Mi fán teremnek a vadlovak?

Przewalski vagy musztáng – egyre megy. A legtöbben minden lovat vadlóként említenek, amelyek szabadon, az emberi befolyástól kevésbé vagy egyáltalán nem érintve élnek. De tényleg minden szabadon flangáló ló vadló?

.

Nos, egyáltalán nem. Ezen a téren az angol nyelv pontosabb és több támpontot ad, mint a magyar, mert megkülönböztet wild, feral és semi feral horse-t. (Mivel sokan olvasnak idehaza is angol nyelvű oldalakat és cikkeket, fontos, hogy a kapcsolódó angol kifejezéseket is tisztázzuk.) Magyarul viszont a legtöbben nagyvonalúan vadlóként emlegetik mindet. Pedig jelentős a különbség.

Az igazi vadlovak

A lófélék (Equidae) az emlősök osztályán belül a páratlanujjú patások rendjének családja, ebbe a családba tartozik az Equus nem. Az Equus nem alá tartozik az Equus alnem (tehát a lovak), illetve ide tartoznak például a zebrák és a szamarak is. De koncentráljunk most a lovakra.

Az Equus alnem egyik faja az Equus ferus (vadló), ennek egyik alfaja az Equus ferus przewalskii, tehát a Przewalski ló, egy másik pedig az Equus ferus caballus, vagyis a házi ló. Tehát valahogy így:

 • Equus alnem (lovak)
  • Equus ferus (vadló)
   • Equus ferus caballus (házi ló)
   • Equus ferus przewalskii (Przewalski ló)

A legújabb genetikai vizsgálatok szerint a házi ló és a Przewalski ló útjai az evolúció során mintegy 38-72.000 éve váltak szét. A kutatók jelenleg a Przewalski lovat tekintik az egyetlen megmaradt vadló populációnak. 

A Przewalski biológiailag (is) különbözik a háziasított lótól. Míg a háziasított lónak 64 kromoszómája van, a Przewalskiknak 66, ennek ellenére a przewalski és a háziasított ló keresztezéséből származó, 65 kromoszómával rendelkező csikók képesek szaporodni.

Egy szó mint száz: a Przewalski az egyetlen “igazi” vadló. A házi lóval való rokonsági kapcsolatára talán dr. Hecker Walter megállapítása világít rá a legtalálóbban: a Przewalski a mai házi lovak egyetlen túlélő vad rokona, de nem feltétlenül közvetlen őse.

Przewalski lovak a Hortobágyon - Fotó: Haga Zsuzsanna Equine Photography, http://www.hagazsuzsi.hu/
Przewalski lovak a Hortobágyon – Fotó: Haga Zsuzsanna Equine Photography, http://www.hagazsuzsi.hu/

Az „unalmas” házi ló

A háziasított alfajt házi ló névvel különböztethetjük meg (Equus ferus caballus), ezen belül pedig számos fajtát ismerünk.

Szabadok, de nem vadak

Egy ló csak akkor tekinthető igazi vadlónak, ha ősei közül egy sem volt háziasítva. A legtöbb ma élő „vadló” nem felel meg ennek a feltételnek.  A vadló kifejezést ennek ellenére sokan és gyakran használják a szabadon mozgó ménesekre, az olyan lovakra, mint Észak-Amerikában a musztáng vagy Ausztráliában a brumby. Ezek a lovak azonban a házi ló (tehát a fent már említett Equus ferus caballus) szabadon élő tagjai, tehát nem vad-, hanem visszavadult lovak. Angolul ezeket nevezik feral horse-nak.

A világ számos pontján élnek házi lovak elszabadult példányaitól származó visszavadult állományok. Íme egy kis lista, ami korántsem teljes, csupán a legismertebb populációkat sorolja fel:

Európa:

 • Izland: izlandi póni
 • A Duna-delta “vadlovai”
 • Bosznia-Hercegovina “vadlovai” Livno és Kupres között
 • Portugália: sorraia

Amerika:

 • Észak-Amerika: musztáng – Mivel gyakran hivatkoznak rájuk, fontos megemlíteni, hogy a musztángnak sok egymástól elkülönült populációja van. Több mint felük Nevadában él, jelentős ménesek vannak Kaliforniában, Oregonban, Utah-ban, Montana-ban és Wyomingban.
 • Sable Island, Assateague Island, Cumberland Island
 • Vieques Island (Puerto Rico)
 • Dél-Amerika: cimarron

És még:

 • Ausztrália: brumby – Számukat kb. 400.000-re becsülik, több, egymástól nagyon eltérő élőhelyen megtalálhatóak populációik.
 • Új-Zéland: Kaimanawa
 • Afrika, Namíbia: namíb lovak
Az ausztrál vadlovak elterjedése és egy kisebb csapat egy sivatagos területen. - Térkép forrása: Wikipedia, fotó: yaruman5, Flickr
Az ausztrál vadlovak elterjedése és egy kisebb csapat egy sivatagos területen. – Térkép forrása: Wikipedia, fotó: yaruman5, Flickr

Az angol nyelvű szakcikkekben megkülönböztetik még az úgynevezett semi-feral lovakat. Ők szintén a háziasított lovaktól származnak, nagyjából szabadon, de több emberi behatás mellett élnek, mint a visszavadult lovak.

Ilyenek például:

 • Anglia: Dartmoor, Exmoor és New Forest póni
 • Franciaország: Camargue

Tehát bár magyarul gyakran a feral és a semi-feral lovakat is vadlóként emlegetik, valójában nem azok, hanem a házi ló szabadon élő, visszavadult példányai.

Izlandi lovak
Izlandi lovak

Kockázatok és mellékhatások

A visszavadult lovakat élőhelyeiken gyakran vadállományként tekintik és kezelik, létszámukat folyamatosan figyelik és szabályozzák. Ha ugyanis túlszaporodnak, veszélyeztetik a helyi védett, őshonos növényzetet és a talaj szerkezetében is nemkívánt változásokat idézhetnek elő. Emellett gyakori, hogy autóbaleseteket okoznak (például Angliában, Ausztráliában).

Tehát

Amikor azt hallod, hogy „A vadlovak”, „bezzeg A vadlovak”, „A vadlovak is”, vagy a „A vadlovak sem”, akkor az első kérdés az, hogy valóban vadlovakról beszélünk-e, vagy sem.

Hogy miért fontos ez? Mert mint láttuk, kizárólag a Przewalski lovakat tekinthetjük valódi vadlovaknak, ők pedig genetikailag is különböznek a házi lótól.

Emellett pedig legyen bár szó vadlovakról, vagy visszavadult lovakról, általánosan igaz, hogy ahány populáció, ahány élőhely, annyiféle ló. Az életmódjukban, a táplálkozásukban, a napi mozgásukban is hatalmas különbségek lehetnek. Legközelebb épp ezekről lesz szó.

Lovak az Assateague -szigeten
Lovak az Assateague -szigeten

Forrás:

Fotók:

Kapcsolódó cikkek:

Mi az a “természetes”? >>

Patkó: a modern lósors átka? >>