Itt az őszi féreghajtás ideje – csináld okosan!

Volt már szó arról itt a Racionál Horsemanshipen, hogy mennyire fontos a valóban helyes féreghajtás, illetve a régóta berögzött naptár módszer, és a hatóanyagok cserélgetése helyett a bélsárvizsgálaton alapuló féreghajtás. Dr. Joó Kinga tavasszal elindított parazitológiai programja nem csak elméleti tudást, hanem kézzel fogható segítséget ad ahhoz, hogy valóban hatékonyan végezhesd lova(i)d féreghajtását.

.

Parazitológiai Program lovak részére

Csatlakozz a programhoz:

 1. Ha tavasszal lemaradtál
 2. Ha rezisztencia vizsgálatot szeretnél csináltatni, tehát azt vizsgálni, hogy az alkalmazott szer hatékony-e, akkor az őszi időpont ideális.
 3. Ideális esetben minden féreghajtás előtt érdemes parazitológiai vizsgálatot végezni, ugyanis a peteürítés bizonyos hatásokra változhat, fluktuálhat, tehát minden ló esetében javasolt a vizsgálat, még akkor is, ha tavasszal már részt vettetek a programban.
 • Jelentkezési határidő: szeptember 20. (regisztrációs űrlap a cikk végén)
 • Mintagyűjtés: szeptember 24. és október 1.
 • Rezisztencia vizsgálat (2. mintagyűjtés): október 8., illetve október 15.

Itt az idő változtatni a féreghajtáson, hiszen nyakunkon a rezisztencia!

A cél a lehető legkevesebb féreghajtó biztonságos használatával, a kezelések megfelelő időzítésével, a megfelelő hatóanyag kiválasztásával kontrollált parazitológiai program kialakítása országszerte.

A bélsárvizsgálaton alapuló komplex parazitológiai programot dr. Joó Kinga, és szakdolgozatos hallgatói, Trúzsi Roxána és Lengyel Dóra mutatják be.

Fotó: Haga Zsuzsanna
Fotó: Haga Zsuzsanna

Te mi alapján döntöd el, hogy évente hány féreghajtót kap a lovad?

„A lovarda előírta, hogy hányszor kell.” / „Mások is ennyiszer szokták.” / „Minél többször, mert annál jobb lesz a lovamnak.” – hangzanak a lótartók leggyakoribb válaszai.

Mit tudsz a féreghajtásról?

„Különböző szerek váltogatásával, megfelelő időközönként, minden lovat egyszerre… Pofonegyszerű” – vágja rá a legtöbb lótartó.

Nem is lenne rossz, egy pici probléma mégis van… Ez a módszer több, mint 50 évvel ezelőttről származik, amikor a nagy strongylidák voltak a lovak legfőbb bélférgei. Mára azonban a sokkal kevésbé veszélyes kis strongylidák lettek a felnőtt lovak legfontosabb férgei. Mondjuk szemléltessük őket valahogy így:

Ezek viszont a túl gyakori féreghajtó kezelések miatt egyre ellenállóbbak a kezelésekkel szemben, és ha elszaporodnak, bizony ők is súlyosan megbetegíthetik a lovakat.

Csökkentenünk kell a féreghajtó kezelések számát, mert a bélférgek egyre ellenállóbbá válnak a gyógyszerekkel szemben!

Hogy működik a féreghajtási program?

 1. Küldd el az egy helyen tartott lovak bélsármintáit féreghajtás előtt peteszám vizsgálatra, illetve töltsd ki a mintabeküldő kérdőívet (ezt online fogjuk kiküldeni regisztrációt követően) a ló alapadatairól. Ezek alapján meg lehet mondani, melyik lónak milyen féreghajtási program javasolt az adott évben. Így mindegyik ló csak annyi féreghajtót kap, amennyit muszáj.
 2. Ellenőriztesd, hogy a féreghajtó, amit használsz, valóban hatékony-e még! Ezt a vizsgálatot elég háromévente elvégezni.

De ha együtt vannak tartva a lovak, nem ugyanannyira férgesek? Miért kell mindegyiket külön megvizsgálni?

Minden lónak egyedi érzékenysége van ezekre a parazitákra. Ez azt jelenti, hogy genetikailag meghatározott, mennyi petét fog üríteni. A lovak legnagyobb része kevés petét ürít. Így általában a legelői fertőzöttség 80%-áért mindössze a lovak 20%-a felelős.

Hogy néz ki ez a módszer a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy a Ti lovardátokban eddig két féreghajtót kaptak a felnőtt lovak évente. A vizsgálat után a legtöbb ló esetében valószínűleg egy féreghajtás is elegendő lesz. Néhány lóban – kb. az állomány 20%-ában, amelyek sok petét ürítenek – majd ismételni kell a féreghajtást kétszer-háromszor. Ez nagyon fontos!

De ha Ti eddig évente háromszor végeztetek féreghajtást a teljes állományban, akkor érthető, hogy ez a módszer állományszinten nagymértékben csökkenteni fogja a szükséges féreghajtók számát.

Milyen hatóanyagú készítményt érdemes használni?

A beküldött adatok és a vizsgálati eredmény ismeretében arra is javaslatot teszünk. És szeretnénk arra ösztönözni a lótartókat, hogy háromévente végeztessenek rezisztencia vizsgálatot. Ezt elegendő azokból a lovakból, amelyek sok petét ürítenek (így körülbelül csak az állomány 20%-ából).

Mennyibe kerül a vizsgálat?

Ez a program akkor igazán hatékony, ha egy adott területen az együtt tartott összes lovon elvégezzük a vizsgálatot, ezért az alábbi rendszer szerint lehet jelentkezni:

 • 1 ló 4500 Ft / vizsgálat
 • 10 ló felett: 4000 Ft / vizsgálat
 • 20 ló felett 3800 Ft / vizsgálat
 • Ménesek estén 100 ló felett 3300 Ft / vizsgálat

A rezisztencia vizsgálat ára + 4000 Ft/ló. Ezt a vizsgálatot csak azokból az egyedekből érdemes megcsinálni, akik nagy számú petét ürítettek a féreghajtás előtt (feltehetően csupán az állomány kb. 20%-a), ugyanis ezeknél tudjuk megfigyelni, hogy a féreghajtást követően megfelelően lecsökken-e a peteszám.

És mi a helyzet a csikókkal?

Fiatal lovak esetében 3 éves korig több fajta és nagyobb számú féreg okozhat problémát, mint a felnőtt lovak esetén. Továbbá a csikók immunrendszere fejletlen, így nekik más protokollt fogunk javasolni, mint a 3 évesnél idősebb lovaknak. Az egyedre szabott protokoll kialakítása során mindenképp kiemelt figyelmet fognak kapni.

A mintaküldésen kívül más dolguk nincs is a lótartóknak?

De van: ki kell tölteni egy rövid adatlapot, ez azért fontos, mert ennek segítségével lehet megfelelő protokollt kialakítani hosszú távra.

Hogyan zajlik a mintaküldés?

 • Miből: 1 bélsárgolyó, minél frissebben ürített bélsár kupac tetejéről (az éjszaka bokszban tartott lovak esetén az éjjel ürített bélsár reggeli összegyűjtése is megfelelő). A minta semmilyen esetben sem lehet 10 óránál régebben ürített bélsár!
 • Mibe: Tiszta nejlon zacskóba, légtelenül lezárva (csomót kötünk minél közelebb a bélsárgolyóhoz), a ló és a tulajdonos nevével felcímkézve. Minden ló mintája külön zacskóba kerüljön.
 • Szállítás: A mintáknak minél hamarabb, de a begyűjtést követően legfeljebb egy napon belül meg kell érkeznie a budapesti gyűjtőpontra. A mintákat 7˚C alatti hőmérsékleten kell tárolni, naptól védve. A szállítás idejére jégakkut kell tenni a minták mellé úgy, hogy azokhoz közvetlenül ne érjen hozzá, mert nem fagyhatnak meg.

Hogyan zajlik a rezisztencia vizsgálat?

A kitöltött űrlapok és a bélsárvizsgálatok eredményei alapján javaslatot teszünk, hogy érdemes-e a rezisztencia vizsgálatot elvégezni, és ha igen, melyik lovakból.

 • A rezisztencia-vizsgálatot praktikus szempontok miatt őszre javasolt időzíteni. (Ennek magyarázata, hogy míg tavasszal nem feltétlenül kap minden ló féreghajtó kezelést, addig az őszi féreghajtó kezelés minden lónak javasolt. Így ekkor könnyebben kivitelezhető a rezisztencia vizsgálat.)
 • Az első mintagyűjtést követően (lehetőleg még aznap) a ló megkapja a vizsgálni kívánt féreghajtót, majd 14 nap múlva következik a második mintagyűjtés. Ebből a mintából rezisztencia vizsgálatot végzünk, azaz ellenőrizzük, hogy kellően hatásos-e az alkalmazott féreghajtó.

Hogyan jelentkezhetek?

2021. szeptember 20-ig az alábbi adatlap kitöltésével regisztrálhatsz, vagy kérhetsz bővebb tájékoztatást. A mintákat szeptember 24-én és október elsején lehet majd leadni a budapesti gyűjtőponton, (igény és kellő számú jelentkezés esetén még egy októberi gyűjtő napot is beiktatunk).

Rezisztencia vizsgálatra a mintákat október 8-án, illetve 15-én lehet leadni, azaz 14 nappal a féreghajtást és az első mintagyűjtést követően.

Kapcsolat: dr. Joó Kinga, 06-30-353-3221

A cikk NEM szponzorált tartalom.

Kapcsolódó írásaim féreghajtás témakörben dr. Joó Kinga lektorálásával:

Elérkezett a lovak féreghajtásának új korszaka »

Féreghajtás: tények és tévhitek »

Olcsó ukrán féreghajtót tessék »