Féreghajtás: tények és tévhitek

A féreghajtással kapcsolatban számos tévhit és városi legenda kering a lovasok és lótartók között. Vegyük ezért sorra a leggyakoribbakat!

.

 • Legenda: A bélférgesség túl van lihegve, a paraziták csak ritkán okoznak problémát.

Valóság: A parazitás fertőzöttség rendkívül alattomos probléma, mert sokáig észrevétlen marad, amikor pedig már a lótartó számára is érzékelhető egészségügyi problémát okoz, a paraziták okozta károk már csak nehezen, vagy egyáltalán nem visszafordíthatóak. Az állatorvosok rendre találkoznak a problémával, a leggyakrabban kólika formájában. Ha Te csak a saját szemednek hiszel, keress rá a témára bátran, számos műtéti kép és videó található a neten.

Kép forrása: Happy Horse Cartoon Corral
Kép forrása: Happy Horse Cartoon Corral

TAnita Lovasboltja

 • Legenda: Ha a ló nem hagyja el a tartási helyét, nincs szükség féreghajtásra.

Valóság: A bélférgek petéi a lovak környezetében mindenhol ott vannak, emiatt a ló nem csak más lovaktól fertőződhet, hanem visszafertőzheti saját magát is.

 • Legenda: Rendszeres, néhány hetenkénti vagy havonkénti féreghajtás szükséges egész évben.

Valóság: A féreghajtás olyasmi, mint a fűnyírás: akkor csináld, ha szükséges és olyan készítménnyel, ami hatékony.

 • Legenda: A hatóanyagok váltogatása a legjobb módja a paraziták elleni védelemnek.

Valóság: Mára a lótartók rendelkezésére álló három hatóanyagcsoport mindegyikével szemben kimutatható rezisztancia. A legjobb, amit tehetsz, ha olyan készítményt választasz, ami hatásos. Ezt pedig csak akkor teheted meg, ha tudod, mi ellen kell harcolni.

 • Legenda: A célzott, bélsárvizsgálat alapján végzett féreghajtás munka- és költségigényes.

Valóság: Bár első pillantásra hatalmas macerának és drága bulinak tűnhet, a célzott féreghajtás kevesebb meló és kevesebb kiadás, ráadásul pedig sokkal hatékonyabb, mint a naptármódszer alapján végzett parazitamentesítés. A kevés petét ürítő lovakat ugyanis elég évente csak kétszer féreghajtani, míg azokat, amelyek sok petét ürítenek gyakrabban is lehet, de a megfelelő, hatékony készítménnyel.

 • Legenda: Ha nincs pete a trágyában, nincs szükség féreghajtásra.

Valóság: A negatív eredmény nem jelenti azt, hogy a lóban nincs parazita. Szinte biztosan van. Évi egy vagy két féreghajtás negatív eredmény esetén is szükséges.

 • Legenda: Az olcsó féreghajtó is jobb, mint a semmi.

Valóság: Ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb tévhit. Az olcsó, kéz alatt, vagy internetes webáruházakból vásárolt, esetleg lóra nem is törzskönyvezett készítményekben gyakran nem is tudja a vásárló, hogy mi van, ki ellenőrizte és mikor, mekkora a hatóanyagtartalma, ki garantálja, hogy a paraziták ellen hatékony, de a ló számára ártalmatlan. Ha melléfogsz és kevés benne a hatóanyag, akkor növeli a rezisztenciát vagy nem hat, de tartalmazhat szennyező méreganyagokat is. Gondold át, miért végzed a féreghajtást? Azért, mert azt mondják, hogy kell, de szerinted csak felesleges pénzlehúzás, ezért megpróbálsz rajta túlesni a lehető legolcsóbban, hogy a saját frusztrációdat csökkentsd? Vagy felmérted a probléma súlyát és felelős döntést hoztál?

A fenti problémák mellett gyakori, tipikusan a cirill betűs készítmények esetén előforduló visszaélés, hogy a készítmény csomagolásán feltüntetett lejárati dátumot a vásárlónak gyártási dátumként jelölik meg,

 • Legenda: A féreghajtó csak pénzlehúzás, a gyógyszergyártók és az állatorvosok nagy biznisze.

Valóság:  A gyógyszergyártók és az állatorvosok számára is sokkal, de sokkal jövedelmezőbb lenne sok-sok beteg lovat drága gyógyszerekkel kezelni, mint a megelőzés. 

 • Legenda: A féreghajtó mesterséges és rossz.

Valóság: A féreghajtó készítmények hatóanyagai általában természetes alapokon nyugszanak. A széles körben használt ivermektin például egy gombából, a Streptomyces avermitilis-ből készül.

Sok kutató véli úgy, hogy a féreghajtók elterjedése valószínűleg nagyobb részben járult hozzá a lovak átlagos élettartamának növekedéséhez, mint a modern ló-egészségmegőrzés olyan vívmányai, mint a vakcinázás, fogászati ellátás, megfelelő takarmányozás és állatorvosi ellátás .

 • Legenda: A kovaföld természetes, kiváló féreghajtó is és nem alakul ki vele szemben rezisztancia.

Valóság: A kovaföld / perui kovaföld / diotémaföld etetésének nincs tudományosan bizonyított kedvező hatása, féreghajtó hatása sem igazolt. Pedig számos tanulmány és kutatás foglalkozott vele. Gondolj bele, ha azok a kovaföld szemcsék valóban szétvágnák a bélférgeket, illetve a petéket akkor hogyan lenne lehetséges, hogy a ló beleit nem károsítják? Vagy töprengjünk el azon, hogy valamennyi homok és föld minden ló emésztőrendszerébe bejut, ami tulajdonságait tekintve rendkívül hasonló a kovaföldhöz. Ezeket azonban ezeket megpróbáljuk kipucolni a ló emésztőrendszeréből a homokkólika valós és ismert veszélye miatt. A kovaföldnek, mint nem emészthető, szervetlen ásványnak miért lenne bármi keresnivalója a ló emésztőrendszerében? A vonatkozó kutatások végeredménye ezidáig, hogy nincs racionális biológiai oka annak, hogy a kovaföldnek parazitaellenes hatást tulajdonítsunk.

 • Legenda: Fokhagyma természetes, kiváló, évezredek óta használt féreghajtó.

Valóság: A fokhagymának nincs bizonyított féregűző hatása, és nincs bizonyított repellens hatása sem.

 • Legenda: A természetes / gyógynövényes féreghajtók jobbak, hatékonyabbak, mint a mesterségesek, kevésbé terhelik meg a ló szervezetét és nem alakul ki ellenük rezisztancia.

Valóság: A téma vezető kutatói szerint bár számos növénnyel, hatóanyaggal és vegyülettel folynak kutatások, egyelőre nincs jobb, hatékonyabb alternatíva, mint azok a hatóanyagok, amiket most használunk. A természetes / gyógynövényes készítmények néhány alapvető ponton szoktak elbukni:

 • Megfelelő mennyiségű parazitát kell elpusztítaniuk, és lehetőleg nem csak egy fajtát.
 • Van, amit naponta kellene etetni, ez problémás.
 • Fontos, hogy a lóra ne legyen mérgező.
 • A növényekben fellelhető hatóanyag-tartalom nagyon változó lehet, a hatékony kezeléshez viszont pontos adagolás szükséges.

A természetes készítmények általában több ponton is elvéreznek. Az organikus, illetve gyógynövényes féreghajtók így gyakran a rendszer kiskapuit kihasználva kerülnek forgalomba takarmánykiegészítőként. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hatásuk kontrollált vizsgálatokkal nem bizonyított. Ezzel szemben a jelenleg használt gyógyszerek, így a féreghajtó készítmények hatékonyságát és biztonságos használatát is rendkívül szigorú vizsgálatokkal kell bizonyítani. Miért lennél elnéző és elégednél meg sokkal kevesebbel csak azért, mert egy készítmény állítólag „természetes” vagy „gyógynövényi”?

Ha mindenképp ragaszkodsz valamilyen természetes készítményhez, ellenőrizd hatékonyságát bélsárvizsgálattal.

A leggyakoribb hibák, amit féreghajtáskor elkövethetsz:

 • Hiba: “Én csak ezt használom, mindig bevált.”
 • Hiba: “Jobb a biztonság, én háromhetente féreghajtózom a teljes állományt.”
 • Hiba: “Nem kell ehhez állatorvos, megrendelem olcsóbban a neten.”

Valóság: A túlzásba vitt féreghajtóhasználat, illetve a féreghajtók állatorvosi felügyelet nélküli össze-vissza használata úgy globálisan, mint az egyes lótartók szintjén nagyban hozzájárult a rezisztancia kialakulásához.

 • Hiba: “Nem szeretném feleslegesen terhelni a lovam szervezetét, elég lesz abból a féreghajtóból kevesebb is.”

Valóság: Ha aluldozírozod a készítményt, egyrészt nem éred el a kívánt hatást, másrészt aktívan segíted a rezisztancia kialakulását.

 • Hiba: “Nem baj, ha többet kap, legalább biztosan hat.”

Valóság: A féreghajtó készítmények rendkívül biztonságosak, de jelentősen túladagolva mérgezéshez vezethetnek. Kis súlyú pónik, kisebb lovak esetében különösen könnyű túladagolni a készítményeket.

 • Hiba: “Az én lovam, majd én megoldom.”

Valóság: A parazitakontrollt állományszinten kell megvalósítani.

Köszönöm a lektorálást dr. Joó Kingának
és dr. Korbacska-Kutasi Orsolyának!

Forrás:

 • The Horse
 • Horsetalk
 • Parasitpedia.net
 • PubMed

Hasznos linkek:

Borítókép: Happy Horse Cartoon Corral
Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship

A Vissza az alapokhoz cikksorozat korábbi részei: