Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 3.

Dr. Apáti-Nagy Glória egy évet dolgozott a legnagyobb angliai lókórházban, a Rossdales Equine Hospitalban. Ezúttal az angliai lótartási szokásokról, takarmányozásról, szaruszabályozásról mesél, de elárulja azt is, nagyságrendileg mennyibe kerül a lovak gyógykezelése.

.

Milyen különbségeket tapasztaltál például a lótartás és takarmányozás terén?

Dr. Apáti-Nagy Glória: A legnagyobb és azonnal szembeötlő különbség az a rend és tisztaság volt. Nem csak a klinikákon, de az egyszerű hétköznapi istállókban is, ahová kiszálltunk. A második nagy sokk az akkor volt, amikor megláttam, kik tartják fent ezt a rendet. 90%-ban ugyanis nők: fiatalok, kedvesek és imádjak a lovakat. Nagyon gyorsan dolgoznak, de nagyon sokan is.

Tartástechnológiában sok a különbség. Angolbokszok vannak (nyilván) meg nagy legelők. Négyévszakos pályára nekik nincs szükségük, de talajtípusokra láttam sok variációt. Alapvetően homok van, jól karbantartva, de például az első munkahelyemen gumiabroncs-reszelék volt a klinikán levő pálya talaja.

Almozáshoz forgácsot, pelletet, szalmát vagy újságpapír aprólékot használnak.

Tudom, hogy ezeket elvileg nem eszi meg a ló. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a lovak nem olvassák el ezt a fontos tudnivalót a csomagoláson. Nem szokott problémát okozni a számunkra idegennek tűnő pelletált, vagy az újságpapír alom?

Dr. Apáti-Nagy Glória: Én sosem tapasztaltam ilyen jellegű problémát és mást sem hallottam erről panaszkodni.

És mi a helyzet a takarmányozással?

Dr. Apáti-Nagy Glória: Takarmányozásra nagyon sokféle variációt láttam. Az alaptakarmány a jó minőségű széna (és ez tényleg jó minőségű) vagy “haylage”. Ez fermentált széna, eléggé hasonlít a szilázshoz, csak nem olyan apró szemű és nem annyira erjedt. Ezeket fóliába csomagolják, így könnyű vele dolgozni is és tisztán tartani is

A szálastakarmányt áztatják és minden lovat szénahálóból etetnek, kivéve ha az a klinikán van és kanül van berakva neki. Ez a gyakorlat nem csak a klinikákra, de szinte az összes istállóra jellemző, nyilván ott nincs kanülveszély.

Szemestakarmányból minden van. Zabot alig láttam, de a müzliknek mindenféle kombinációja van a piacon. Van még egy pár különleges takarmánytípus, amivel ott találkoztam először. A legérdekesebb talán a préselt cukorrépa volt, amit vízzel felintve adtak. Ezt olyan lovaknak adtuk, akiknél szerettünk volna súlygyarapodást elérni.

Szóval elég változatos a kép. Léteznek külön ló-dietetikusok is.

Az érem másik oldala, hogy én annyi túlsúlyos lovat se láttam még, mint Angliában. Van egy külön ágazat, a show, aminek az a lényege, hogy a póniknak vagy lovaknak nagy zsírpárnák legyenek a nyakukon, farukon, hátukon a show szezonra. Ezeket a lovakat bemutatókra viszik és zsűri pontozza őket, kinézet alapján. Majd a szezon végeztével nem hizlalják őket tovább és úgy néznek ki télre, mint egy normál ló vagy póni.

Mennyire van kultusza a “természetes”-nek? (Természetes lókiképzés, lótartás, körmölés, természetes hatóanyagok, stb.) Mennyire divatos?

Dr. Apáti-Nagy Glória: Én nem találkoztam ezzel kint. Vagyis inkább más formában. Ott ha valamit természetesnek nevezel, az emberek attól meg nem rohannak fejjel a falnak.

Persze a kinti tartástechnológia alapvetően közelebb van a ló természetes igényeihez, és szerintem ez kellene, hogy legyen a kulcs. Talán azt mondanám, hogy az emberi hiba miatt kialakult kórképeket jelentősen kevesebbet lát ott az ember. Bár a túletetésből eredő laminitiszes pónik ennek épp ellentmondanak. Ez nyilván sosem egyszerű kérdés.

Természetes hatóanyagokat használnak a mindennapi életben, sok gyógynövényes táp van forgalomban, vagy például a manuka méz a sebkezelés szerves része a rosszul vagy egyáltalán nem gyógyuló, fertőzött sebeknél. Annak a lónak, akiről korábban volt szó, hogy el kellett távolítani az egyik veséjét, például fertőzése alakult ki a laparoszkópos seb helyén, amit manuka mézes tamponálás segített meggyógyítani.

A lókiképzésre sajnos nem volt rálátásom, úgyhogy ott nem tudom milyen módszereket használnak.

Érdekes dolog ez, semmi sem fekete fehér. Mindent lehet használni, csak ésszel. Kint úgy vannak ezzel, hogyha valami tudományos alapokkal alá van támasztva, hogy jó, akkor lehet, hogy elkezdik használni.

TAnita Lovasboltja

Mi a helyzet a patkolókovács szakmával és mi a vélemény a természetes körmölésről? Vannak követői?

Dr. Apáti-Nagy Glória: A patkolókovács szakma hihetetlenül fejlett. A hivatalos patkolókovácsoknak egy hároméves képzésen kell reszt venniük, vizsgát kell tenniük, röntgent kell tudni olvasniuk, cikket kell publikálniuk stb. Hivatalosan csak szakvizsgát tett kovács patkolhat Angliában, persze van sok feketén működő kovács is, ezeket viszont a kovács szakma nagyon elítéli és kitaszítja.

A kórházban sokszor találkoztunk olyan esettel, amikor a sántaságmentes állapot eléréséhez “csupán” egy jó patkolókovács kellett, meg két röntgenkép a lábról.

Vannak követői a természetes körmölésnek kint. Voltak lovasok, akik nagyon esküdtek rá, általában ezek nem a profi lovasok voltak. A hobbilovasok körében viszont elég népszerű volt, hiszen ezzel jókora költségeket lehetett megtakarítani, és igazából azok a lovak életük nagy részét a legelőn töltik. A probléma akkor volt, amikor elkezdtek követelni a lótól, de a ló nem kapta meg a szükséges feltételeket ahhoz, hogy teljesítsen.

Azok a patkolókovácsok, akik a klinikának dolgoztak, nagyon elítélték a barefoot irányzatot.

Dr. Apáti-Nagy Glória többször említette, hogy Angliában nagyon drága a lovak állatorvosi ellátása. Nézzünk néhány konkrét példát*:

 • Kólika:
  • konzervatív kezelése, ami nem igényel kórházi ellátást vagy műtétet: £180-£480 (64.000 – 170.000 Ft) attól függően, hogy milyen messze van és ügyeleti időben történt-e a kihívás
  • konzervatív kezelése, ami kórházi ellátást igényel: £480-£2.400 (170.000 – 850.000 Ft)
  • műtéti kezelése, hospitalizáció, utókezelés posztoperatív komplikációktól függően: £4.200-£8.400 (1.500.000 – 2.980.000 Ft)
 • MRI: £1.200 (425.000 Ft)
 • Szcintigrafia: £1.200 – £2.040 (425.000 – 725.000 Ft)
 • Röntgen:
  • alapdíj £144
  • + £12-24/kép
 • CT: £960 – £1.200 (340.000 – 425.000 Ft)
 • Ultrahang: £96 – £240 (34.000 – 85.000 Ft)

A fenti árak nem tartalmazzák a bódítás vagy altatás költségeit.

 • Sántaságdiagnosztika:
  • Diagnosztai érzéstelenítés:
   • ideg: £36-£72 (13.000 – 25.000 Ft)
   • ízület: £60-£96 (21.000 – 34.000 Ft)
 • Szeptikus ízület műtéti mosása: £1.800-£3.600 (638.000 – 1.277.000 Ft)
 • Eutanázia: £96-£480 (34.000 – 170.000 Ft)

Biztosítás: £25-£40/hónap, ami £3.000-ig biztosít, ez az alap, ennél lehet többet fizetni. Ez angol viszonylatban viszonylag csekély összegnek számít, kb. mint itthon 5000 Ft.

*Az angol font árfolyama (MNB devizaközép) a cikk megjelenésének idején: 354,67 Ft

Szcintigráfiai vizsgálat
Szcintigráfiai vizsgálat

Az angliai kalandok után

Dr. Apáti-Nagy Glória és a férje azt a fiatal generációt képviselik, akiket akár a digitális nomád jelzővel is illethetnénk. Nyitottak, rugalmasak, mobilak, a világ bármely pontján örömmel laknak és dolgoznak.

Hosszabb külföldi tartózkodás után most épp itthon élnek néhány hónapig, aztán lehet, hogy belevágnak a következő nagy kalandba.

Dr. Apáti-Nagy Glória persze addig sem ül tétlenül. Azért, hogy Angliában szerzett tapasztalataiból a magyar állatorvosok és lótartók is profitáljanak, bekapcsolódott Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének lógyógyászati protokollokat előkészítő bizottságának munkájába.

Dr. Apáti Nagy Glória
Dr. Apáti Nagy Glória

Fotók: Rossdales Equine Hospital

Kapcsolódó cikkek:

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 2. >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában >>

Egy magyar lovas kalandjai Ausztráliában >>