Fertőző lóbetegségek – a lovas szakmai nap margójára

higienia250Valami elkezdődött… Megtörtént az, amit néhány hónapja még csak óvatosan reméltem, sőt mondhatom, hogy fenntartásokkal és kételkedve fogadtam. A NÉBIH és a lógyógyász állatorvosok összeültek a lovasokkal, lótartókkal, tenyésztőkkel egy közös továbbképzésre, majd beszélgetésre a fertőző kevésvérűségről és más fertőző lóbetegségekről, lóútlevélről, lóazonosításról és még sok minden másról.

.

A NÉBIH, a hideg, névtelen, arctalan és kérlelhetetlen hivatal megmozdult és nyitott a lótartók felé. Ebben vitathatatlan szerepe volt két olyan fiatal szakembernek – Dr. Szögyényi Zsuzsannának és Dr. Vladár Dorottyának-, akik a 2015-ös év FKV-esetei kapcsán felismerték, hogy nem lesz ez így jó. Hogy valamit tenni kellene.

És hatalmas szerepük volt azoknak a lógyógyász állatorvosoknak (Dr. Kutasi Orsolyának, Dr. Povázsai Ágnesnek és Dr. Bába Andrásnak), akik amúgy is bokros teendőik mellé még ezt a feladatot is felvállalták. Az én lovamért és a Te lovadért. A mi lovainkért.

Egytől egyig olyan szakemberek, akik a tavalyi FKV-esetek kapcsán látták és tapasztalták, hogy valami nagyon nincs rendjén. Akik felmérték a probléma súlyát és elkötelezettek aziránt, hogy együtt, a lovasokkal, lótartókkal és más állatorvosokkal egyeztetve javítsanak a hazai helyzeten, szabályozáson, hozzáálláson és amin még lehet.

Ennek tükrében lett ez a rendezvény nyitott lovasok és lótartók számára is. Hogy minden érintett leüljön, együtt tanuljanak, kapcsolatot építsenek egy kávé, vagy sütemény mellett, majd elmondják a véleményüket és meghallgassák a másikét. Ez az első lépés a változás felé.

elkezdodott790-2psd

És bár az esemény hívószava a fertőző kevésvérűség volt, más témák is szóba kerültek. Prof. Josh Slater személyében egy rendkívül elismert külföldi előadó tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, aki az FKV mellett más nagyon fontos lóbetegségeket is érintett, majd a sort magyar előadók folytatták, kifejezetten magyar aktualitásokat érintő témákkal.

Öröm volt látni, hogy a rendezvény teltházzal zajlott – még akkor is, ha a jelenlévők jelentős része állatorvos volt. Mert már a létszám is azt jelezte, hogy a téma nagyon fontos és releváns. Én őszintén remélem, hogy előbb-utóbb a lovasok, lótartók közül is többen érzik majd fontosnak a részvételt az ilyen és ehhez hasonló eseményeken.

Fotó: Szabó Réka, Polequi
Fotó: Szabó Réka, Polequi

Minden tiszteletem azé a maroknyi NÉBIH-es és MLGYÁE-s szakemberé, akik rengeteg időt, energiát és munkát fektettek már a rendezvényt megelőzően az egész FKV témakör és problematika körbejárására. Minden tiszteletem azért is, hogy megszervezték ezt a rendezvényt. Hogy fel mertek vetni olyan kérdéseket, amikkel már évtizedek óta nem foglalkozott senki. Hogy fel mertek vetni olyan kérdéseket is, amiket idehaza mások még nem. Hogy fel merték vállalni, hogy nem csak szűk szakmai körben döntenek a lovasok feje felett, hanem megpróbálják őket is bevonni a tanulásba és az egyeztetésbe.

És minden elismerésem azért, hogy a mostani találkozó tapasztalatait leszűrve már most a következő rendezvény előkészítésén dolgoznak.

Én őszintén hiszem, hogy ez a fajta tenni akarás az, ami előre visz.

Kapcsolódó írásaim:

Egy lótartó kalandjai: a lótartási hely bejelentése >>

Lóhivatal helyett sóhivatal >>