Elérkezett a lovak féreghajtásának új korszaka

Volt már szó arról itt a Racionál Horsemanshipen, hogy mennyire fontos a valóban helyes féreghajtás, illetve a régóta berögzött naptár módszer, illetve a hatóanyagok cserélgetése helyett a bélsárvizsgálaton alapuló féreghajtás. Ezúttal viszont dr. Joó Kinga nem csak elméleti tudást, hanem kézzel fogható segítséget ad ahhoz, hogy valóban hatékonyan végezhesd lova(i)d féreghajtását.

.

Itt az idő változtatni a féreghajtáson, hiszen nyakunkon a rezisztencia! A bélsárvizsgálaton alapuló komplex parazitológiai programot dr. Joó Kinga, és szakdolgozatos hallgatója, Trúzsi Roxána mutatják be:

Parazitológiai Program lovak részére

Fotó: Haga Zsuzsanna
Fotó: Haga Zsuzsanna

Te mi alapján döntöd el, hogy évente hány féreghajtót kap a lovad?

„A lovarda előírta, hogy hányszor kell.” / „Mások is ennyiszer szokták.” / „Minél többször, mert annál jobb lesz a lovamnak.” – hangzanak a lótartók leggyakoribb válaszai.

Mit tudsz a féreghajtásról?

„Különböző szerek váltogatásával, megfelelő időközönként, minden lovat egyszerre… Pofonegyszerű” – vágja rá a legtöbb lótartó.

Nem is lenne rossz, egy pici probléma mégis van… Ez a módszer több, mint 50 évvel ezelőttről származik, amikor a nagy strongylidák voltak a lovak legfőbb bélférgei. Mondjuk szemléltessük őket valahogy így:

Mára azonban a sokkal kevésbé veszélyes kis strongylidák lettek a felnőtt lovak legfontosabb férgei:

Ezek viszont a túl gyakori féreghajtó kezelések miatt egyre ellenállóbbak a kezelésekkel szemben, és ha elszaporodnak, bizony ők is súlyosan megbetegíthetik a lovakat.

Csökkentenünk kell a féreghajtó kezelések számát, mert a bélférgek egyre ellenállóbbá válnak a gyógyszerekkel szemben!

És hogy működik a féreghajtási program?

  1. Küldd el az egy helyen tartott lovak bélsármintáit évente egyszer peteszám vizsgálatra, illetve töltsd ki a mintabeküldő kérdőívet a ló alapadatairól. Ezek alapján meg lehet mondani, melyik lónak milyen féreghajtási program javasolt az adott évben. Így mindegyik ló csak annyi féreghajtót kap, amennyit muszáj.
  2. Ellenőriztesd, hogy a féreghajtó, amit használsz, valóban hatékony-e még! Ezt a vizsgálatot elég háromévente elvégezni.

De ha együtt vannak tartva a lovak, nem ugyanannyira férgesek? Miért kell mindegyiket külön megvizsgálni?

Minden lónak van egyedi peteürítő potenciálja. Ez azt jelenti, hogy genetikailag meghatározott, hogy mennyi petét fog üríteni. A lovak legnagyobb része kevés petét ürít. Így általában a legelői fertőzöttség 80%-áért mindössze a lovak 20%-a felelős.

Hogy néz ki ez a módszer a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy a Ti lovardátokban eddig két féreghajtót kaptak a felnőtt lovak évente. A vizsgálat után a legtöbb ló esetében valószínűleg egy féreghajtás is elegendő lesz. Néhány lóban – kb. az állomány 20%-ában, amelyek sok petét ürítenek – majd ismételni kell a féreghajtást kétszer-háromszor. Ez nagyon fontos!

De ha Ti eddig évente háromszor végeztetek féreghajtást a teljes állományban, akkor érthető, hogy ez a módszer állományszinten nagymértékben csökkenteni fogja a szükséges féreghajtók számát.

Milyen hatóanyagú készítményt érdemes használni?

A beküldött adatok és a vizsgálati eredmény ismeretében arra is javaslatot teszünk. És szeretnénk arra ösztönözni a lótartókat, hogy háromévente végeztessenek rezisztencia vizsgálatot. Ezt elegendő azokból a lovakból, amelyek sok petét ürítenek (így körülbelül csak az állomány 20%-ból).

Mennyibe kerül a vizsgálat?

Ez a program akkor igazán hatékony, ha egy adott területen az együtt tartott összes lovon elvégezzük a vizsgálatot, ezért az alábbi rendszer szerint lehet jelentkezni:

  • 1 ló 4500 Ft / vizsgálat
  • 10 ló felett: 4000 Ft / vizsgálat
  • 20 ló felett 3800 Ft / vizsgálat
  • Ménesek estén 100 ló felett 3300 Ft / vizsgálat

A rezisztencia vizsgálat pedig + 2500 Ft, ezt a vizsgálatot csak azokból a lovakból érdemes megcsinálni, ahol a lovak nagy számú petét ürítettek a féreghajtás előtt (feltehetően csupán az állomány kb. 20%-a), ugyanis ezeknél tudjuk megfigyelni, hogy a féreghajtást követően megfelelően lecsökken-e a peteszám.

És mi a helyzet a csikókkal?

Fiatal lovak esetében 3 éves korig több fajta és nagyobb számú féreg okozhat problémát, mint a felnőtt lovak esetén. Továbbá a csikók immunrendszere fejletlen, így nekik más protokollt fogunk javasolni, mint a 3 évesnél idősebb lovaknak. Az egyedre szabott protokollunk kialakítása során mindenképp kiemelt figyelmet fognak kapni.

A mintaküldésen kívül más dolguk nincs is a lótartóknak?

De van: ki kell tölteni egy rövid adatlapot, ez azért fontos, mert ennek segítségével lehet megfelelő protokollt kialakítani hosszú távra.

Hogyan zajlik a mintaküldés?

  • Miből: Egy friss (pár óránál nem régebbi) trágyakupacból egy-két labdacsot szükséges begyűjteni, lehetőleg a tetejéről.
  • Mibe: Tiszta nejlon zacskóba légtelenül lezárva, ló és tulajdonos nevével felcímkézve. Minden ló mintája külön zacskóba kerüljön.
  • Szállítás: A mintáknak a begyűjtést követően egy napon belül meg kell érkeznie a budapesti gyűjtőpontokra. A mintákat 7 ˚C alatti hőmérsékleten kell tárolni, naptól védve. A szállítás idejére jégakkut kell tenni a minták mellé úgy, hogy közvetlenül ne érjen hozzá a mintához, mert azok nem fagyhatnak meg.

Hogyan jelentkezhetek?

Március 25-ig az alábbi regisztrációs adatlap kitöltésével regisztrálhatsz, vagy kérhetsz bővebb tájékoztatást. A vizsgálatokat április elején, féreghajtás előtt végezzük.

Kapcsolat: dr. Joó Kinga, 06-30-353-3221

A cikk NEM szponzorált tartalom.

Kapcsolódó írásaim féreghajtás témakörben dr. Joó Kinga lektorálásával:

Féreghajtás: tények és tévhitek »

Olcsó ukrán féreghajtót tessék »