Mi az a “természetes”?

A “természetes” az utóbbi években, sőt akár évtizedben igazi varázsszóvá lépett elő. Ha egészségről, és/vagy lóról van szó, mindenki a “természetes”-re törekszik. Egész irányzatok, szolgáltatók és szolgáltatások élnek meg csupán ebből az egy szóból.

.

Ott van például a természetes lótartás, a természetes lókiképzés, a természetes körmölés. De ha kicsit kitekintünk a nagyvilágba, ott vannak a természetes hatóanyagok, természetes színezékek ésatöbbi.

Pedig a „természetes” igazából semmit sem jelent. Egy töltelékszó csupán, de ha az egészséggel kapcsolatban használják, akkor hirtelen a „jó” szinonimája lesz, hiszen az anyatermészettől jön.

Szóval kezdjük talán azzal, hogy pontosan mit is értünk természetes alatt?

Mi a természetes? Ez?

Vagy ez?

Esetleg ez?

Fotó: Slow Down For My Horse Campaign, Facebook
Fotó: Slow Down For My Horse Campaign, Facebook

De a földrengés, az árvíz és a tornádó is természetes, mégsem tekintjük kifejezetten jónak.

A tornádó is természetes...
A tornádó is természetes…

De természetesek a betegségek, a fejlődési és születési rendellenességek is.

Ez is természetes...
Ez is természetes…

Persze van megoldás, mégpedig a természetes szelekció, amit szintén sokan és sokat emlegetnek a „természetes” témakörök kapcsán. És igen, tény, hogy a természetes szelekció bizony hasznos a későbbi generációk számára. De gyakran kegyetlen is. És valahogy senkinek nem fűlik a foga hozzá, hogy testközelből végignézze, ahogy akár ő maga, a családtagjai vagy éppen az állatai esnek áldozatul a természetes szelekciónak.

De tedd a szívedre a kezedet: volt olyan pontja az életednek, ahol megfelelő – például orvosi – beavatkozás nélkül Te is áldozatul estél volna a természetes szelekciónak? Nekem például volt. De valószínűleg Neked is.

Az anyatermészet nem csak szép és jó, ami a keblére ölel, hanem kegyetlen is, ami ugyanakkora eséllyel el is pusztíthat.

Vannak, akiknek nincs választási lehetőségük és ki vannak szolgáltatva a „természetes”-nek, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Neked van választási lehetőséged. És abból, hogy most ezt a kis cikket olvasod, arra következtetek, hogy nem ezt választottad:

Valahol Afrikában...
Valahol Afrikában…

Hanem inkább valami ilyesmit:

Mindezzel arra próbálok rámutatni, hogy sok minden lehet „természetes” és hogy az érmének két oldala van. Attól, hogy valami elé odabiggyesztik a „természetes” jelzőt, nem biztos, hogy jobb Neked, vagy a lovadnak. Valamint arra, hogy Te sem feltétlenül választod a “természetes”-t ha a saját sorsodról van szó.

Attól, hogy „régen”, meg „a vadlovak is”, vagy „a honfoglaló magyarok lovai is”, esetleg „a régi öregek lovai is”, az még nem bizonyít és nem igazol semmit. Nem érv.

Attól, hogy a természetben valami valahogy van, vagy attól, hogy valamit „természetes”-nek hívnak, nem biztos, hogy az az egyetlen üdvözítő megoldás. Vagy hogy épp az a megoldás a legjobb a lovadnak. Lehet, hogy van kellemesebb, gyorsabb, fájdalommentesebb, egészségesebb – csak épp kevésbé divatos.

A lovadnak mindig, minden esetben Te kell, hogy megtaláld a legjobb megoldást. De legyen ez neki a legjobb. És gyakran ez a legjobb megoldás kompromisszumokkal jár.

Ahhoz, hogy jó döntést hozz, bátran kérd például állatorvosod segítségét. De semmiképp se divatirányzatok és egy elcsépelt jelző alapján dönts, hanem alaposan gondold át a lehetőségeket, az előnyöket, a hátrányokat és a nehézségeket. És persze hasznos az a bizonyos józan paraszti ész is, amiről régebben írtam…

Fotók: Pixabay, Pexels

Kapcsolódó írásaim:

Hová lett a józan paraszti ész? >>

Patkó: a modern lósors átka? >>

A “természetes” minden gondot megold? (MAPE) >>