Bébiőr lovaknak? Dehogy! Valami sokkal jobb!

steed250Egy magyar szakemberekkel dolgozó startup olyan fejlesztésen dolgozik, aminek hallatán a magamfajta lóegészségmániás lótartónak nemhogy felcsillan a szeme, de már rohanna is vásárolni. Egy olyan szuper kis készülékről beszélünk, ami rengeteg lóéletet menthet majd meg.

.

A STEED egy olyan, fejlesztés alatt álló szenzor lovaknak, amellyel a nap 24 órájában figyelemmel kísérhetjük majd őket. Egy pici szenzor, amit a ló folyamatosan viselhet és folyamatosan rögzíti a ló élettani paramétereit, aktivitását, a környezeti adatokat és persze azt, hogy épp hol van. De ez még semmi, mert azonnal értesítést küld a lótartónak és az állatorvosnak, ha a lónak valami problémája van.

steedog1

Világszerte folynak kutatások hasonló készülékek kifejlesztésére, de a megvalósítás általában nagyobb kihívás, mint ahogy azt a tech cégek az induláskor gondolják. Így ez valahol versenyfutás is a vállalkozások között, hogy vajon kinek sikerül először elkészítenie egy valóban hatékony és megbízható készüléket. Én őszintén remélem, hogy a magyar szakemberekkel dolgozó STEED lesz a befutó.

Egyébként a STEED csapata a Central European Startup Awardson is bemutatkozott, ahol a legígéretesebb webes és technikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok méretik meg magukat. Ismételnem kell magamat: őszintén remélem, hogy ezen a megmérettetésen is a STEED lesz a befutó.

steed790-2

Persze biztosan van, akinek elsőre furcsa, hogy mire fel ez a nagy felhajtás. „A ló nem kisgyerek, nem kell folyamatosan felügyelet alatt tartani” – olvastam nemrégiben egy kommentet a Facebookon. Ez részben igaz. De ha csak egy súlyos vészhelyzetet meg lehet előzni, vagy időben kezelni, szerintem már megérte. Egy kis plusz biztonság még soha senkinek nem ártott meg.

De nézzük, pontosan miről is van szó. A STEED a csapat megfogalmazása szerint: „a wearable biometric wellness device for horses”. Tehát egy viselhető biometrikus cucc lovak számára. Ráadásul nem invazív (tehát nem egy behelyezett mikrocsip, vagy füljelző), és még kötőfék viselése sem lesz majd szükséges hozzá. Nem. Oda teszed, ott marad. Hogy hol és hogyan? Az egyelőre legyen az ő titkuk. 😉

A szenzor figyeli majd a ló mozgását, hőmérsékletét, pulzusát és ha baj van, azonnal értesítést küld a lótartónak és az állatorvosnak. De mi baj lenne, igaz?

Az első számú halálok a felnőtt lovak körében a kólika – a kólikát pedig a lótartók hajlamosak alábecsülni. Magyar adataim sajnos nincsenek, de az USÁ-ban például évente 920.000 esetet jelentenek, ebből 64.000 ló néz szembe életveszélyes komplikációkkal. A tünetek korai felismerésével és az időben megkezdett kezeléssel rengeteg ló élete lenne megmenthető. Az élettani paraméterek alapján pedig a kezdeti tünetek sokkal biztonságosabban felismerhetők, mintha ez csak a gondozó személyzetre lenne bízva.

Arról nem is beszélve, hogy így a lótartó akkor is értesülhet arról, hogy baj van, ha lova épp a legelő legtávolabbi csücskében áll, vagy ha épp az éjszaka közepén csap le a k betűs rém.

steed790

Egy másik nagyon fontos kérdés az ellésfigyelés. A kancák hajlamosak ezt úgy intézni, hogy egyedül legyenek. De ha komplikáció lép fel, könnyen rámehet a csikó és a kanca is. A folyamatos figyelés a kancának és a személyzetnek is stresszes és kimerítő. Ellésjelzők persze léteznek: vagy nem túl hatékonyak, vagy épp nem túl humánusak, esetleg nem túl praktikusak. A STEED viszont ezen a téren is történelmet írhat.

De akár a versenyzőknek a mindennapi edzések során is hasznos lenne egy ilyen kütyü.

Persze az adatok rögzítése és felhő alapú tárolása folyamatos, így a ló egészségi állapotának hosszú távú megfigyelése is lehetővé válik.

Ebben a nagyszerű fejlesztésben magyar szakemberek vesznek részt. Egyikük Dr. Kutasi Orsolya, aki januárban Terinánál is járt – és talán még arra is emlékeztek, hogy az öreglány kivizsgálása mellett egy szupertitkos kütyüt is teszteltünk. Na, megvan már, mi lehetett ez a kütyü? 😉

Dr. Kutasi Orsolya Terinával
Dr. Kutasi Orsolya Terinával

Kapcsolódó írásaim:

Öreg ló nem vén ló – és a helyén van a szíve >>

Világszínvonalú állatorvosi ellátás jár az olimpiai lovaknak >>

Segítő támogatás a beteg lovaknak >>