Továbbra is vigyázz magadra, lovadra és állatorvosodra: Covid-intelmek lótartóknak

Az utóbbi néhány hétben egy sor kiváló lovas állatorvossal beszélgettem, és mi másról is lehetett volna szó, mint a koronavírusról. Megkértem őket, mondják el, mit üzennek a lótartóknak, mi az, amit a jelenlegi helyzetben minden lótartónak meg kellene fogadnia.

.

Mire ez a cikk megjelenik, már az egész ország az újrakezdés és a korlátozások feloldásának lázában ég, az élet minden területén felsejlenek az enyhítések. Azt persze csak az idő fogja megmutatni, hogy ez csupán egy pillanatnyi felszusszanás, vagy valóban fellélegezhetünk és az élet többé-kevésbé visszatérhet a normál kerékvágásba. Épp ezért még jó ideig fontos, hogy vigyázzunk lovaink állatorvosaira.

Fotó: Észak-magyarországi Lóambulancia
Fotó: Észak-magyarországi Lóambulancia

Szeghő Zsolt – lógyógyász specialista, az Észak-magyarországi Lóambulancia vezetője

„Korábban a tízmillió focista országában éltünk, most a tízmillió virológus országa lettünk. Azt javaslom a lótartóknak, hogy próbálják megtalálni a mértékadó információkat (például Virológia Pécs, dr. Kemenesi Gábor). Akkor járnak a legjobban, ha humán egészségügy maximálisan együttműködő partnereként viselkednek. Tehát amit kér az egészségügy, illetve amit közvetít a média, azt próbálják amennyire csak lehet betartani. Ezek nem véletlenül vannak így kitalálva, akkor is, ha ők nem látják meg benne a logikát. Nem biztos, hogy nekik meg kell látni benne a logikát.

Fontos mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy a védekezés most a központi intézkedések irányából egyre inkább áttevődik az egyéni védekezésre. Mindenkinek az egyéni felelőssége most növekszik meg igazán.

Dr. Jakab Szilárd – Zetavet Állatklinika

Dr. Jakab Szilárd lovaink fogtündére, akire az ország minden szegletében számíthatnak a fogproblémával küzdő lovak és gazdáik.

Mindenképp vigyázni kell a veszélyeztetett rétegre. Ők igenis nagyon érzékenyek és komoly veszélyt jelenthet számukra a fertőzés. Mindenki más kezdje végezni a dolgát” – mondja dr. Jakab Szilárd.

Prof. dr. Bodó Gábor – a Lógyógyászati Tanszék és Klinika vezetője

„Azt javaslom a lovasoknak, hogy igyekezzenek a lovardákban is megtartani egymás közt a néhány lépés távolságot. Szerintem használjanak maszkot, persze nem lovaglás közben, hanem amikor például a pálya szélén beszélgetnek. Ezeket érdemes komolyan venni. Én magam is lovagolok, a gyermekemet is viszem lovagolni, tehát én is találkozom a lovardában ezekkel a problémákkal.

Fontos, hogy a lovasok ebben az időszakban is mozgassák a lovaikat, hogy ne kólikázzanak be amiatt, hogy kevesebbet mozognak, mint egyébként.

A Klinika szigorú járványvédelmi intézkedések betartása mellett zavartalanul működik, állunk a lótartók rendelkezésére, ha problémájuk van, nyugodtan keressenek minket. A látogatási tilalom továbbra is fennáll, de ezt annyiban enyhítettük, hogy telefonos egyeztetést követően heti egy alkalommal biztosítunk látogatási lehetőséget a hosszabban nálunk tartózkodó lovak tulajdonosai számára.”

Kapcsolódó írásaim:

Vigyázz magadra, lovadra és állatorvosodra: Covid-intelmek lótartóknak >>

Készíts lovadhoz kezelési útmutatót! >>

Felelős lótartók legfontosabb feladata: #maradjotthon >>

A koronavírusról lótartóknak >>