Világszínvonalú állatorvosi ellátás jár az olimpiai lovaknak

Rio250A díjugratás, díjlovaglás és military szakágak legkiválóbb lovai gyűlnek össze az olimpia idejére a riói Deodoro Lovasközpontban, ahol egy lélegzetelállító állatorvosi létesítmény is várja őket. Az 1000 négyzetméteres lóklinikát kimondottan az olimpiára építették, hogy minden adott legyen az ötkarikás játékokra érkező 200 ló ellátására. A 130 fős szakszemélyzet a nap 24 órájában a lovak rendelkezésére áll.

.

Július 29-én nyitotta meg kapuit és a paralimpia előtt beiktatott kisebb szünettel egészen szeptember 20-ig a lovak rendelkezésére áll az olimpiai lóklinika, ami állítólag a helyszínre érkező csapatállatorvosokat is lenyűgözte.

RioOG

Az olimpiai lóklinika a legmodernebb patológiás, endoszkópiás, röntgen- és endoszkóp-technológiával van felszerelve, de ugyanez vonatkozik a gyógyszerkészletre, a laborra, a műtőre, a párnázott ébresztőbokszokra és a kezelőhelyiségekre is.

A vezető sebész, Dr. Carlos Eduardo Veiga, valamint Dr. Thomas Wolff, az olimpiai és paralimpiai állatorvosi bizottság elnöke
A vezető sebész, Dr. Carlos Eduardo Veiga, valamint Dr. Thomas Wolff, az olimpiai és paralimpiai állatorvosi bizottság elnöke

A létesítmény általános állatorvosi és vészhelyzeti ellátást is biztosít. Mivel az olimpiára érkezett lovak biztonsági okokból nem hagyhatják el a Deodoro Lovasközpont területét (ne feledjük, hogy a Brazíliában előfordul például a takonykór), ezért a klinika arra is fel van készülve, hogy sürgősségi műtéteket végezzenek. A 130 fős kiszolgáló csapatban vannak sebészek, aneszteziológusok, képalkotó specialisták nem csak Brazíliából, de a világ minden pontjáról. Az állatorvosok mellett fizioterapeuták is a lovak rendelkezésére állnak.

Párnázott ébresztőboksz
Párnázott ébresztőboksz

A lóklinikának vannak ingyenes és fizetős szolgáltatásai is. A patológiai vizsgálatok például lovanként napi 2 minta erejéig lovanként ingyenesek, ahogy a helyben végzett képalkotó vizsgálatok is.

Dr. Erik Bergman fő szakterülete az ortopédia, Hollandiából érkezett
Dr. Erik Bergman fő szakterülete az ortopédia, Hollandiából érkezett

A Deodoro Lovasközpont területén emellett kilenc speciálisan felszerelt lómentő egység van szolgálatban arra az esetre, ha valamelyik lovat a klinikára kellene szállítani.

Így néznek ki az olimpiai lómentők
Így néznek ki az olimpiai lómentők

“The health and wellbeing of our horses is the top priority during these Games,” – vagyis a lovak egészsége és jóléte a legfontosabb szempont az olimpiai játékok alatt, mondta Dr. Thomas Wolff, az olimpiai és paralimpiai állatorvosi bizottság elnöke.

A lovak a legeslegjobbat érdemlik, és az első dél-amerikai olimpián pontosan ezt is kapják. Mindent tudunk minden egyes lóról minden egyes másodpercben ezen a helyszínen, és a világ legjobb állatorvosi ellátását biztosítjuk” – mondta Juliana de Freitas , a Brazil Lovas Szövetség vezetője, aki maga is állatorvos, két olimpián is csapatállatorvosként vett részt, Rióban pedig az állatorvosi szolgáltatások menedzsereként dolgozik.

Az állatorvosi csapat néhány tagja
Az állatorvosi csapat néhány tagja

Ez valóban nem túlzás, az olimpián résztvevő lovak valóban figyelő tekintetek kereszttüzében élik riói mindennapjaikat. Testhőmérsékletüket, takarmány- és vízfogyasztásukat, valamint súlyukat folyamatosan figyelik és jegyzik a lóápolók és az állatorvosok.

A lovak hőmérsékletét naponta kétszer (reggel és este) kell mérnie a csapatállatorvosnak, az értéket pedig a boksz ajtaján látható adatlapon jegyezni. Ha az adott nemzet lovasaival nem érkezett csapatállatorvos, akkor a helyi állatorvosi csapat egy tagja végzi ezt a feladatot. Az adatokat naponta jelenteni kell a klinika felé is.

A lovakat a rendezvény ideje alatt bármikor doppingellenőrzésnek vethetik alá, emellett néhány kivételtől eltekintve mindenféle egészségügyi kezelés csak az állatorvosi bizottság engedélyével, kizárólag az erre kijelölt kezelőhelyiségekben végezhető, a helyi szakszemélyzet felügyeletével. Egyetlen engedély nélkül beadott injekció is súlyos, 1.000 svájci frankos (kb. 285.000 Ft) pénzbírságot és kizárást von maga után.

Aline Baumann da Rocha Gizzi felelős a labor működéséért
Aline Baumann da Rocha Gizzi felelős a labor működéséért

Ami az állatorvosokat illeti: vannak olyan csapatok, akik saját állatorvosukkal érkeztek Rióba. A csapatállatorvosoknak előre regisztrálniuk kellett a riói állatorvosi kamaránál, hogy ideiglenes működési engedélyt kapjanak az olimpia idejére.

A csapatállatorvosoknak és fizioterapeutáknak rögtön érkezés után regisztrálniuk kellett a klinikán és a FEI Állatorvosi Bizottságnál. A fizioterapeuták csak egy állatorvos alá rendelve dolgozhatnak. Sőt, a fizioterápiás készülékeket előre engedélyeztetni kellett az olimpia előtt. Az így megszerzett írásos engedélyt mindig a gép mellett kell tartani, mert az olimpia alatt bármikor ellenőrizhetik.

Ne feledkezzünk meg a patkolókovácsokról sem, hiszen a lovak tökéletes ellátásához és a csúcsteljesítményhez az állatorvosok mellett patkolókovácsokra is szükség van. Itt is igaz, hogy egyes csapatok saját patkolókováccsal érkeznek, míg mások az olimpián hivatalból tevékenykedő szakemberek szolgáltatásait veszik igénybe.

A patkolókovácsok műhelye naponta 8-18 óra között tart nyitva a Deodoro Lovasközpontban. Két patkolóállással rendelkezik, az olimpiai patkolókovácsokhoz időpontot kell kérni, a szolgáltatás fizetős.

A csapatok patkolókovácsai is használhatják a műhelyt, de ehhez nekik is időpontot kell kérniük. Az műhelyben található szerszámokat használhatják, a felhasznált anyagokat pedig felszámolják nekik. A szervezők hangsúlyozták, hogy igyekeznek minden szakág számára megfelelő készletet tartani patkókból és szegekből, de javasolták, hogy mindenki hozzon lovának egy szett tartalékpatkót.

Forrás:

Kapcsolódó írásaim:

Segítő támogatás a beteg lovaknak >>

Overdose kólikája >>