Merj lépni, lovad élete a tét!

A legtöbb kólikás esetet egy tapasztalt lovas állatorvos istállói körülmények között el tud látni, de előfordul, hogy a ló kórházi ellátást igényel. De honnan tudod, hogy mikor kell útnak indulnod kedvenceddel?

.

Következzék ismét egy megtörtént eset:

Egy vidéki lovasversenyen egy ló, Villám hirtelen erős kólikás tüneteket mutatott. A versenyen ügyeletet teljesítő – mint utóbb kiderült, a lovak kezelésében nem túl jártas – állatorvos megvizsgálta, görcsoldót adott neki. A ló állapota a gyógyszer hatására csak rövid időre javult, majd ismét súlyos fájdalmak jelét mutatta, így gazdája és az állatorvos a kórházba szállítás mellett döntöttek. A tulajdonos kész volt rá, hogy ha szükséges, a műtét költségeit is állja.

A ló azonban még az indulás előtt összeesett a lószállítón, ezért az állatorvos és a lótartó lemondtak a kórházba szállításról. Lehúzták Villámot a lószállítóról és visszavonszolták a bokszába. Az állatorvos ultrahang készülékkel nem rendelkezett, ezért csak rektális vizsgálattal tudta ellenőrizni a belek helyzetét. Úgy döntött, hogy hagyják a lovat a bokszban lefeküdni és felkelni, hátha a helyére kerül az elmozdulás.

Az orr-nyelőcső szondán át adagolt paraffin másnapra távozott a lóból, és enyhe javulást tapasztaltak, de a következő napon ismét rosszabbra fordult Villám állapota. A tulajdonos ekkor kórházba szállította a lovat, de a műtőasztalon Villám szíve nem bírta tovább a terhelést.

A kórházban megállapították, hogy a lónak a helyi ellátó állatorvos a kórházba szállítás idejére már annyi bélmozgatót adott, hogy a gyógyszer mellékhatásként már idegrendszeri tüneteket okozott és rövid időn belül végzetes lett volna. A boncolás megállapította, hogy a súlyos és elhúzódó kólikás tüneteket egy kiterjedt rekeszsérv okozta. Azzal, hogy a lovat hagyták egymás után többször lefeküdni és felkelni anélkül, hogy ellenőrizni tudták volna, mi történik a hasüregben, az állat maga rontott a helyzetén.

TAnita Lovasboltja

Útravaló:

  • Ha a görcsoldó beadása után a ló ismét kólikás tüneteket mutat, ráadásul súlyos fájdalmai vannak, az komolyabb problémára utalhat, és indokolhatja a ló kórházba szállítását. Az állatorvos feladata ilyenkor az, hogy a lovat szállítható állapotban tartsa, tehát például infúzióval megóvja a keringését az összeomlástól. Számítani kell arra, hogy a kólikás ló elfekszik a lószállító utánfutóban.
    .
  • Ha otthon nem sikerül diagnózist felállítani, vagy megnyugtatóan orvosolni a problémát és tünetmentessé tenni a lovat, mielőbb kórházba kell juttatni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor eljöhet az a pont, hogy mérlegelned kell az elaltatását.
    .
  • Bizonyos bélhelyzetváltozások rendeződését segítheti, ha a ló lefekszik-felkel, esetleg akár az állatorvos irányítása mellett hempereg – mindezt úgy, hogy a szakember például ultrahanggal, illetve ismételt rektális vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hasüregben zajló eseményeket. Folyamatos monitorozás hiányában ez mindössze szerencsejáték, ami ugyanakkora eséllyel torkollhat tragédiába, mint vezethet eredményre.
    .
  • A legfontosabb tanulság: Ne vesztegesd az időt! A fenti esetben szereplő lovon az sem segített volna, ha már az első alkalommal kórházba szállítják, mivel a rekeszsérv sikeres operációjára csak csekély az esély. De az időben felállított diagnózis megóvta volna a lovat még két napi szenvedéstől. És ez talán a legfontosabb: hogy megóvd lovadat a szenvedéstől.

Kapcsolódó írásaim:

Kólika: egyetlen ló sincs biztonságban >>

Te felismered, ha kólikázik a lovad? >>

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

Kólika kisokos >>

Kólikával kapcsolatos cikkek a Racionál Horsemanshipen >>

Mire jó a lókórház? >>