A lovadat etesd, ne a trollokat!

Azok, akik hozzám hasonlóan régóta kezelnek Facebook oldalakat, valószínűleg felfigyeltek egy évről-évre ismétlődő jelenségre: október végén – november elején elszabadulnak az indulatok a közösségi média lovas berkeiben.

.

Záporoznak a beszólások, negatív kommentek és mérges fejek, ismerősök és ismeretlenek ugranak virtuálisan egymás torkának akár apróságok miatt. Az átlag felhasználó is érzi, hogy valami nincs rendben, az adminok pedig fogják a fejüket és próbálják menteni a menthetőt.

Ahogy egy kedves ismerősöm mondta: biztos ilyenkor jönnek ki karácsony előtt a negatív energiák. Bár én alapvetően földhözragadtabb vagyok, kénytelen vagyok igazat adni neki.

Ha mindez nem lenne elég, vannak olyan csoportok, közösségek, adminok és önjelölt, mindenhez IS értő véleményvezérek, akiknek lételeme a káosz, a felháborodás, az elégedetlenség, a negatív energia. Akiknek mindenről van véleményük, akik mindig mindent jobban tudnak, és akik mindig mindenre IS jobban tudják a megoldást. Mintha a világon bármit is sikerült volna eddig megoldani vagy jobbá tenni Facebook kommentek áradatával…

TAnita Lovasboltja

Pedig mindannyian tehetünk valamit. Valami kézzelfoghatót ahelyett, hogy hagynánk magunkat bevonni ebbe a negatív spirálba, hogy a Facebookon küldenénk el másokat melegebb éghajlatra, tipornánk a földbe, mondván, hogy semmihez nem értenek, vagy szítanánk az indulatokat, hogy mennyire sz… minden és mindenről a “fejesek” tehetnek.

Mindannyian tehetünk valamit. Te is és én is. Ha mindannyian csak egy kicsit teszünk, a saját hatáskörünkben, a saját környezetünkben, hogy valami jobb legyen, már előrébb lennénk és jobb hely lenne ez a világ. Attól soha semmi nem lesz jobb, ha másra hárítod a felelősséget, mástól várod a megoldást, vagy hosszasan elemzed a Facebookon, mi minden sz…r, esetleg hogy régen minden jobb volt. Állj fel a gép elől és tegyél valamit. Menj el egy kutyamenhelyre kisegíteni, gyűjts adományt jótékonysági szervezeteknek, segíts időseknek, nagycsaládosoknak, ültess fát, fogadj rászoruló gyerekeket a lovardádban, hogy lóközelben lehessenek, szedj szemetet, ésatöbbi. A lehetőségek tárháza végtelen. Ha mindannyian teszünk egy picit, sokkal előrébb leszünk, mint a virtuális acsarkodással. Építsünk, ne romboljunk.

És még valami. Próbálj ki valamit a közelgő karácsony jegyében. Mielőtt legközelebb rányomnál a mérges fejre, beszólnál valakinek vagy csatlakoznál a következő virtuális acsarkodáshoz, végy egy nagy levegőt és gondold át a fentieket. Gondold át, hogy van-e értelme belemenned, vagy csak a trollokat eteted.

Csak két követendő példa az elmúlt napokból:

Utóirat: Ritka alkalom az, hogy nem lógyógyászati vagy lótartási témában írok, illetve hogy még csak nem is ló a téma. Ígérem, nem csinálunk ebből rendszert, hamarosan jön a Vissza az alapokhoz cikksorozat következő része.

Kapcsolódó írásaim:

Lovanként megváltani a világot >>

Lóerőkkel a lovakért, avagy mindenki tehet azért, hogy a világ jobb hely legyen >>