Segítő támogatás a beteg lovaknak

horselift250Munkám miatt minden nap rengeteg lovas hírrel találkozom. De külön örülök, amikor új, hasznos kutatásokról olvasok a lógyógyászat terén. Még akkor is, ha tudom, hogy sok nagyszerű újítás hozzánk nem, vagy csak nagy sokára fog eljutni. Mert minden kutatás, minden újítás egy kicsit előrébb visz, hogy az állatorvosok és más szakemberek még többet tehessenek a lovakért – bárhol a világon. Legutóbb egy új, számítógép vezérelte lófüggesztő készülék ejtett ámulatba.

.

A Saskatchewan-i Egyetem új fejlesztése más hasonló eszközöknél hatékonyabban segíthet majd a lovaknak a csonttörések, súlyos sérülések, mozgató szervrendszeri és  idegrendszeri betegségek utáni lábadozásban – ígérik a kutatók. “Sok olyan lónak adhatunk esélyt, akiknek korábban semmi esélyük sem lett volna”, mondja az eszközt kifejlesztő kutatócsoport vezetője, Dr. Julia Montgomery.

Az új lófüggesztő készülék
Az új lófüggesztő készülék

TAnita Lovasboltja

Lófüggesztő készülékeket ma is és idehaza is használnak az állatorvosok bizonyos esetekben – de nem mondhatnám, hogy túl gyakran. Nagyon leegyszerűsítve: ilyenkor egy speciális hevederrendszerbe kerül a ló, és fellógatják a mennyezetre. Ezek a hagyományos lófüggesztő készülékek azonban jelentősen csökkentik az állat mozgási lehetőségeit, így a felmerülő komplikációk között hosszabb távon gyakori például az izomsorvadás, fekélyek alakulhatnak ki a hevederek mentén, illetve mivel a súly a ló mellkasára és hasára terhelődik, összenyomódik a tüdő.

És léteznek már komplexebb rendszerek, amelyek nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak – ez például Németországban készül, de maximum 200 kilogramm terhelést tud levenni a ló lábáról:

Egy csonttörést helyreállító műtét után a lovak hosszú ideig boksznyugalomra vannak ítélve, fájdalomcsillapítót kapnak, de nagyon nagy a kockázata annak, hogy a még a lábadozás ideje alatt a bokszban ismét megsérülnek, vagy az egyébként egészséges láb(ak) túlterhelése miatt savós patairha-gyulladás alakul ki náluk. A kutatók erre a problémakörre kerestek megoldást. “Ha a gyógyulásról van szó, a lovak saját maguk legnagyobb ellenségei“, mondja Dr. Montgomery – és ha őszinte akarok lenni, igazat kell adnom neki.

A Saskatchewan-i Egyetem számítógép vezérelte függesztő rendszere más hasonló szerkezetekhez képest jobb súlyeloszlást és nagyobb mobilitást biztosít. A ló szinte szabadon mozoghat a bokszon belül, így csökken az izomsorvadás veszélye. Az állatorvos azt is be tudja állítani, hogy mennyi súly essen az első és mennyi a hátsó végtagokra. Az is megoldható, hogy a lábadozás elején nagyobb súlyt viseljen a szerkezet (az altatás utáni felállításkor akár a ló teljes testsúlyát), majd ahogy javul a ló állapota, fokozatosan a saját lábára álljon. Így a rehabilitáció nagyon fokozatosan, kontrolláltan történik.

horselift2-790

A rendszer ráadásul folyamatosan figyeli a ló mozgását, ha az állat megbotlana, azonnal megtartja, és nem engedi, hogy elessen. Mint Dr. Montgomery összefoglalja: „ez egy új, egyedi megoldás egy olyan nagyon zavaró problémára, amire eddig nem volt megoldásunk”.

A rendszert eddig három egészséges lóval tesztelték. A következő lépés, hogy olyan lovak segítségével próbálják ki, akiket csonttörésük miatt egyébként elaltatnának, ez a rendszer viszont egy utolsó reményt jelenthet nekik. “Sok olyan lónak adhatunk esélyt a gyógyulásra, akiknek korábban semmi esélyük sem lett volna”, mondja Dr. Julia Montgomery. (Igen, egy kis ismétlés, de talán ezen a ponton még jobban érthető, mit is jelenthet az a rendszer a beteg lovaknak.)

A tesztek során azt is figyelik, hogy a lovak viselkedését, közérzetét, keringését, légzését hogyan befolyásolja a szerkezet viselése. Egyelőre úgy tűnik, hogy a lovak hosszabb távon nem érzik jól magukat a készülékben, így a következő cél, hogy viselését még kényelmesebbé tegyék, és az akár több (6+) hét során se okozzon problémát, vagy kellemetlenséget.

Dr. Julia Montgomery (szürkében) és munkatársai
Dr. Julia Montgomery (szürkében) és munkatársai

A kutatók szerint a rendszer fájdalommentesebbé teheti a lábadozást, csökkentheti a felépüléshez szükséges időt és a komplikációk előfordulását, így végeredményben a kezelési költségeket, valamint a ló és a gazdi által átélt stresszt is. Úgy vélik, hogy a készülék jó szolgálatot tehet lóklinikákon, rehabilitációs létesítményekben és állatorvosi egyetemeken.

Érdemes megnézni a róla készült videót is:

WCVM: equine lift system from WCVMToday on Vimeo.

Forrás:

Fotó: Christina Weese

Kapcsolódó írásaim:

Te tudod, mennyit rág a lovad? >>

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a lólábkötözésben >>

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Lovak izolációja: jót tesz egy kis magány >>

Lovasok: a tudást terjesszétek, ne a betegséget! >>