Mindennapok egy „narkolepsziás” lóval

Legutóbb tisztáztuk, pontosan mi is a különbség a narkolepszia és az alvásmegvonás okozta problémák között, illetve azt is, hogy az esetek 90%-ában az utóbbival van dolgunk, a hétköznapok során gyakran emlegetik narkolepsziaként mindkét problémakört. Ezúttal arról lesz szó, hogyan teheted könnyebbé a mindennapokat alvási problémákkal küzdő lovad számára.

.

Mivel az esetek 90%-ában alvásmegvonás áll a tünetek hátterében, illetve mivel magamnak is ezen a téren vannak tapasztalataim, így ezúttal elsősorban az alvásmegvonás, kialvatlanság okozta problémák menedzseléséről és megelőzéséről lesz szó.

Ami miatt egyre több lótartó hallott már a narkolepsziáról, vagy a „narkolepsziáról” az, hogy egyre több az olyan idős ló, akit érint ez a probléma. Hogy miért? Mert a vén csontoknak jellemzően egyre inkább nehezükre esik a lefekvés és a felállás, így nem szívesen fekszenek le még egy pihentető alvás kedvéért sem.

Az első dolog, amire lótartóként felfigyelhetsz, ha lovadon soha nem látsz arra utaló jelet, hogy lefeküdt volna: nincsenek foltok rajta, nincsenek a sörényében vagy farkában szalma vagy forgácsmaradványok, a karámban vagy a legelőn sem látod hemperegni. Bár ez az a státusz, amikor a lótartónak még nem is tűnik fel a probléma, sőt, még örül is, hogy kevesebbet kell bíbelődnie a lóápolással.

Az első tipikus tünetek pedig általában a csüdízületek elülső felén megjelenő szőrkopások, majd sérülések, amelyek úgy keletkeznek, hogy a kialvatlan ló az alvás első, álló fázisában annyira elbóbiskol, hogy összerogy és a csüdízületeire, esetleg a csánkra és a lábtőízületekre esik.

Tény, hogy ezek a lovak több odafigyelést igényelnek, de vannak olyan egyszerű, jól bevált praktikák, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat és sok idegeskedéstől kímélik meg a gazdit.

TAnita Lovasboltja

Mit tehetek, ha arra gyanakszom, hogy lovam alvászavarban szenved?

Az első és legfontosabb a ló megfigyelése, illetve az állatorvos bevonásával annak tisztázása, hogy valóban narkolepsziáról, vagy a kialvatlanság okozta tünetekről van-e szó.

Hasznos segítség lehet a ló videós megfigyelése több napon át a nap 24 órájában.

Fontos egy alapos állatorvosi kivizsgálás és konzultáció, a ló egészségügyi problémáinak feltárása, és lehetőség szerint kezelése, hiszen ezzel az alvásprobléma is rendeződhet. Ez azonban elsősorban idős lovak esetében nem mindig lehetséges maradéktalanul.

És természetesen minden esetben érdemes felülvizsgálni a tartási körülményeket.

Mi a teendőm, ha bebizonyosodik, hogy lovam alvászavarban szenved?

  • Ha megjelennek lovad lábain a tipikusan az alvászavarban szenvedő, illetve a lefekvési-felállási nehézségekkel küzdő lovakra jellemző szőrkopások és/vagy sebek, használj lábvédőket. A csüdízületeket fordítva felhelyezett pataharangokkal egyszerűen védheted. A megoldás rendkívül olcsó és praktikus, nagy előnye, hogy a ló folyamatosan viselheti, tehát nem munkaigényes.
    A csánk- és lábtőízületek védelmére is léteznek speciális megoldások. Ezeket csak akkor használd, ha valóban szükséges, hiszen általában kevésbé szellős viseletet jelentenek, mint a megfordított pataharang. A lábak fáslizása is védelmet jelenthet, de kizárólag a csüdízületek védelmében nem szükséges.
  • Amikor azt látod, hogy lovad szundikálás közben rogyadozik, ébreszd fel, hogy ne essen el és ne törje össze magát. Vezesd biztonságos helyre – például egy jól bealmolt bokszba, ahol kipihenheti magát, illetve ahol egy esetleges összeesés esetén is kisebb a sérülés veszélye.
  • Figyeld meg a napirendjét és azokat az időszakokat, amikor szundikálni szokott, töltse olyan biztonságos helyen, ahol akkor sem töri össze magát, ha esetleg összeesne.
  • Vizsgáld meg lovad környezetét és tartási körülményeit, próbáld meg csökkenteni a balesetveszélyt.

De miért pont az én lovam?

Hidd el, ezzel a problémával nem vagy egyedül, csak:

  • ez jellemzően az öreg lovaknál jelentkezik, belőlük pedig kevesebb van
  • kevés lótartó ismeri fel, hogy ez probléma és kevés lótartó foglalkozik vele
  • ha fel is ismerik, hogy esetleg probléma, nem tudják beazonosítani

Ennyit az általánosságokról. A sorozat záró részében arról lesz szó, milyen is az élet az én „narkolepsziás” lovammal.

Neked is van egy, vagy akár több jól bevált praktikád az alvászavar okozta problémák menedzselésére?
Oszd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek:

Narkolepszia és alvásmegvonás – avagy: miért esik össze a lovam? >>

Lovadnak is fontos a pihentető alvás >>

Segítség, narkolepsziás a lovam! Vagy mégsem? >>

Terina és a multifunkciós pataharang >>