Tegyél róla, hogy lovadnak se vacogjon a foga!

zabla250Kezdjük egy beugratós, ámde teljesen komoly kérdéssel: télen Te előmelegíted a zablát a lovadnak?

.

Volt már szó róla, hogy télen érdemes meleg vizet itatnod lovaddal, mert így elérheted, hogy a nyárihoz képest ne csökkenjen a vízfogyasztása. Nem a helyi vízszolgáltató szponzorálta bejegyzést, az ok sokkal prózaibb: ha lovad szívesen és eleget iszik télen is, kisebb az esélye például bizonyos kólikás panaszok előfordulásának. (Ha lemaradtál volna, itt olvashatod el erről szóló írásomat: Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség)

És szó esett arról is, hogy nem minden ló bírja egyformán jól a hideget és nem csak mínusz 20 fokban lehet szükségük egy jó meleg lótakaróra. (Ha lemaradtál volna, itt olvashatsz erről bővebben: Láttál már vacogó lovat?)

Romeoval abban az emlékezetes márciusi hóesésben, ami a fél országot megbénította
Romeoval abban az emlékezetes márciusi hóesésben, ami a fél országot megbénította

És bár itt a Racionál Horsemanship Horszmensipen elsősorban a lógyógyászat és a lótartás a téma, fontos, hogy ejtsünk egy-két szót a tél és a zabla viszonyáról is, mint a lovad jólétét befolyásoló tényezőről. Ez eddig elég rejtélyesen hangzik, pedig egyáltalán nem az.

Ha a lószerszámokat egy fűtetlen helyiségben tartod, akkor ősszel és télen lovad zablája is hideg. Ez enyhébb időben “csak” kellemetlen lovad számára, de kemény fagyokban kifejezetten fájdalmas lehet, sőt, akár fagyási sérüléseket is okozhat.

Egy kis odafigyeléssel és néhány apró trükkel egyszerűen megoldhatod, hogy lovad számára télen se legyen mumus a kantározás:

  • Tartsd a kantárokat fűtött helyiségben, vagy
  • Használat előtt áztasd a zablát meleg vízbe
  • Ha egyikre sincs lehetőséged, akaszd magadra a kabátod alá a kantárt, amíg a lovagláshoz előkészíted a lovadat.

Persze, ha nem elégszel a házi praktikákkal, az internetről akár profi zablamelegítőt is rendelhetsz. 😉

TAnita Lovasboltja

Kapcsolódó írásaim:

Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség>>

Láttál már vacogó lovat? >>

Meleg vizet a lovaknak! >>

Romeo és a kamillatea >>