Kólika: egyetlen ló sincs biztonságban

Világszerte rengeteg állatorvos dolgozik azért, hogy minél többet tudjunk meg a kólikáról, a kép azonban még korántsem teljes. A vonatkozó statisztikák szerint azonban élete során minden ló legalább egyszer mutat súlyosabb, vagy enyhébb kólikás tüneteket.

.

Mint arról legutóbb szó volt, a kólikás ló gyógyulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy időben felismerd a tüneteket és értesítsd állatorvosodat. Az időben megkezdett szakszerű állatorvosi ellátás ugyanis jelentősen növeli az esélyeit annak, hogy lovad számára ez csak egy rossz nap legyen, ne pedig az utolsó.

De mi van akkor, ha a problémát nem sikerül istállói körülmények között orvosolni és lovad kórházi kezelésre szorul, akár meg kell műteni?

Korábban soha nem kólikázott…

Baba teljesen egészséges 6 éves kanca volt, mindenféle kólikás előzmény nélkül, de más megbetegedése sem volt. Napjainak nagy részét egy tágas legelőn töltötte más lovak társaságában. Egy nyári napon gazdája estefelé azt vette észre, hogy a ló fekszik a karámban – ami egyáltalán nem volt rá jellemző.

Az állatorvos az első tünetek észlelésétől számított 30 percen belül megérkezett és megkezdte a ló ellátását. Baba görcsoldót kapott és orr-nyelőcső szondával alaposan kimosta a gyomrát. A lovat a lép-vese tér enyhe elzáródása miatt beküldte az állatkórházba. A ló jó állapotban, alacsony pulzussal, rózsaszín nyálkahártyákkal hagyta el a lovardát, kicsit elhúzódó kapilláris újratelítődési idővel.

Baba a kólikás tünetek észlelésétől számított 3 órán belül megérkezett a kórházba, de ekkor már súlyos állapotban volt. Állapota görcsoldásra, beöntésre, mozgatásra nem javult, az orr-nyelőcső szondával ismét elvégzett gyomormosás eredménye normális volt. A kórházi állatorvos ekkor a műtét mellett döntött. A hasüreg felnyitásakor kiderült, hogy a lónak szétrepedt a gyomra. Baba menthetetlen volt.

Arra a későbbi boncolás során sem sikerült magyarázatot találni, hogy a többszöri gyomormosás ellenére miért áramlott vissza annyi béltartalom a gyomorba, ami az állat halálát okozta. A bélrendszerben más, súlyos elváltozást, helyzetváltozást, lefűződést nem találtak.

Fontos tudnod:

  • A kólika vezető halálok a lovak körében, bárhol, bármikor előfordulhat, akkor is halálos lehet, ha lovad még soha nem kólikázott és akkor is, ha a lehető leghamarabb szakszerű ellátásban részesül.
  • Törekedj arra, hogy ha be kell, hogy következzék a legrosszabb, akkor az állatorvosi felügyelet mellett, a ló lehető legkisebb szenvedése mellett következzék be.

Érdemes ennyi idősen megműteni?

Egy 28 éves egykori sportlónál és tenyészkancánál gazdája tipikus kólikás tüneteket észlelt. A kezelő állatorvos a ló tartási helyén nem tudta megoldani a problémát, így kórházba utalta a lovat. A kórházban kiderült, hogy a lovat meg kell műteni.

A lótartó nagy dilemma előtt állt: ki merje tenni idős lovát egy ilyen súlyos beavatkozásnak? Ha túl is éli a műtétet, vajon fel fog épülni? Végül a műtét mellett döntött.

A hasüreg feltárása során a műtétet végző állatorvos mintegy két méternyi bélszakaszt távolított el. A ló néhány nap múlva már otthon lábadozott, és még sok hosszú, boldog évet töltött el gazdája mellett.

Fontos tudnod:

  • Minden ló és minden eset más és más. Hallgass az állatorvosodra, aki lovad állapota és az elváltozás jellege alapján igyekszik a lehető legjobb megoldást találni.
  • Egy kólikaműtét komoly és kockázatos dolog, ami után a felépülés is hosszadalmas és megterhelő a ló számára, ezért állatorvosod csak abban az esetben fog a műtét mellett dönteni, ha valóban szükség van rá.

TAnita Lovasboltja

Kapcsolódó írásaim:

Te felismered, ha kólikázik a lovad? >>

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

Kólika kisokos >>

Kólikával kapcsolatos cikkek a Racionál Horsemanshipen >>

Mire jó a lókórház? >>