Jól nézd meg, kire bízod kutyád egészségét

vet-250-flickrNemrégiben egy kutyus örökbe adásához kérték a segítségemet. A kis gazdikeresőnek nem volt meg az oltási könyve, nem tudtuk, hány éves, és hogy ivaros-e. Ráadásul a kutyáról lemondó gazdi egy nagyon drága életmentő műtétről is beszélt, ami az árakat tekintve tacskó helyett inkább egy német doghoz passzolt volna. Ezért jobbnak láttam, ha a kutyus kezelő állatorvosától kérek pontosabb tájékoztatást, hogy használható infót adhassak át az örökbe adást intéző fajtamentő szervezetnek.

.

Kicsit aggódtam, hiszen az orvosi titoktartás az állatorvosokat is köti, de legfeljebb majd felhívjuk a gazdit, hogy adjon engedélyt a tájékoztatásomra, gondoltam. Erre végül nem volt szükség. De ne szaladjunk ennyire előre.

Péntek délután rendelési időben érkeztem a régóta működő, tehát elvileg bejáratott állatorvosi praxishoz. Itt már furcsa előérzetem volt, a parkolóban ugyanis egyetlen autó sem állt. A rendelőben pedig egyetlen beteg sem várakozott.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A fiatal állatorvosnak röviden felvázoltam a helyzetet és megkértem, hogy adja ki a kutya kórlapjait, kezelési történetét, hiszen jó lenne tudni, hogy pár hónapja pontosan milyen sérülést szenvedett, milyen műtét(ek)en esett át és milyen kezelést kapott. Meg persze az is nagyon fontos információ lenne, hogy mikor és milyen oltásokat kapott.

Az állatorvos ekkor tájékoztatott arról, hogy ők nem tartják nyilván a kezeléseket. Mindezt olyan magától értetődő természetességgel, mintha ez lenne a jó állatorvosi praxis egyik ismérve. Persze örömmel elmondja, amire emlékszik, de kórlapokat, anamnézist, betegtörténetet, vagy hasonlót nem tud adni.

El kell ismernem, hogy ezen a ponton megdöbbentem. Mert bár egy felelős gazdinak valóban kutyakötelessége odafigyelni kutyája egészségére, nem várható el, hogy pontos diagnózisokat és gyógyszeradagolásokat jegyezzen fel magának. Akár a későbbi betegségek és kezelések, állatorvosváltás, vagy akár egy specialistánál való kivizsgálás során is sok időt, energiát, pénzt és idegességet spórol meg a gazdi, ha a korábbi kórtörténetet egyben át tudja adni.

De térjünk vissza a történethez. Túllépve az első döbbeneten, igyekeztem rendezni soraimat, és kértem, hogy akkor legalább a kutya oltásait nézzük meg. Gyorsan kiderült, hogy ez sem lehetséges, ugyanis ők az oltásokat sem tartják nyilván. Nem csak a kombinált, de a veszettségoltásokat sem, ami pedig tényleg művészet, hiszen emberre is veszélyes betegségről lévén szó, az illetékes hatóságok és szakmai szervezetek nagyon komolyan veszik minden egyes veszettségvakcina nyomon követését.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Esetleg a PetVetDatában tudják megnézni, ajánlotta fel az állatorvos, de mivel nincs nyilvántartásuk a betegeikről, ehhez a kutyát el kell vinnem a rendelőbe, hogy ott leolvassák a csipjét és annak alapján kikeressék az országos nyilvántartásból.

Nos, tény, hogy nem tanulok semmiből, ugyanis még ekkor sem tettem le arról, hogy megtudjam, vannak-e oltásai a kutyának.

Így aztán visszaültem az autóba és elmentem a tacsiért. Szerencsém volt, mert a kis hölgyemény a csavargás helyett épp otthon tartózkodott, és nem volt különösebb ellenvetése egy kis autókázással szemben.

A csipet leolvasták a rendelőben, majd az állatorvos kis keresgélés után megállapította, hogy a kutyus utolsó, PetVetDatában regisztrált oltása 2012-es. Tehát az állatorvos még az idén tavasszal végzett életmentő műtétek után sem látta szükségét annak, hogy felhívja a gazdi figyelmét a védőoltás fontosságára. Mert persze, első az életmentés. De utána bizony kutyakötelessége lett volna pótolni az elmaradt védőoltást.

Tudom, milyen nagy szerencsém van, hogy mind kutyáimról, mind lovaimról kiváló állatorvosok gondoskodnak. Rajtuk keresztül tudom, körülbelül hogyan működik egy rendes állatorvosi praxis. És hogy őszinte legyek, nem gondoltam volna, hogy ilyesmi ma egy fővároshoz közeli nagyvárosban előfordulhat.

Fotó: NTU - Brackenhurst, Flickr
Fotó: NTU – Brackenhurst, Flickr

Épp ezért ez az eset számomra is rendkívül tanulságos volt. Nézzük a legfontosabbakat:

  • Vigyázz kedvenced oltási könyvére.
  • Ha egy elvileg bejáratott, működő állatorvosi praxis a péntek délutáni rendelési időben kong az ürességtől, jobb, ha te is menekülőre fogod.
  • A védőoltások fontosak. Mert védenek. Egyrészt kedvenced életét, másrészt például ha a veszettségről beszélünk, akkor a Tiédet is. Ha olyan állatorvossal találkozol, aki ezt nem így gondolja, jobb, ha másik szakember után nézel.
  • A kórlapok/beteglapok vezetése, tehát a műtétek, megbetegedések, panaszok, diagnózisok és az arra adott kezelések vezetése fontos. Soha nem tudhatod, mikor lesz szükség rá, hogy valamiért kikérd kedvenced kórtörténetét. Ennek vezetése az állatorvosod dolga.

Összegzésképp: kisállatos és kisállatos doki között is hatalmas különbségek lehetnek. Jól nézd meg tehát, hogy kire bízod kis kedvenced ellátását.

Kapcsolódó írásaim:

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>

Fogadd illendően lovad vendégeit >>

Az egészség magánügy? >>