A lovaknál is: gyakorlat teszi a mestert

Ismétlés a tudás anyja, illetve: gyakorlat teszi a mestert – tartja a mondás. Nos, amikor belefogtam a szénahálós etetésbe, magam sem gondoltam volna, de azóta bebizonyosodott, hogy a lovak bele tudnak jönni ebbe is. Mármint a szénaháló kiürítésébe.

.

A szénaháló egyik nagy előnye ugye, hogy lassítja a lovat evés közben. Mivel a szálast csak kisebb csomókban tudja kihuzigálni, ahelyett, hogy az előtte heverő szénát a földről csak úgy bedarálná szünet nélkül, lassabban eszik, alaposabban rág.

Romeo viszont olyannyira belejött a szénaháló kiürítésébe, hogy ismét elkezdtem törni a fejemet, hogyan vehetném rá, hogy lassítson egy kicsit.

Először a dupla szénahálóval próbálkoztam: a kis szénahálót megtöltve belepakoltam a nagyba, majd körbetömködtem még szénával. Ez néhány napig (mondjuk kettőig 🙂 ) hatásos is volt, de utána a belső háló is épp ugyanakkorra ürült ki, mint korábban a sima nagy háló.

Ekkor két lehetőségem maradt: készítek egy újabb szénahálót kisebb lyukakkal, vagy kipróbálok egy új szénaetetőt. Hogy melyik megoldás mellett döntöttem? Legközelebb kiderül! 😉

Kapcsolódó írásaim:

Még egy kis szénaszálhasogatás >>

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

A szénaháló jó barátod >>

Így készül a szénaháló >>

A szénaháló megtöltése nem ördöngösség! >>