Egy stresszmentes nap a stresszről és a lovakról

Egy állatorvos, egy lókiképző és két alternatív szakember. És egy nagyszerű kezdeményezés két olyan hívószóval, amire ma lovas és nemlovas egyaránt felkapja a fejét: stressz és stresszcsökkentés.

.

A Tudatos Lovas Iskola által kezdeményezett Ne csak nézzünk, lássunk is! című rendezvénysorozat első állomásának az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. központja adott otthont, engem pedig az a megtiszteltetés ért, hogy dr. Szeghő Zsolt meghívására én láttam el a rendezvény háziasszonyi teendőit.

Fotó: Haga Zsuzsanna – hagazsuzsi.hu

TAnita Lovasboltja

Részletes beszámoló helyett megfontolandó gondolatokat és sziporkákat hoztam erről napról.

Dr. Szeghő Zsolt lógyógyász specialista:

A megfelelő lótartás egy csomó stresszt kiküszöböl. A ló nem tud szólni, hogy kér egy féreghajtót, hiába piszkálják belülről fáradhatatlanul a paraziták. Nem tud szólni, hogy lejárt az oltása, pedig a fertőzések leküzdése is stressz. Mi viszont gondolkodhatunk a ló helyett.”

Az internet a féligazságok tárháza. Kell mellé az élő szó vagy a telefonos konzultáció, különben nagy eltévedés lesz.”

„Minél később van meg a diagnózis, annál nehezebb kezdeni valamit a problémával. Az állatorvos munkája akkor kellene kezdődjön, amikor az első jel felbukkan.”

A lóval való együttdolgozás és együtt létezés valahogy úgy képzelhető el, mint egy zenemű keletkezése. … Ha valaki azt szeretné, hogy a végeredmény az szimfónia legyen, akkor ahhoz az kell, hogy ha bármi probléma felmerül, ott bizony van, hogy hangszerészre van szükség, van, hogy hangszercserére van szükség, hogy zenetanárra van szükség, vagy hogy meg kell tanulni hangolódni egy másik lénnyel. Ha a végeredmény nem akar jönni, mindig ezeket végig kell járni, nem rögtön a karmestert kell lecserélni.”

„Ha azt szeretnétek, hogy egy olyan élményközpontú ló-lovas kapcsolatot alakítsatok ki, ami mindenkinek a szíve csücske (tudjátok, a tengerparton a naplementébe szőrén elvágtázós dolog), akkor ehhez sok dolog kell. Ami a legfontosabb, hogy ez az az élmény, ami nem jön egyik pillanatról a másikra. Nagyon sok stáción át kell menni. Sok dolgot meg kell tapasztalni hozzá, meg kell élni, hogy az ember egyáltalán tudja, mi az élmény.

Dr. Szeghő Zsolt lógyógyász specialista
Dr. Szeghő Zsolt lógyógyász specialista

Solti Babett Emese érintésterapeuta:

“Akár sport, akár szabadidőlovasok vagyunk, fontos, hogy bővítsük az eszköztárunkat és bármilyen nehézséggel is szembesüljünk, bátran kérjünk segítséget. Elsődleges minden esetben az egészségügyi ok lógyógyász állatorvos által történő kizárása.

Solti Babett Emese
Solti Babett Emese

Deminger Kornélia Fitocavallo tanácsadó:

„Ha egy problémával találkozunk, mindig az alapoktól kell indulni, akár onnan, hogy rendben vannak-e a ló fogai, vagy hogy jó-e a kantár beállítása.”

Mindig ellenőriztesd a nyerget, de szakemberrel. Nem a lovásszal, a baráttal, az edzővel, hanem egy nyergessel, aki kimegy, megnézi, felméri, és ráalakítja a lóra.”

„Nagy tévhit, hogy az alternatív szakember nem tud bajt csinálni. De tud. És az alternatív szakember is csak az állatorvosi diagnózis után, az állatorvossal együttműködve tud hatékonyan és felelősen segíteni.

Deminger Kornélia
Deminger Kornélia

Halász Péter lókiképző:

„Ha megnéztek valamit, jól nézzétek meg. Ne csak egy kicsit.”

„Kiegyensúlyozott lóra van szükség, mert azzal tudtok haladni, fejlődni.”

“Feszes lóval nem kezdhetünk dolgozni, abból mindig baj lesz.”

“Nem kötélhúzást akarunk. Együttműködést.”

„Az élethez kell a stressz, de nem mindegy, milyen mértékben.”

„A lovat életünk végéig tanulni kell.”

Halász Péter
Halász Péter

Folytatása következik

A rendezvénysorozat következő állomásai:

Fotók: Kiss Vivien

Kapcsolódó írásaim:

A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás >>

A legnagyobb konkurenciánk a tudatlanság >>