Élet az én narkolepsziás lovammal

Terináról legalább 5-6 éve tudjuk, hogy mi a probléma és sajnos eddig nem sikerült rájönnünk, mi az alváshiány kiváltó oka. Így nincs más lehetőségünk, mint együtt élni a következményekkel.

.

Amit tudomásul kellett vennünk, hogy ezzel a problémával a sérülések együtt járnak, mert nem lehetünk ott vele a nap 24 órájában.

TAnita Lovasboltja

Kívülállóktól, a helyzetet nem ismerő lovasoktól persze megkaptam már, hogy “illene felülvizsgálni a lótartás körülményeit”. Nos a helyzet az, hogy ha egy 500 kilós ló állva szundikálás közben belebólint valamibe, ami szilárd tereptárgy (karám, a fal, a boksz ajtaja és így tovább), vagy összeesik, abból könnyen lesz sérülés.

Persze azt sem árt tudni, hogy ezek a lovak a legelőn is képesek bajba kerülni. Pár éve Angliában egy 27 éves alvászavaros mamóka egy kisebb mocsárba szenderedett bele úgy, hogy a tűzoltók tudták csak kiszabadítani. A bajba kerülés lehetőségeinek száma tehát végtelen.

Egy kis karám esetében esetleg meg lehet próbálni például körberakni a karámot kis szalmabálákkal – aztán tart, ameddig tart.

Nekünk eddig a pataharangok viselése vált be a legjobban, de sajnos nem nyújt 100%-os védelmet. (Ismét: ha egy 500 kilós ló elszundít, nehéz bármivel is megvédeni.)

A mi esetünkben sokat segített a helyzeten, hogy megnöveltük Terina bokszban töltött idejét. Így a napnak azon óráit, amikor fennáll az elbóbiskolás veszélye, egy bealmolt, tágas, szellős bokszban tölti. Ha elszundikál, ott a mély alom, ha pedig kedve támad lefeküdni, azt is biztonságosan megteheti. (Időnként szokott is.) Amikor pedig azt látjuk, hogy élénkebb aznap és inkább szívesebben járkálna, akkor kiengedjük Romeohoz.

Mivel minden egyes ló, gazdi és tartási hely más, ezért minden esetben az adott ló-gazdi-tartási hely együttállására kell a kidolgozni az ideálishoz közelítő megoldást.

Emellett pedig az is fontos, hogy egy alvászavaros ló gazdájaként légy felkészülve az esetleges sérülések ellátására.

Kapcsolódó cikkek

Mindennapok egy „narkolepsziás” lóval >>

Narkolepszia és alvásmegvonás – avagy: miért esik össze a lovam? >>

Lovadnak is fontos a pihentető alvás >>

Segítség, narkolepsziás a lovam! Vagy mégsem? >>

Reggeli monoLÓgok >>