Mennyibe kerül a lótartás Németországban?

Dr. Varga Bettina korábbi beszámolóiban németországi munkájáról mesélt. Ezúttal pedig bepillantást ad a lótartás, illetve az állatorvosi ellátás költségeibe is.

.

Mi a helyzet a lovak biztosításával Németországban?

Dr. Varga Bettina: Szerencsére itt igen elterjedt a lovak biztosítása. Mivel ezen a klinikán (Hanseklinik für Pferde) csak most kezdtünk el kólikásokat műteni, itt nincs sok tapasztalatom, de más német klinikákat látva a biztosított lovak jelentősen kedvezőbb túlélési esélyekkel indultak: hamarabb kerültek műtőasztalra, kevesebb komplikáció adódott.

Ha a klinikánk fő profiljára, a vitrectomiára (a szem üvegtestjének műtéte) gondolok, szintén drága beavatkozás. ERU (havivakság) esetén gyakran mindkét szem érintett, és ennek műtéti kezelése több ezer eurós költséget tehet ki. Ez egy hobbiló esetében ez több, mint a ló valós értéke.

Tehát ha lesarkítva nézzük,

ezeknek a lovaknak a biztosítás menti meg az életüket.

Nagy előny lenne szerintem, ha otthon is elterjedt lenne.

Kép forrása: Pixabay
Kép forrása: Pixabay

TAnita Lovasboltja

Tudnál mondani néhány árat csak viszonyításképp?

Dr. Varga Bettina: Kezdjük talán a  biztosítással. Ennek havi költségét az befolyásolja, hogy csak klinikai körülmények között engedélyezik-e a műtétet, álló helyzetű műtétet is támogat-e, van-e limitálva a beavatkozás összege vagy a műtétek száma. Körülbelül 30-40 euró havonta, de akár 7 euróért is lehet találni.

Kétoldali vitrectomia ERU esetében (tehát havivakság esetén mindkét szem műtéti kezelése) klinikai tartózkodással 5-6.000 euróra hághat.

Kólika konzervatív kezelés kevésbé komplikált esetben (szondázás, rektális vizsgálat, gyógyszerek egybevetve) 200-300 euró. Ha műtéti megoldást igényel, akár 5.000-6.000 euróra is nőhet (sőt, a műtét hosszától és bonyolultságától függően akár 12.000-re), amit itt sem minden tulajdonos engedhet meg magának. Fontos megemlíteni, hogy nem maga a műtét (kb. 2.000 euró) a drága, hanem a posztoperatív kezelések, hosszas klinikai tartózkodás és komplikációk.

Egy átlagos hobbiló itt olyan nagy értéket képvisel (7.000-10.000 euró), hogy az adásvételi vizsgálat árán nem érdemes spórolni. Egy átlagos adásvételi vizsgálat klinikai vizsgálatból áll és 18 röntgenkép készítéséből a 2018-as új szabályozás szerint, ennek összege 500-600 eurónál nem kevesebb, ha ezt egy megfelelő szaktudással rendelkező állatorvos végzi.

Fontos megemlíteni, hogy egy adag bódítás a ló méretétől függően 30-40 euró, ezért kerül meglepően sokba egy moláris fog eltávolítása is a többszöri szedáció miatt.

Nem szabad elmenni amellett, hogy egy ló havi tartása 250-650 euró között van a szolgáltatásoknak függően, de ridegtartást már 100 euróért is kínálnak. Néhol ezen felül van még a ló teljes panziós ellátása.

A kovácsnak attól függően, hogy patkolni is kell-e, hány lábra és milyen patkóval 25-150 eurót kell kéthavonta fizetni.

Dr. Varga Bettina munka közben
Dr. Varga Bettina munka közben

Ha szólhatnál a magyar lótartókhoz, mit tanácsolnál nekik?

Dr. Varga Bettina: Állatorvosként nagyon sokat tudunk profitálni abból, ha a tulajdonos jól képzett és igényli a tudást, a fejlődést. Sajnos az internetgyógyászat már kevésbé hasznos, úgy nekünk, mint a lónak, ezért bátran merem ajánlani, hogy kérdezzenek bátran akár a dokitól, akár a kovácstól, nyergestől, nincsen buta kérdés. Ha a tulajdonos, lovas jobban képzett, időben elkapható az adott probléma, jobban kezelhető.

Emellett például egy kólikás ló esetében, ha magától „ráérez”, miket érdemes elmesélnie a állatorvosnak, miközben az a klinikai vizsgálatot végzi, már megkönnyítik a dolgunkat. Az persze hab a tortán, ha elmeséli, hogy megpróbált pulzust mérni, és az közelebb áll a 80/perchez, mint a 40-hez, akkor mi is jobban nyomjuk a gázt…

Legyenek igényesek, figyeljenek a lovukra, minden hangulatváltozásra és furcsaságra.

Ők csak így tudják elmondani, ha zavarják a túlnőtt fogak vagy megromlott a látóképességük.

Ha még üzenhetnék a lótartóknak valamit, az az, hogy

ne hagyjanak fel a jó szokásukkal, amikor egy forró teával vagy sütivel kínálnak, sokszor az a reggelink és megmentenek minket! 🙂

Mik a terveid? Külföldön tervezed a jövődet, vagy szeretnél hazajönni?

Dr. Varga Bettina: Természetesen hosszabb távon otthon szeretnék dolgozni. Az internship programom augusztus végéig tart, így jelenleg erre szeretnék koncentrálni. A későbbi terveimet illetően még nincs konkrét elképzelésem, olyan helyet fogok választani, ami a fejlődésemet legjobban elősegíti, akár itthon, akár külföldön.

Köszönjük dr. Varga Bettinának, hogy megosztotta tapasztalatait a Racionál Horsemanship olvasóival!

Kapcsolódó cikkek:

Németország: hatalmas az igény a lovas állatorvosokra >>

Németország: ahol egy órán belül elérhető egy lóklinika >>

Egy lovas állatorvos mindennapjai Németországban >>