Lovad és a kánikula

Az utóbbi időszakban, ahogy egyre többször szökik egyre magasabbra a hőmérséklet, egyre több lovas teszi fel magának a kérdést, hogy mikorra időzítse a napi lovaglást. De vajon valóban ez a legfontosabb kérdés? Mit érdemes még tudnod a kánikula és a lovak viszonyáról?

.

Nézzük azokat az alapszabályokat, praktikákat és tudnivalókat, melyek elviselhetőbbé teszik a meleg napokat lovad számára.

Vezesd a vízhez és itasd is meg

 • Mindig, az év 365 napján, a nap 24 órájában legyen lovadnak hozzáférése friss, tiszta vízhez. Ez nem is kérdés.
 • Ha több lovat tartasz együtt, akkor helyezz el több itatóalkalmatosságot úgy, hogy a domináns lovak ne tudják elzavarni a víztől a rangsorban alattuk állókat.
 • Legyen szó bár önitatóról, vödörről, vagy itatóvályúról, takarítsd ki őket rendszeresen. Sem a takarmánydaraboknak, sem a nyáron gyorsan szaporodó algáknak nincs keresnivalójuk lovad itatójában.
 • Az önitatót legalább naponta egyszer ellenőrizd, hogy rendesen működik-e.
 • És a legfontosabb: hagyd inni a lovadat. Munka után is. Léptesd le, hagyd leszáradni, amennyire lehet és hagyd inni. Ha ugyanis ekkor nem ihat, de munka közben megizzadt, majd még álltában is izzad egy kicsit, egyszerűen kiizzadja azokat az elektrolitokat, amik szomjassá tennék. Mire hagynád, hogy vízhez jusson, elmúlik a szomja, ergó nem fog inni, ami pedig hamar problémát okozhat. (És ha valaki azt mondja, hogy „jaj, nehogy igyon, mert leforrázza a tüdejét”, azt küldd vissza biológiaórára, illetve kérd meg, hogy olvassa el ezt a cikket:  Leforrázhatja a tüdejét a lovam? » )

Nyalósó

 • Lovad előtt mindig legyen nyalósó, amit kedvére használhat. De ne dobálj nyalósódarabokat az etetőjébe és ne a nyalósóra öntsd az abrakját.
 • Ha lovad rendszeresen dolgozik, nem árt, ha időnként adsz neki egy kis elektrolitpótlást is.

Izzadás

Fontos tudnod, hogy ha a lovad nem izzad, akkor, amikor normál esetben izzadnia kellene, akkor baj van. Vidd hűvös, árnyékos helyre, hűtsd vízzel és azonnal konzultálj állatorvosoddal.

Árnyék

Ha lovad legelőjén vagy karámjában nincs elég árnyék, akkor kertészeti hálóval és némi bálamadzaggal segíthetsz a helyzeten. Olcsó, egyszerű és villámgyors megoldás.

Rendszeres fürdetés

 • Lovad hálás lesz, ha ebben a melegben lefürdeted. Engedd ki a slagból a forró vizet, a patáknál kezdd a locsolást és fokozatosan haladj feljebb.
 • A nyakának és a szügyének locsolásával hűtöd a lovat a leghatékonyabban.
 • A túlhevült lovat egész testfelületén locsold hideg vízzel, hogy minél inkább elősegítsd a lehűlését.

Egészség

 • A hőguta elsősorban az intenzív igénybevételnek kitett lovakat fenyegeti, de bizonyos esetekben, például extrém magas hőmérséklet és páratartalom esetén hamarabb megtörténik a baj.
 • Az idős és a légúti panaszokkal küszködő lovak különösen nehezen viselik a nagy meleget, jobb, ha tőlük ilyenkor egy laza terepet sem kérsz. Mozogjanak a legelőn vagy a karámban annyit, amennyi épp jól esik nekik.
 • Figyeld lovad állapotát: a bőrráncteszt és a légzésszám elárulja, ha baj van.

Lovagolni vagy nem lovagolni?

Az University of Guelph kutatói kimutatták, hogy a lovak tízszer gyorsabban kapnak hőgutát, mint a lovasok. A lovak ugyanis nagy állatok és nagyobb százalékban vannak aktív izmaik, mint az embereknek. Munka közben pedig az izom sok hőt termel. Tehát nem elég, hogy kint meleg van, az izmok belülről is fűtenek. A lovak emellett az embereknél kevésbé hatékonyan hűtik magukat izzadással: kevesebb izzadtság párolog el a lovak testéről, mint az emberekéről. Egyszerűen többet izzadnak, mint amennyi el tudna párologni.

Bezzeg a vadlovak…

Ilyenkor persze gyakran elhangzik, hogy „bezzeg a vadlovak”, vagy „a régi időkben is reggeltől estig szántottak a lovak” és így tovább. Nos, ma a ló már nem munkaeszköz, hanem a lovasok jó része számára sporttárs, társállat, szeretett kedvenc, családtag. Akit, ha megoldható, nem teszünk ki kellemetlen, veszélyes vagy egészségre káros dolgoknak.

De hozok egy ellenpéldát is: nagyanyáink is reggeltől estig kapáltak a napon, mi mégis inkább a hűvös szobában ülünk. Mert megtehetjük. Miért ne lehetne könnyebb az élet lovaink számára is, mint egykoron volt?

Forrás:

Kapcsolódó írásaim:

Leforrázhatja a tüdejét a lovam? »

 

Te ismered lovad szokásait? »