Újabb 2000 Kólika kisokos: újabb 2000 ló kap esélyt

“Nem harcolhatunk valami ellen. Annak semmi értelme. Valamiért kell harcolni” – mondta Wass Albert. És igaza van. Hiába harcolnék a kólika ellen. Én azért harcolok, hogy minél kevesebb ló veszítse az életét kólika miatt. És most ismét egy kicsivel közelebb került ez a cél, ezúttal a Rhone Vet. Kft. jóvoltából került még 2000 lépéssel közelebb ez a cél.

Ismét 2000 darab Kólika kisokos lapul az állatorvosoknál arra várva, hogy a lótartók istállópatikájába kerülhessenek és segíthessenek a bajban. Újdonság, hogy a Kólika kisokosban Várkonyi Andi nagyszerű rajzait találod.

Hogy mi is az a Kólika kisokos? Egy mindössze 12 oldalas kis füzet, ami lóéleteket menthet. Megtalálható benne a kólikával kapcsolatos mindazon tudnivaló, amit egy lótartónak ismernie kell, egyszerűen, érthetően. Minden, ami ahhoz kell, hogy a megfelelő időben a megfelelő döntéseket hozza.

Így kezdődött…

Sok-sok olvasói és jó néhány saját eset, meg persze egy szekérderéknyi szakirodalommal a hátam mögött, tehát sok-sok munícióval megpakolva, váratlanul jött az ötlet. Egy ködös-borongós téli napon, amikor állatorvos barátnőmmel, dr. Pallós Andreával épp azon bosszankodtunk, hogy egy közös ismerősünk nem a megfelelő döntéseket hozza kólikás lovával kapcsolatban, feltettem Andinak a kérdést: “Mit szólnál hozzá, ha lenne egy kis nyomtatott anyag, ami érthetően leírja, mi a teendő kólikázik egy ló és az állatorvosok nyomnák a lótartók kezébe?” 

A Kólika kisokost alkotó fejezetek hamar elkészültek, és az első néhány nyomtatott példány is hamar lóközelbe került. De még várni kellett – mégpedig a megfelelő szponzorra.

A Kólika kisokos első 2000 példánya a Magyar Állatorvosi Kamara és a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete jóvoltából 2017 első negyedévében jutott el a lótartókhoz.

Ezúttal pedig a Rhone Vet Kft. jóvoltából juthat el a tudás újabb 2000 lótartóhoz ismét a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete tagjainak közvetítésével.

A Rhone Vet Kft. a Merial, illetve 2017. január 1. óta a Boehringer Ingelheim termékeinek magyarországi forgalmazója. Két lovas terméküket Te is biztosan ismered: a lóinfluenza és tetanusz elleni kombinált védőoltást és egy féreghajtó pasztát.

Köszönöm a támogatásukat!

Állatorvosok mondták:

Dr. Kutasi Orsolya PhD. egyetemi adjunktus, az európai kollégium lóbelgyógyász specialistája, lóegészségügyi szakállatorvos így nyilatkozott róla:

“A kólika még mindig vezető halálok a lovak között. Ezekben az esetekben az időben történő felismerés és a helyesen megválasztott kezelés tényleg életet ment! Ha van bármi, amit tehetünk, hogy ezt a potenciálisan halálos kimenetelű bajt megelőzzük vagy időben felismerjük, akkor azzal az eszközzel élnünk kell.

Miért ajánlom minden lovas és lótartó, lószerető ember figyelmébe ezt a kiadványt? Mert ez pont egy olyan dolog, ami abban segít, hogy a kólikás lónak a lehető legtöbb esélye legyen arra, hogy komolyabb probléma nélkül átvészeljen egy ilyen betegséget. A kiadvány minden fontosabb információt tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan tudjuk eldönteni mekkora a baj, hogyan járjunk el ilyen esetekben, és lerántja a leplet egy-két tévhitről is. Legyen ilyen Kólika kisokos minden lovardában elérhető helyen! Baj esetén kövessük az útmutatást és ne essünk pánikba!”

Dr. Kutasi Orsolya - Fotó: Haga Zsuzsanna
Dr. Kutasi Orsolya – Fotó: Haga Zsuzsanna

Dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista pedig ezt írta:

“Ez a Kólika kisokos reményeink szerint sok ló életét fogja megmenteni. Sajnos, bár ennek a tünetegyüttesnek a hátterében lévő betegségek ma is sok ló életét követelik, a lótartók mégsem tudnak eleget róla. Ha ennek a kiválóan megírt hasznos füzetkének a hatására csak minden tizedik lovas illetve lótartó lesz tájékozottabb, azért sok ló lesz még hálás.

Állatorvosként is köszönöm a szerző munkáját, hiszen ez a miénket is könnyíti és hatékonyabbá teszi. Minél jobban tud a lótartó és az állatorvos együttműködni, annál sikeresebbek leszünk, és a fő nyertes kedvencünk, a ló!

Dr. Pallós Andrea - Fotó: Haga Zsuzsanna
Dr. Pallós Andrea – Fotó: Haga Zsuzsanna

Tehát:

Nincs más teendőd, mint a legközelebbi találkozáskor kérd Te is a Kólika kisokost állatorvosodtól!

Fotó: Köszönöm a nagyszerű fotókat tündéri szomszédasszonyomnak. 🙂

Kapcsolódó írásaim:

Kólika kisokos: életmentő ajándék állatorvosoktól lótartóknak >>

Kólika a Racionál Horsemanshipen >>

Overdose kólikája >>