Szénapellet egyenesen a Baltikumból? Kipróbáltuk!

Gyakorlott pellet-etetők már jól tudják, hogy épp olyan nehéz jó minőségű szénapelletet jó áron beszerezni, mint szénát, és bizony előfordul, hogy az ember kipróbálja több gyártó termékét is, mire megtalálja a megfelelő megoldást. Én ezúttal egy, a Baltikumból származó szénapelletet vettem górcső alá.

.

A Biofarmer Kft. kínálatában 2020. második felében jelent meg a baltikumi szénapellet, amit egy ideje már én is etetek Terinával. De persze az etetést egy kis vizsgálódás is megelőzte.

“Válogatott szénából készülő, 14 mm átmérőjű pellet. Beáztatás során könnyen szétesik, a vizet jól felszívja” – áll a webshop termékismertetőjében. A termék beltartalmi adatai a zsákon található címke szerint:

  • Nyersfehérje max. 10 % (az átlagos szénánál ez 7,5%)
  • Nyersrost 27-32% (az átlagos szénánál ez 30%)
  • Az adatok között szerepel még a nedvességtartalom (max. 12%) és a cukortartalom (max. 10%), azonban a nyerszsír és a nyershamu nem, pedig fontos információk lennének.

A baltikumi szénapellet 14 mm átmérőjű, de rövidebb hengerekből áll, mint a korábban már tesztelt német Heucobs. Kimondottan kellemes illatú termék, színe a jó minőségű szénapelleteknél már megszokott határozott zöld.

Az áztatási teszt során a már megszokott módon kimértem 100 gramm pelletet:

Hozzáadtam 100 ml langyos vizet:

És dokumentáltam a térfogatváltozást:

Majd megvizsgáltam a végeredményként kapott pépet:

Látható, hogy áztatás hatására a baltikumi szénapellet is jelentős térfogatnövekedésen megy át (hasonlóan a korábban vizsgált magyar pelletekhez, de eltérően a már említett német Heucobstól). Az áztatás nem vesz igénybe hosszabb időt, mint amit az átlagos lótartó megszokhatott, így könnyű dolgozni vele. A végeredmény pedig egy valóban finom, apró szálakat tartalmazó pép.

Mint Rácz Imre, a Biofarmer Kft-től elmondta, a kinti gyártó nagy tapasztalattal és kiváló szakmai felkészültséggel rendelkezik a különféle állatfajok számára készített szénatermékek terén. Lovak számára nem csak szénapelletet, de szenázst és kisbálás szénát is készítenek. Ezek a termékek nem csak a speciális igényű lovak számára hasznosak, de például a sportlovak számára is ajánlottak. Rácz Imre azt is elmondta, hogy a litván gyártó rendkívül nyitott volt arra, hogy a hazai lótartói igényeknek leginkább megfelelő szénakeverékből készüljön a pellet.

Lábjegyzet:

A cikk NEM szponzorált tartalom.

Kapcsolódó írásaim:

Szorul hurok, avagy élesedik a szénahelyzet »

A nagy szénapellet-teszt: mi van lovad szénapelletében? »

Pelletes lótartók, szimatra fel! »

Szénapellet: instant kaja lovaknak »