Csikók, pónik, öreg lovak: lófogászat haladóknak

Korábban már áttekintettük azokat az alapvető tudnivalókat, amiket lótartóként mindenképp ismerned kell ahhoz, hogy biztosíthasd lovad fogainak egészségét. Mivel a csikók, a pónik és kislovak, illetve és az idős lovak több odafigyelést igényelnek ezen a téren is, így ezúttal róluk lesz szó.

.

A fogas kérdések csikókorban kezdődnek

A legtöbb lótartó először a fogváltás körül kezd odafigyelni a csikó fogaira, ami drága elmulasztott éveket jelent… Mindjárt az újszülött csikót érdemes ajkait felhúzva megvizsgálni, hogy az állkapocs rendesen fejlett és megfelelően záródik-e (tehát hogy sem a felső, sem az alsó fogsor nem ugrik-e előre). Fontos figyelni, hogy a csikó rendesen tud-e szopni, illetve a kibújó fogacskákat is érdemes szemmel tartani, és ha problémát észlelsz, azonnal jelezni állatorvosodnak.

A fogváltás 2,5 éves és 5 éves kor között zajlik. Ilyenkor érdemes akár félévente ellenőriztetni a csikó fogait, ugyanis ha nem tudja időben leváltani tejfogait, akkor azok maradványait ki kell húzni.

Kép forrása: Pixabay
Kép forrása: Pixabay

Pónik és minilovak: kicsi koponya, sok fog

A pónik és a minik esetében gyakrabban fordulnak elő fogproblémák, mint a „nagy” lovak esetében. Ennek egyik oka, hogy bár a koponya kisebb, fogak száma megegyezik a normál méretű lovakéval, de ráadásként ezek a fogak aránytalanul nagyok, ami fogtorlódáshoz vezet. Mivel a pónik és minik a kisebb arcüregében a foggyökerek túlzsúfolódnak, könnyebben fordul elő náluk arcüreggyulladás. Gyakori náluk a felső vagy az alsó fogsor előreugrása is.

Mivel a pónik és a minik jobban tartják a kondíciójukat, mint a „nagy” lovak, ha náluk kondícióvesztést tapasztalsz, ott általában már nagy a baj – ezt pedig kizárólag rendszeres szájüregi ellenőrzéssel lehet megelőzni. Az állatorvosnak sincs könnyű dolga velük, hiszen rendkívül kicsi, szűk helyen kell dolgoznia.

Kép forrása: Pixabay
Kép forrása: Pixabay

TAnita Lovasboltja

Öreg lovak: akik elkoptatták már fogaik javát

Az idős lovak körében ismét csak gyakoribbak a fogproblémák: elkopnak a fogaik, rések alakulhatnak ki a fogak között, amikbe beékelődik a takarmány, gyakoribb, hogy eltörnek, vagy kiesnek a fogaik. Az állkapocsízületek kopása, gyulladása rágási nehézséget okozhat.

És van itt még valami, amivel még az állatorvosok is csak barátkoznak, hiszen alig néhány éve írták le a problémát: ez az EOTRH (teljes nevén: equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis) ami a becslések szerint a 15 év feletti lovak több mint 5%-át érintheti.

Az EOTRH rendkívül fájdalmas elváltozás, ami elsősorban a metszőfogaknál jelentkezik. A csontépítő és csontbontó sejtek közötti egyensúly felborul, a csontbontó sejtek elkezdik lebontani a fogakat, amit a ló szervezete fokozott cementképződéssel próbál kompenzálni. Az íny rendkívüli mértékben felduzzad, a fogak megvastagodnak, de mivel belül erősen károsodtak, könnyen törnek, meglazulnak vagy akár ki is eshetnek.

EOTRH-ban szenvedő ló metszőfogainak röntgenképe - dr. Jakab Szilárd, Zetavet
EOTRH-ban szenvedő ló metszőfogainak röntgenképe – dr. Jakab Szilárd, Zetavet
EOTRH-ban szenvedő ló metszőfogainak röntgenképe - dr. Jakab Szilárd, Zetavet
EOTRH-ban szenvedő ló metszőfogainak röntgenképe – dr. Jakab Szilárd, Zetavet

A betegség hiába fájdalmas, akár évekig rejtve maradhat. A fontos figyelmeztető jelek egyike, haa ló nem akarja a felkínált almát vagy répát elharapni a metszőfogaival.

Egyelőre nincs hatékony módja a folyamat lassításának vagy visszafordításának, az egyetlen lehetséges opció a fájdalom megszüntetése: az állatorvos kihúzza az érintett metszőfogakat – gyakran az összes metszőfogat. Ez lótartóként ijesztőnek tűnhet, és ne is tagadjuk, komoly beavatkozás, de az érintett lovak számára hatalmas életminőségbeli javulást eredményez. A legtöbben problémamentesen élik tovább az életüket, megfelelő fűhossz mellett általában legelni is megtanulnak.

Az öreg lovak fogápolása kapcsán fontos visszakanyarodni egy kicsit a rendszerességhez. Sok lótartó, ha lova nem mutat fogproblémára utaló tüneteket, hosszú évekig mellőzi az állat fogazatának ellenőrzését és korrekcióját, majd idősebb korban, általában a kondícióbeli problémák megjelenésével pánikszerűen fogreszelésért kiáltanak. De az állatorvos nem varázsló: nem minden esetben tudja bepótolni az évek során elmulasztott korrekciókat.

Ha lovad elég sokáig él, előfordulhat, hogy a leggondosabb fogápolás ellenére is annyira elhasználódik a fogazata, hogy nem tudja a szénát és az abrakot megfelelően megrágni. Szerencsére ez ma már nem jelenti a ló halálos ítéletét, a kifejezetten ilyen problémával küzdő lovak számára kifejlesztett komplex tápok, illetve a széna, lucerna és cukorrépa pellet etetése megoldást jelent ilyen helyzetben is. Fontos, hogy a választott táp ne müzli, hanem lehetőleg pellet legyen, és az aktuális adagot mindig frissen, jól beáztatva, szinte főzelék állagúan kapja a ló.

Köszönöm a cikk lektorálását
dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvosnak!

Köszönöm dr. Jakab Szilárdnak
a cikkhez rendelkezésre bocsátott röntgenképeket.

Forrás:

A Vissza az alapokhoz cikksorozat korábbi részei: