Láttál már vacogó lovat?

melegen250Október elején, amikor egyik napról a másikra hirtelen jó néhány fokot hűlt az idő, Terina alaposan rám hozta a frászt. Egyik délután arra lettem figyelmes, hogy az öreglány egyszerűen remeg, mint a kocsonya.  Nem túlzás, valóban remegett az egész ló. Megdöbbentő volt, pláne, hogy ilyet még sosem láttam.

.

Persze azonnal átfutott a fejemen egy sor borzasztóbbnál borzasztóbb lehetőség. Vettem egy mély levegőt és megálljt parancsoltam a pániknak és úgy döntöttem, hogy elindulok a JPÉ, azaz a józan paraszti ész szerint, még az előtt, hogy felcsörögném barátnőmet és egyben állatorvosomat.

fazos

TAnita Lovasboltja

Mert alapvetően miért remeghet egy állat? Alapesetben azért mert fázik, vagy mert ideges, fél. Félnivaló az istállóban meglátásom szerint nem volt, és bár a fene se látott még a hidegben vacogó lovat, úgy döntöttem, hogy a legkézenfekvőbb megoldás, ha rádobok egy takarót az öreglányra.

Közben Romeot kivittem egy 45 perces villámterepre, mielőtt még besötétedett volna. Mire visszaértünk, Terina abbahagyta a remegést.

Persze megkönnyebbültem, de a biztonság kedvéért végigmentem az előre kigondolt protokollon. Egy gyors lázméréssel ellenőriztem, hogy nincs-e láza, majd kézen kivittem sétálni, hogy egy kicsit mozogjon és átmelegedjen. A séta után már nem is volt szükség a takaróra.

Kiváló állatorvosom és barátnőm, Dr. Pallós Andrea segített megoldani a rejtélyt néhány nappal később: bizony előfordulhat, hogy egy ló annyira fázik, hogy remeg. Az öreg lovak különösen érzékenyek a hidegre és nem kell -20 fok ahhoz, hogy fázzanak. Az egyik napról a másikra hirtelen bekövetkező lehűlés valószínűleg túl sok volt az öreglánynak.

tel

Hidegben több odafigyelést igényelnek:

  • Az idős lovak
  • Azok a patások, akik rosszul hasznosítják a takarmányt
  • A kis súlyú pónik

Nekik hamarabb szükségük lehet a lótakaróra és némi plusz takarmányra, hogy meg tudják őrizni egészségüket és kondíciójukat a hideg hónapokban is.

Kapcsolódó írásaim:

Meleg vizet a lovaknak >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Miért nem lettem állatorvos? >>