Kólika? Minden perc számít

Bár a kólika súlyos, életveszélyes betegség, a legtöbb lótartó – elsősorban saját bizonytalansága miatt, illetve reménykedve, hogy majd magától megoldódik a probléma – hajlamos arra, hogy halogassa a cselekvést.

.

Pedig ilyenkor minden perc számít. Ha ugyanis időben meghozod a megfelelő döntéseket és lépsz, azzal nagyban javítod lovad túlélési esélyeit.

Következzék ismét két megtörtént eset és az azokból levonható tanulság:

Éjszaka még az állatorvos is alszik

Egyik este Csillag kólikás tüneteket mutatott. Az állatorvos az istállóban ellátta, a ló állapota a görcsoldó hatására láthatóan rendeződött, jelentős bélhelyzet-változás nem volt tapasztalható. Az állatorvos 20 óra körül azzal búcsúzott a lótartóktól, hogy figyeljék a lovat és értesítsék, ha esetleg ismét kólikázna. A szakember éjfélkor abban a hitben kapcsolta ki telefonját és tért nyugovóra, hogy Csillaggal minden a legnagyobb rendben van.

Másnap reggel azonban azt látta, hogy hajnalban több hívása is volt a lótartótól. Kiderült, hogy a ló 22 óra körül ismét kólikás tüneteket kezdett mutatni, de a lótartók nem akarták zavarni az állatorvost. Hajnali 3 óra körül azonban kétségbeejtővé vált Csillag állapota, viszont ekkor már senkit nem értek el. A lóhoz végül reggel 9 óra körül érkezett ismét állatorvos, aki az állat vastagbeléből leengedett némi gázt, a szállításhoz stabilizálta az állapotát és kórházba utalta a lovat.

A kórházban Csillag állapotát sikerült rendezni a vakbél szúrcsapolásával, de egy-két napon belül kiterjedt és végzetes hashártya-gyulladás alakult ki nála.

(Egy állatorvos beszámolója alapján)

Tanulság:

  • Ne vesztegesd a lovad idejét, mert minden perc számít! Nézz utána, hogy mennyi idő alatt jutsz el lovaddal a legközelebbi állatkórházba. Ha nem találsz állatorvost, aki ennél hamarabb ki tud jönni ellátni lovadat, akkor pakold fel a lószállítóra és irány a kórház.

TAnita Lovasboltja

Már háromszor volt kint az állatorvos…

“Ma bekólikázott az egyik lovunk. 6 órán át küzdöttünk vele. Egész nap sétált. Az állatorvos kimosta a gyomrát és adott neki 3 fájdalomcsillapítót. Futott is, meg minden. Valakinek van valami tippje, hogy mit csinálhatunk vele? Annyit tudok, hogy a jobb oldalon valami nincs rendben… Kimosták a gyomrát… Többet én sajnos nem tudok. Azt néztük, hogy mintha lejjebb ment volna a hasa és most éberebb is… Nem akart lefeküdni. Kapott olajat, pálinkát és bort.”

(Bejegyzés egy Facebook csoportban)

Tanulság:

  • Ha a lovad kólikázik ne az interneten kérj tanácsokat, hanem fordulj egy tapasztalt, jól képzett lovas állatorvoshoz (többedjére is és hétvégén / éjszaka / ünnepnapon is) és kövesd az utasításait.
  • A ló járatása és a görcsoldó ismételt beadása nem csodaszer, nem minden esetben megoldás a kólikás tünetek mögött álló kiváltó okra
  • Ne fáraszd ki az amúgy is fájdalomtól szenvedő lovat azzal, hogy órákon keresztül járatod és futtatod
  • Megfelelő diagnózis nélkül nincs célzott kezelés
  • Sok egyéb házi praktika mellett alkoholt SE adj kólikás lovadnak
  • A fájdalomcsillapító értelemszerűen javítja a ló közérzetét, de ez nem azt jelenti, hogy meg is oldja a problémát.

Lektorálta: dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

Kólika: kibicnek semmi sem drága >>

Te tudod, mit kell tenned, ha bezabál a lovad? >>

Merj lépni, lovad élete a tét! >>

Kólika: egyetlen ló sincs biztonságban >>

Te felismered, ha kólikázik a lovad? >>

Kólikával kapcsolatos cikkek a Racionál Horsemanshipen >>