Tárold báláidat úgy, mint egy profi!

Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, henger vagy kocka, széna, lucerna, vagy szalma. Csak fél siker, ha jó minőségű bálákat tudtál vásárolni, tenned is kell azért, hogy minőségüket minél tovább megőrizzék.

.

Báláid legádázabb ellensége a nedvesség, érkezzen az csapadék formájában fentről, vízátfolyás formájában lentről, de a friss bálák saját nedvességtartalmára, a befülledés elkerülésére is érdemes odafigyelni.

A lehető legjobb megoldás a bálák elhelyezésére természetesen egy fedett, oldalakkal is rendelkező szín, de ennek hiányában is profin megoldhatod a tárolást. A feladat ráadásul nem  is bonyolult, csak egy kicsit munkaigényes.

Raklap és ponyva, a két jó barát

Az első fontos tudnivaló, hogy a bálákat ne a földön vagy füvön, és még csak ne is szilárd aljzaton (pl. betonon), hanem raklapokon tárold. Így alulról is megfelelően szellőznek és nem alakul ki penészesedés, ráadásul ha esetleg vízátfolyás alakulna ki a tárolás helyén, az nem tesz kárt a bálákban.

Fedett szín hiányában ponyvával védheted báláidat az időjárás viszontagságaitól. A hagyományos műanyag ponyvák mellett léteznek már speciális, lélegző anyagok is. Akármelyiket választod is, a ponyva, vagy ponyvák elhelyezésénél ügyelj arra, hogy:

  • alakíts ki megfelelő átfedéseket, hogy a víz ne folyhasson be az anyag alá
  • ne jöjjenek létre olyan helyek, ahol megülhet a víz
  • megfelelően súlyozd le, hogy ne kaphasson alá a szél

Nem az a cél, hogy a bálákat légmentesen becsomagold, mert kifejezettan hasznos, ha szellőzni tudnak. Sőt, a friss bálákat a betárolás utáni héten meleg, száraz napokon érdemes néhány órára kitakarni, hogy jobban száradjanak.

+1 hasznos tipp

Ha báláidat oldalfalakkal határolt színben helyezed el, ügyelj arra, hogy ne támaszkodjanak falnak, hiszen ez esetben is fontos a szellőzés biztosítása.

Kapcsolódó írásaim:

Szorul hurok, avagy élesedik a szénahelyzet »

Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 1. »

Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 2. »