A szénaháló megtöltése nem ördöngösség!

haynets250Amikor szóba kerül a szénaháló, a legtöbb lovas legfőbb ellenvetése az, hogy a szénahálót nehéz megtölteni. Ez részben igaz, valóban nagyobb macera, mint csak a lovak elé tenni egy-két villa szénát. De igazából nem ördöngösség. Most mutatok két nagyon egyszerű megoldást.

.

Az első az akasztós – én is ezt használom. A dolog lényege: a szénahálót két, vagy három kampó segítségével felakasztod és megtöltöd:

Barefoot: a lóbarát

A másik a vödrös megoldás, amikor az üres szénahálót szépen beleteszed egy üres és tiszta bödönbe (vödöre, dézsába, kukába, hordóba) és így pakolod bele a szénát:

És persze vásárolhatsz olyan szénahálót is, ami eleve egy karikára van rádolgozva, tehát eleve könnyebb megtölteni.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Fotó: slowfeedinghaynets.co.uk
Fotó: slowfeedinghaynets.co.uk

A videóktól eltérően én a szénát szét szoktam rázni, mielőtt behálózom. Egyrészt így hamar kiderül, ha szemét, vagy valamilyen szúrós, nem odaillő növény van benne. Másrészt a kirázott szénát még le is szoktam locsolni, majd újra átforgatom, hogy  valamennyire megkössem a benne maradt port, így az kevésbé irritálja a lovak légutait. (Az igazán hatékony pormentesítéshez 10-15 percig áztatni vagy locsolni, illetve gőzölni kellene locsolni a szénát.)

TAnita Lovasboltja

Kapcsolódó írásaim:

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

Így készül a szénaháló >>

A szénaháló jó barátod >>