Gyakorold a helyes félfelvételt – a szénahálódon!

Gyakran látom, hogy a lótartók különféle csomókkal igyekeznek a szénahálót az ideális magasságban rögzíteni. Ma egy hasznos kis trükköt szeretnék megosztani Veletek, ami egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb a csomózásnál.

.

Fontos, hogy a szénahálót megfelelő magasságban rögzítsd, hiszen ha túl alacsonyan van, a ló beleléphet, ha pedig túl magasra függeszted, a ló helytelen és kényelmetlen testtartásban fog enni. Egyik sem kívánatos opció. A feladatot azonban könnyebb helyesen kivitelezni, mint gondolnád!

1. A szénahálót érdemes egy állandó akasztóra vagy karabinerre függeszteni. Ezeket természetesen úgy kell elhelyezni, hogy kívül essenek a ló “hatótávján”. A karabiner mindig legyen zárt állapotban.

2. Ha megtömted a hálót, fogd meg az összehúzó zsinórt a csomónál és húzd össze vele a háló száját. Majd fogd meg két karika között a zsinórt, húzd ki és fogd hozzá a csomózott véghez. Ismételd ezt addig, amíg eléred a kívánt hosszt, és akaszd fel a hálót a helyére.

+1 tipp: Érdemes a szénahálót oldalra is rögzíteni, hogy kevésbé mozogjon, illetve hogy a vehemensebb lovak se csapjanak vele túl sok zajt. A legjobb megoldás erre is egy darab kötél és egy karabiner. A kötéllel rögzítsd a karabinert az oszlophoz / oldalfalhoz / boksz oldalához, majd a helyes magasságra felfüggesztett szénahálót akaszd be a karabinerbe.

A fotózáshoz egy 120 centiméter hosszúságú, 7 centiméteres lyukméretű Racionál Horsemanship prémium szénahálót használtam.

Kapcsolódó írásaim:

Véget ért a világ (minden bizonnyal) leghosszabb szénaháló tesztje »

A lófog és a szénaháló különös viszonya »

Hogyan válasszak szénaetetőt a lovamnak? »

A szénaháló megtöltése nem ördöngösség! »