Lovanként megváltani a világot

IMG_4316-250Ma valaki azt mondta nekem, ideje lenne beletörődnöm, hogy úgysem tudom megváltani a világot. Olyasvalaki, akit tisztelek, akinek adok a véleményére. Ráadásul tudom, hogy teljességgel igaza van   még ha persze nem is voltak világmegváltó ambícióim, hanem sokkal kisebb célokért küzdök.

.

Igaza van, mert soha nem fogom tudni elérni, hogy minden lótartó, vagy legalábbis a lótartók többsége felelősen gondoskodjon a lováról. Hogy lovas  állatorvost, és végzettséggel rendelkező patkolókovácsot hívjanak. Nem fogom tudni elérni, hogy minden lótartó megértse: a kisállatos, a haszonállatos, vagy az általános állatorvos NEM tudja megfelelően ellátni a lovaikat. Ahogy azt sem, hogy a patkolókovács nem csak egyszerűen lecsipkedi a felesleges szarut, vagy felüti a bolti patkót.

Soha nem fogom tudni elérni azt sem, hogy mind megértsék: megfelelő időben kell a megfelelő szakembert hívni. Nem pedig kísérletezgetni, várni és halogatni – a lovuk kontójára.

És soha nem fogom tudni elérni, hogy azok a lótartók, akiknek nincs pénzük, idejük, vagy kedvük, amit lovuk megfelelő, lelkiismeretes gyógykezelésére tudnának/akarnának fordítani, inkább döntsenek az eutanázia mellett. Ne kísérletezgessenek, ne próbálkozzanak, ne várjanak és ne halogassanak, mert a lovuk addig is szenved. Soha nem fogom tudni elérni, hogy megértsék: nem a halál a legrosszabb, ami egy lóval történhet.

Fotó: Haga Zsuzsi
Fotó: Haga Zsuzsi

 

Ez mind-mind lehetetlen. De ha csak egyetlen lótartónál sikerül elérnem, hogy megtegye azt, ami a lovának a legjobb, akkor már nem volt hiába a munkám – és azon szakemberek munkája sem, akik nekem segítenek. Ez az egy-egy eset az, ami segít, hogy továbblépjek és megpróbáljak teljes erőbedobással segíteni újra és újra.

“You can’t change the world by rescuing one horse, but for that one horse, its world is changed forever…”

 

Kapcsolódó írásaim:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>