Reggeli monoLÓgok

Azokon a reggeleken, amikor egyedül etetek, rendre ugyanaz a néma párbeszéd zajlik köztünk Terinával. Valahogy így: …

.

Kiinduló helyzet: Terina áll a nappali boksza előtt.

– Tercsike, állj el az ajtóból, így nem tudok dolgozni.
– De én be akarok oda menni.
– Még ki kell almolnom.
– De én be akarok menni.
– Most nem mehetsz be. Menj, szénázz Romeoval.
– Nem akarok Romeoval szénázni. Én ide akarok bemenni.
– Legyél egy kicsit türelmes. Pár perc és kész vagyok.
– Be akarok menni.
– Így nem haladok, ha téged kell kerülgetnem…
– De én be akarok menni.
– Tessék, menj.
– Végre. De hol a szénám? Elfelejtetted a szénámat?
– Mindjárt viszem, még nem volt időm rá.
– De ugye hozod? Igazából a széna nem is annyira fontos, de a lucernámat ne felejtsd el…

TAnita Lovasboltja

Ugyanis nem csak mi ismerjük lovaink szokásait, ők is ismerik a mi szokásainkat. A lovaim jól tudják, hogy ha egyedül végzem az etetést, akkor az bizony tovább tart. Nem türelmetlenkednek, nem követelőznek. De Terina azért bevet egy kis lelki terrort.

Érdekes, hogy bizonyos tekintetben mennyire tudják, mi a jó nekik és hogy mire van szükségük. Terinát karácsony környékén egy sérülés miatt kárhoztattuk bokszfogságra. És szép lassan kialakult az öreglány új napirendje, miszerint a nap elbóbiskolással fenyegető részeit a bokszban, a puha almon tölti. Mert abba jól bele lehet bóbiskolni – anélkül, hogy újabb sérüléseket szerezne. Terina pedig ezt nemhogy nem nehezményezte, hanem egyenesen követeli, hogy reggeli után bevonulhasson nappali bokszába. Gyakran csak a déli etetés és az azt követő pihenés után engedjük ki. Persze az is előfordul, hogy délelőtt kikéredzkedik, majd a déli etetésre vissza.

És hogy mi az a nappali boksz és miért különleges? Két bokszunk van összesen, mindkettő nagyobb, mint a szabvány 3×3 méter. És jóval szellősebbek is, mint a megszokott. A kisebbik beton, a nagyobbik földes aljzatú. No nem azért, mert nem futotta betonra, hanem mert Romeo dokibácsija azt javasolta, hogy egy ilyen nagy lakli lónak ez a jobb megoldás, biztonságosabban tud lefeküdni és felkelni. Viszont praktikus okok miatt miatt a lovak napközben alapvetően a könnyebben tisztán- és karbantartható beton aljzatú bokszba járhatnak ki-be. Vagyis járhattak, egészen Terina hódításáig.

Éjszaka viszont térfélcsere következik: Romeo veszi birtokba a luxuslakosztályt, Terina pedig visszaköltözik eredeti helyére.

Kapcsolódó írásaim:

Még hogy a lovaknak nincs humora?! >>

És a bibikirálynő ismét: Terina >>

Lovaim és a pszichológiai hadviselés >>