Életnagyságú lószimulátor segíti a tanulást

Életnagyságú, latexből készített élethű belsőszervekkel és vénákkal felszerelt műlovak – pontosabban állatorvosi szimulátorok – segítik az állatorvostan hallgatók felkészülését a nagybetűs életre.

.

Vannak szakmák, ahol a szimulátorok segítségével való tanulás már hosszú ideje általános gyakorlat – például a pilóták esetében. A modern technika azonban egyre inkább lehetővé teszi, hogy ennél jóval földhözragadtabb hivatások képviselői, így akár az állatorvosok is szimulátorok segítségével készüljenek fel a szakma kihívásaira, vagyis négylábú pácienseik ellátására. A kanadai Veterinary Simulator Industries ló, tehén és kutya szimulátorokkal segíti a leendő állatorvosok tanulását. Termékeiket több amerikai és angol egyetem is használja a hallgatók oktatása során.

A lószimulátor nyakán izomba és vénába is lehet gyakorolni az injekciók beadását. Nem is akárhogy, a lószimulátornak ugyanis folyadékkal feltöltött, kitapintható vénái vannak, az injekció beadása és a vérvétel egyaránt gyakorolható rajta.  A felfújható, latexből készült belsőszervek segítségével pedig a különféle bélhelyzetváltozások és szaporodásbiológiai problémák illetve esetek modellezhetők.

De természetesen gyakorolható rajta a kötések felhelyezése, illetve rendelhető a szimulátorhoz olyan láb, amely az ízületeknél mozgatható, kitapinthatóak rajta az inak és ínhüvelyek, illetve röntgenfelvételek is készíthetőek róla.

A lószimulátoron végzett felkészülés természetesen nem helyettesíti az élő állatokkal való gyakorlatot, de segít a hallgatóknak, hogy felkészültebben állhassanak oda első élő pácienseik mellé.

TAnita Lovasboltja

Fotó: saskpolytech.ca

Kapcsolódó írásaim:

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 1. >>

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 2. >>