A legtutibb őszi tippek lótartóknak

Negyedik alkalommal köszöntött be az ősz itt, a Racionál Horsemanshipen. Négy év alatt pedig összegyűlt egy jó csokorra való tanács és praktika, aminek kimondottan az őszi-téli időszakban látod hasznát. Most ezek közül szemezgettem.

.

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, és minden évszaknak megvan a maga rutinja – így van ez az ősszel is, még ha idén elég váratlanul tört is ránk a hűvös idő. Ismételjük át együtt a leghasznosabb őszi praktikákat!

Szőrváltástól kólika? 

shedding250Egy kólikával kapcsolatos segítségkérést kaptam a minap: “Van egy makkegészséges versenylovam. Első lovam, vigyázok rá, mint a hímes tojásra. Most itt a szőrváltás és a trénere beparáztatott, hogy ilyenkor hatványozott az esélye a kólikának. Nagyon hálás lennék, ha segítenél ebben nekem és írnál pár tippet.”

Tovább a teljes cikkhez: Szőrváltástól kólika? >>

Láttál már vacogó lovat?

melegen250Október elején, amikor egyik napról a másikra hirtelen jó néhány fokot hűlt az idő, Terina alaposan rám hozta a frászt. Egyik délután arra lettem figyelmes, hogy az öreglány egyszerűen remeg, mint a kocsonya.  Nem túlzás, valóban remegett az egész ló. Megdöbbentő volt, pláne, hogy ilyet még sosem láttam.

Tovább a teljes cikkhez: Láttál már vacogó lovat? >>

TAnita Lovasboltja

Meleg vizet a lovaknak!

ivas250Hidegben a lovak vízigénye csökken – ezt általában a legtöbb lótartó tudja. Azt már csak kevesen, hogy vannak lovak, akiknek nem elég a tiszta, fagymentes víz, ha az éltető nedűt túl hidegnek ítélik meg, nem biztos, hogy annyit isznak belőle, amennyire valójában szükségük lenne.

Tovább a teljes cikkhez: Meleg vizet a lovaknak! >>

Romeo és a kamillatea

Romeo+tea250Néhány hete Romeonak elkezdett folyni az orra. Gyors, de alapos telefonos konzultáció után abban maradtunk állatorvosunkkal, hogy próbáljunk még várni a gyógyszerekkel és első körben inkább valamilyen gyógynövényes megoldással próbálkozzunk. Így esett, hogy a jól bevált kamillateával kúráltam őmacsóságát.

Tovább  teljes cikkhez: Romeo és a kamillatea >>

Tartsd tisztán lovad pucolócuccait

pucolocuccok0-250Tisztaság fél egészség, tartja a mondás. És ez lovad ápoló felszereléseire is igaz. Még szerencse, hogy az őszi-téli időszakban könnyebben szakít időt az ilyen apró-cseprő teendőkre az ember.

Tovább a teljes cikkhez: Tartsd tisztán lovad pucolócuccait >>

Kapcsolódó írásaim:

Minden cikk lóegészség témakörben >>

Minden cikk lótartás témakörben >>