Németország: ahol egy órán belül elérhető egy lóklinika

Első külföldi gyakorlatát Bécsben végezte, majd további külföldi lehetőségek után kezdett kutakodni. Ösztöndíjakkal bejárta a Németország különböző szegleteiben található lóklinikákat, és úgy döntött, hogy kezdő állatorvosként is itt szeretne dolgozni. Németországi tapasztalatairól dr. Varga Bettina mesél.

.

Ezúttal arról lesz szó, hogy állatorvosként milyen kihívásokkal szembesül Németországban, illetve hogy milyen lehetőségeik vannak a lovak gyógyítására azon a lóklinikán, ahol jelenleg egy internship program keretében dolgozik.

Kisebb, vagy nagyobb kihívás Németországban lovas állatorvosként dolgozni, mint idehaza?

Dr. Varga Bettina: Nem gondolom, hogy bármivel nagyobb vagy kisebb kihívás lenne Németországban dolgozni. Ahogy mondani szokás, a tudomány nem ismer határokat és a lovak is egy nyelvet beszélnek, ugyanazokat a tüneteket produkálják és ugyanolyan kezelési, diagnosztikai protokollt kell követnünk.

Könnyebb, hogy a biztosítási rendszernek köszönhetően sokkal több lehetőségünk van egy lovat végigvizsgálni, konkrét diagnózist felállítani. Nyilván az állatorvos is bajban van, amikor a tulajdonos bejelenti, hogy most 20.000 forintja van, amiből gazdálkodhatok. Ebből nem lehet kifizetni egy szakképzett állatorvost – akinek csak a továbbképzései testtájanként lebontva 400-500.000 forintba kerülnek –, hogy végezzen el klinikai sántaságvizsgálatot, diagnosztikai érzéstelenítést, készítsen röntgenképeket. Helyette mi történik az adott esetben? Szteroid bele a gyanús helyen, aztán ha mégsem jön be, az állatorvos a hibás.

Kegyetlenül hangzik, amit mondani fogok, de a lótartás ma már úri muri, sajnos, akinek nem futja állatorvosra, jobb, ha nem tart lovat. A németeknél nagyobb felelősségtudatot ad, hogy nem csak a lótartás, hanem a lóvásárlás is igen drága, tehát aki nem engedheti meg magának, köztes megoldásként a feles tartást választja, hogy jobban kijöjjön anyagilag.

Hanseklinik für Pferde - az istálló
Hanseklinik für Pferde – az istálló

TAnita Lovasboltja

Állatorvosként könnyebb, hogy a nagyobb lóállománynak köszönhetően intenzívebb a tanulás, de rá kellett jönnöm, hogy a gyakori betegségek gyakoriak, a ritkák pedig tényleg ritkák itt is. Itt is ugyanúgy vannak megmondóemberek, akik fél perc után hiszik, hogy a problémát pl. a nyaknál kell keresni. Na, ilyenkor egy német sportlovast tényleg meg kell győzni, hogy figyelj már, vezesd fel a lovadat, és fogadjunk, hogy mégis sánta, és a palmáris érzéstelenítés pozitív lesz (első láb sántaság disztális tájékon), vagy lekezelhetjük a nyakát és két hét múlva vissza fogsz jönni. És mégis vannak, akiket nem lehet meggyőzni.

Emellett elősegíti a munkánkat, hogy a lovak jobban az életük részei, ha kell, egyből felpakolják futóra és behozzák a klinikára. Jobban vizsgálhatóak a lovak, mert több mindenhez lettek hozzászoktatva, szocializálva – persze kivételek itt is akadnak. Nagyon szerencsések a német lótulajdonosok, hogy sok a klinika, egy órán belül el lehet érni egyet, sokszor közvetlenül az autópálya mellett vannak.

Ki kell még emelni, hogy nagyon jó az asszisztensképzésük. Az elején meglepődtem, mennyi feladatot rájuk mernek bízni, de őszintén szólva az irigység is szólhatott belőlem, mert egy velem egyidős asszisztens pár éves munkatapasztalattal bizony jobban teljesített egyes feladatokat. Ezt minden kezdőnek nehéz lenyelnie, de az állatorvosoknak kétségkívül nagyon hasznos, hogy ilyen jól képzett személyzetük van.

Hátrány, hogy külföldi kezdőként beleadhatsz 120%-ot, az úgyis csak ötvennek fog tűnni, sokkal szigorúbb elbírálás alá esel.

Mindenre próbáltam felkészülni, hogy távol leszek az addigi életemtől és megszokott közegemtől, de ez sosem könnyű.

Egy éjszakai ügyeletben az észrevételemnek köszönhetően pont az egyik híresebb német lótenyésztő lovát menttettük meg, majd jött a telefon, hogy otthon kólikázik a gyerekkori öreg pónim.

Mondanom se kell, akkor bármilyen drága lovat beáldoztam volna érte, csak a sajátomat tudnám gyógyítani. Még mindig emlékszem arra az érzésre, amikor egy bulbus exhez (a szemgolyó műtéti eltávolítása) bemosakodás közben néztem webkameráról, hogy szenved a lovam, mert ünnepnap miatt nehézkes volt bárkit is találni hozzá. A kis haflingink szerencsére azóta is jól van él és virul 26 évesen.

De kanyarodjunk vissza oda, hogy itt több diagnosztikai és terápiás lehetőségünk van, ami viszont olykor hátrány is. A főnököm is próbál arra nevelni, hogy különbséget kell tenni diagnosztikai eszköz és segédeszközök között, és az egésznek a fejedben kell összeállnia. Ezzel azt akarom mondani, hogy az orrod előtt lehet, hogy egy banális betegség van, de ha több lehetőséged van ezer képet lőni vagy biopsziát venni, szkópozni mindent, könnyű elsiklani az egyszerű dolgok felett.

Nagyobb értékű lovakkal is dolgozunk többnyire, mint otthon, ami azzal is jár, hogy ha párat hibázol, könnyen lehet, hogy lehúzhatod a rolót a praxisodban.

Az otthoni lovasok megnyugtatásaképp elárulom, az is bárhol előfordulhat, hogy téves számlázásokkal, ki nem töltött kórlapokkal és benézett oltási sorokkal futunk össze német precizitás ellenére.

Dr. Varga Bettina: "az egésznek a fejedben kell összeállnia"
Dr. Varga Bettina: “az egésznek a fejedben kell összeállnia”

Milyen lehetőségeitek vannak a lovak gyógyítására?

Dr. Varga Bettina: A klinikánk egy teljesen átlagos felszereltségű lókórháznak felel meg, szcintigráfia, CT, MR nélkül. A sikerünk kulcsa a specializációban és az együttműködésben rejlik.

Nagyon jó, ultrahanggal és röntgennel ellátott praxisautóink vannak, a környékbeli betegek ellátására – ez a tevékenységünk kisebb részét teszi ki. Emellett lehetőségünk van lézerterápiára, lökéshullámterápiára, PRP, IRAP kezelésre és a megújult laborrészlegünkön már sav-bázis mérésekre is lehetőség nyílik.

Két műtő és ébresztőboksz van a folyékonyabb munkamenet érdekében. A kalodáink speciálisan álló helyzetű hörgősségműtéthez lettek tervezve. Az egyik vizsgálónk és műtőnk kifejezetten a szemműtétekhez sötétíthető. Az újonnan épült fedeles lovarda hozzájárul, hogy az időjárástól függetlenül végezhessük a sántaságvizsgálatokat és az overground endoszkópozást.

Természetesen ezek mind költséges beruházások, de lépésről lépésre teljesíthetők igény szerint. Úgy gondolom, hogy a lovak gyógyításában otthon sem vagyunk lemaradva, ugyanazokkal az eszközökkel lehetőségünk nyílik vizsgálni, és ma már remek szakemberektől lehet tanulni a továbbképzések keretében.

Mehcsavarodás izlandi kancában műteti uton megoldva. A kanca és a még meg nem született csikója is jól vannak. - Hanseklinik für Pferde
Mehcsavarodás izlandi kancában műteti uton megoldva. A kanca és a még meg nem született csikója is jól vannak. – Hanseklinik für Pferde

Folytatása következik

Dr. Varga Bettina legközelebb többek arról mesél, hogy milyen a német állatorvosok és lótartók hozzáállása, de szó lesz a patkolókovács szakmáról is.

Fotók: dr. Varga Bettina, Hanseklinik für Pferde

Kapcsolódó cikkek:

Egy lovas állatorvos mindennapjai Németországban >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 1. >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 2. >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 3. >>

Egy magyar lovas kalandjai Ausztráliában >>