Meleg vizet a lovaknak!

ivas250Hidegben a lovak vízigénye csökken – ezt általában a legtöbb lótartó tudja. Azt már csak kevesen, hogy vannak lovak, akiknek nem elég a tiszta, fagymentes víz, ha az éltető nedűt túl hidegnek ítélik meg, nem biztos, hogy annyit isznak belőle, amennyire valójában szükségük lenne.

.

Innen pedig egyenes út vezet például a bélsárrekedésig – ezt sajnos saját példánkon kellett megtanulnom. Örök érvényű lecke tehát, hogy az ivás fontos. És az is, hogy lótartóként tudnom és figyelnem kell, mennyit isznak a lovaim, ismernem kell az ivási szokásaikat és alkalmazkodni hozzájuk.

A lovak általában a széna elfogyasztása után isznak, hiszen a széna sok vizet vesz fel. És általában szívesebben isznak valamilyen víztároló alkalmatosságból, mint az önitatóból. A lényeg az általában. Ugyanis ahány ló, annyiféle szokás.

Míg Terina például a reggeli abrak elfogyasztása után rögtön iszik, Romeo inkább a szénának ugrik neki. Míg macsó lovam éjszaka általában elfogyaszt egy nagy vödör vizet, az öreglánynál ennek csak a fele fogy el.

vodorbol

Egy átlagos ló átlagos munkavégzés mellett naponta akár 50 liter vizet is elfogyaszt. Kérdés persze, hogy az átlag lótartó ezt hogyan tudja mérni? (Ugye, mennyi átlagos már megint?!) A rossz hírem az, hogy sehogy. Ez csak azon lótartók kiváltsága és úri hóbortja, akik lovukat otthon, vagy egy bértartó helyen külön karámban tartják és vödörből tudják itatni.

Mivel mi saját példánkon tanultuk meg, hogy az ivás hideg időben is fontos, már hagyomány, hogy a hűvösebb idő beköszöntével időt és energiát nem kímélve hordom a lovaknak a meleg vizet egészen tavaszig. Sőt, ha igazán hideg az idő, vagy szükség van a gyógynövények erejére, még teázni is szoktunk. Luxus? Igen. Nem természetes? Kit érdekel? Megéri? Igen!

Lovaim várják és előszeretettel fogyasztják a meleg vizet. Ahogy hallják, hogy öntöm, már rá is startolnak. Sőt, ha választhatnak, hogy a hideg, vagy a meleg vizet tartalmazó vödörből isznak-e, általában a meleg vizes a nyerő.

Kapcsolódó írások:

Az úrinő és az ő szénája >>