Szülinapi fogreszelés

lofog250-2Terina február 4-én lett pontosan 24 éves. És bár a január végi EKG vizsgálat után még úgy terveztem, hogy csapunk egy igazi szülinapi fogreszelést, végül kicsit megcsúsztunk a programmal.

.

Régen ugyebár pénz, paripa és fegyver kellett a fontos dolgokhoz. Mint oly sok minden, mára ez is változott. A fogreszeléshez például az kell, hogy a ló, az állatorvos és a fogreszelő egy időben egy helyen tartózkodjon. Ezt nem mindig egyszerű megvalósítani, de persze némi szervezés és egy kis egészséges halogatás után idén is megoldottuk. Kedvenc állatorvosunk, Dr. Pallós Andrea jött, látott, bódított és reszelt.

Különösen büszkék lehettünk rá, hogy nálunk avatta fel vadonatúj szájterpesztőjét – bár ezt a büszkeséget a Terinán és Romeon nem igazán tudtam felfedezni. Bizonyára a gyakorlat és a rutin teszi, hogy egy kicsit már félvállról veszik az ilyesmit, hiszen a doktornő vadiúj szájékét például decemberben szintén elsőként rágcsálhatta meg Terina.

horse-teeth

A lovak bódítására idén különösképpen odafigyeltünk. Terina a szíve miatt kapott igen lájtos adag bódítót, de pont jól is volt ez így. Leginkább azért, mert sikeresen túlélte a beavatkozást, de az sem elhanyagolható dolog, hogy sikerült eltalálni a tökéletes egyensúlyt: jól lehetett dolgozni vele, de nagyjából tartotta a saját fejét.

Ami érdekes, hogy Romeo még az öreglánynál is kevesebb bódítót kapott, szinte gyerekadagot. Mert bár benga nagy ló, úgy tűnik, hogy nem bírja túl jól a drogozást, és nem épp kellemes, amikor a teljesen bamba fejét teljesen nekem kell tartani, vagy épp támogatni, hogy össze ne essen. De a lényeg, hogy ő is tökéletesen működött.

Mivel Andi elkötelezett híve a lótartók oktatásának, így ezúttal is időről-időre végigtapiztatta velem a készülőfélben lévő fogakat. Szegénynek ezúttal nem volt könnyű dolga velem, mert bár nem ez volt életem első fogreszelése, mégis legalább tíz alkalommal kellett figyelmeztetnie, hogy a fogtapizás után térjek vissza a feladathoz és ugyan fogjam már meg a ló nyelvét, hogy haladhassunk tovább. Elkalandoztam, no. 🙂

De hogy egy ilyen egyszerű, hétköznapi történet se maradjon tanulság nélkül:

  • Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelően képzett lovas állatorvos, aki ismeri a lovat, és nem rest utánanézni dolgoknak, megkeresni a megoldást az adott ló problémájára.
  • És persze az is fontos, hogy én, mint gazdi megjegyezzem a lovaimmal kapcsolatos tudnivalókat és emlékeztessem rá az állatorvosomat. Mert úgy gondolom, nem várhatom el azt, hogy több mint egy év távlatából emlékezzen arra, hogy pont az én bitang nagy lovam volt az, akit az istálló előtt szúrt meg a bódítóval, de szó szerint be kellett támogatnunk a bokszba, mert majdnem összeesett. Erre nekem kell emlékezni és emlékeztetni őt. És hogy hogyan lehet az ilyesmit fejben tartani? Nos, pontosan erre való az EgészségNapLÓ!
EgészségNapLÓ a LÓ egészségért. A Te lovadnak már van?
EgészségNapLÓ a LÓ egészségért. A Te lovadnak már van?

Kapcsolódó írásaim:

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>

Valentin-napi vadromantika lovakkal >>

Öreg ló nem vén ló – és a helyén van a szíve >>