A legfontosabb tudnivalók a vemhesítéstől a csikó érkezéséig

A kancatartók egy jelentős részének gondolatai februártól júliusig általában a fedeztetés/termékenyítés, illetve a vemhesülés, a másik részének pedig az ellés, illetve az újszülött csikó körül forognak.

.

A legfőbb ideje tehát, hogy körbejárjuk a gyakran felmerülő kérdéseket és sorra vegyünk néhány életmentő tudnivalót. Bár értelemszerűen nem zsúfolható be minden szükséges tudás egyetlen bejegyzésbe, érdemes lesz figyelmesen olvasni, hiszen a cikk az Equi-Med állatorvosainak közreműködésével készült.

A fedeztetést követően

A fedeztetést, illetve termékenyítést követő két legfontosabb kérdés a vemhesülés megállapítása, egyúttal az ikervemhesség kizárása.

Az ikervemhességek jelentős része általában a vemhesség hetedik-kilencedik hónapjában vetéléssel zárul, vagy ha ki is hordja a vemhességet, a kanca holtan elli meg a csikókat.

Az ikerellés a kanca és a csikók életét egyaránt veszélyezteti.

Előfordul, hogy egyik, esetleg mindkét csikó megmarad, de ezek vitalitása általában gyenge és gyakori, hogy fejletlenül jönnek a világra, általában kisebbek, mint egyke kortársaik, egészségük pedig jóval ingatagabb. Minden érintett szempontjából jobb inkább esélyt sem adni egy ikervemhességnek.

Az első vemhességvizsgálatot érdemes a 16. napon, vagy előtte elvégeztetni az állatorvossal. Ha esetleg ikervemhesség áll fenn, akár a 40-60. napig lehetőség van a beavatkozásra, de a magzatok elhelyezkedése nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e egyiküket megtartani. A témában az egyetlen jó hír az, hogy ikervemhesség esetén a spontán felszívódás esélye (tehát az, hogy vagy az egyik, vagy mindkét magzat beavatkozás nélkül felszívódik) kéthónapos korig 80-90%. Később már nem lehetséges csak az egyik magzat eliminálása, már csak a vemhesség megszakítása jöhet szóba.

A vemhesség alatt

„A csikónak a zab az anyja” – tartja a mondás, de sajnos nem sok köze van a valósághoz.

A csikó élete az anyaméhben kezdődik, egészsége ekkor a kanca megfelelő takarmányozásán áll vagy bukik. A vemhes kanca takarmányának kell tartalmaznia a megfelelő ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl. cink, vas, réz), mert ezek hiányát a születés után már nem lehet pótolni.

A helyzet később sem változik: ha a szoptató kanca takarmányozása nem megfelelő, illetve ha a növekedésben lévő csikó nem kapja meg a szükséges mennyiségű fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, ráadásul a megfelelő arányban, azt az egészsége bánja.

Fontos tudni, hogy a kanca nem egyszerűen „kettő helyett eszik”. A vemhesség első 5-6 hónapjában a magzat tömege és táplálóanyag-igénye is elhanyagolható, ilyenkor még nincs jelentős plusz igénye a kancának. A leggyakoribb hiba, amit a lótartók ebben az időszakban elkövetnek, a túletetés. A vemhesség 7-11. hónapja során a kanca kalória-, fehérje- és ásványi anyag szükséglete a vemhesség első időszakához képest 30 százalékkal nő, mivel a magzat rendkívül erélyesen növekszik. Majd az ellés után, a laktáció alatt ismét jelentősen emelkedik a kanca energia-, fehérje-, kalcium- és foszforigénye. Az első 12 hétben energiaigénye a létfenntartó szint duplája, majd az elválasztásig 1,75-szöröse, takarmányfelvétele pedig a testsúly 2,5 százaléka is lehet naponta. Kiemelten kell arra figyelni, hogy valóban megkapja a számára szükséges takarmányt, vizet és tápanyagokat.

Mivel a szükséges táplálóanyagokat kizárólag a zab, a széna és a legelő jellemzően nem biztosítja teljes körűen, érdemes kifejezetten vemhes kancák számára összeállított takarmánykiegészítőt vagy lótápot etetni.

Ellésre felkészülni

A lótartók a kitőgyelés és a viaszcseppek megjelenését tartják a közelgő ellés legfontosabb előjelzőjének. És sokan – tévesen – a bőséges tejtermelésre utaló jelnek tartják, ha a kancának az ellés előtt már csepeg, vagy akár folyik a teje. Pedig „a vemhesség alatt, ha valami elcsepeg, az sajnos a föcstej. Ilyenkor a csikónak más forrásból kell megkapnia a kórokozók ellen védő ellenanyagokat” – hívják fel a figyelmet az Equi-Med állatorvosai.

Az ellést megelőző utolsó napokban megjelenő tejcsepegés utalhat méhlepénygyulladásra is, ezért mindenképp értesítsd állatorvosodat. A kancát nem szabad fejni az ellés előtt, mert a saját csikójának életesélyeit rontod vele.

Az ellés

Az ellés során nagyon fontos a higiénia. Legyen friss az alom – ilyenkor a szalma az ideális választás, szóba jöhet még a forgács, de a fűrészpor kerülendő. Érdemes a kancát még az ellés megindulása előtt lemosni.

Legyen kéznél legalább két olyan lovas állatorvos telefonszáma, akiket bármikor elérsz.

Az ellés első fázisa több órát is igénybe vehet. A kanca ilyenkor nyugtalan, többször trágyázik és vizel, lefekszik- felkel, a szülőút és a méhszáj feltágul.

Az ellés második fázisa normálisan 15-20 perces folyamat, 30 perc felett pedig a csikó túlélési esélye rohamosan csökken.

Nincs idő tehát kivárni, azonnali beavatkozásra van szükség, ha az ellés megakad, illetve amennyiben a placenta korai szeparációja következtében az jelenik meg először.

Az ellést követően

Az óra az ellést követően is ketyeg, és rendkívül fontos, hogy ismerd a még egészségesnek tekinthető határidőket:

  • 1 perc: Egy egészséges csikó a születést követően egy percen belül spontán lélegezni kezd. “Érdemes különös figyelmet fordítani a hasfal és a bordák megtekintésére és áttapintására a sérvek és esetleges bordatörés mihamarabbi észlelése érdekében. A köldökcsonk fertőtlenítése minden újszülött csikó esetében 0,5%-os klórhexidinnel vagy 2%-os betadinnel 1-3 napig, naponta 2-3 alkalommal javasolt” – tanácsolják az Equi-Med állatorvosai.
  • 1-2 óra: Az egészséges csikó először oldalfekvésből a szügyére helyezkedik, majd megpróbál felállni, ez normál esetben a születést követően 1-2 órán belül sikerül is.
  • 2-3 óra: A csikó szopni kezd, illetve megkezdődik a mekónium (bélszurok) ürítése. Az első vizeletürítés viszont akár a 12. óráig is elhúzódhat.
  • 3 órán belül a kancából távoznia kell a placentának. Amennyiben ez nem történik meg, sürgősen állatorvosi segítségre van szükség.
  • 6-12 óra: A kolosztrumban található ellenanyagok felszívódása az első 6 órában igen hatékony, a csikó 9 órás korára az aktív felvétel már csak 33%-os, míg 20 órás korára kevesebb mint 1%. Ha tehát a csikó 12 órán belül nem kapott föcstejet, a bélrendszeren keresztüli felszívódás lehetőségei igen korlátozottak és vagy plazmára, vagy antibiotikumra, vagy mindkettőre szüksége lehet.
  • 12-24 óra: A csikót 24 órán belül vizsgálja meg állatorvos. Érdemes ellenőrizni az újszülött globulin ellátottságát is, ami istállókörülmények között is megoldható egy csepp vérből gyorsteszt segítségével. Ezt a születés után 12-24 órával érdemes elvégezni.

Az aranyat érő kolosztrum

A kancák átlagosan 1-2 liter kolosztrumot, vagy más néven föcstejet termelnek. Az újszülött csikó életének meghatározó pontja, hogy mennyi és milyen minőségű kolosztrumot képes felvenni az első kritikus órákban, hiszen

az ellenanyagok felszívódása a születést követően a legjobb, utána gyorsan csökken és 6-12 óra után már nem jelentős mértékű.

Amennyiben a csikó nem tudta időben felvenni a megfelelő minőségű és mennyiségű kolosztrumot, nem alakul ki a megfelelő passzív immunitása. Ha a csikó nem kezd el magától időben szopni, a kolosztrumot orr-nyelőcső szondán keresztül kell pótolni az ellést követő 6 órán belül. Ezt állatorvos tudja elvégezni.

Nem javasolt a csikó cumiztatása, mert az a csikó, amelyik nem tud felállni, vagy nem találja meg a tőgyet, az jó eséllyel félre fogja nyelni a tejet, aminek végzetes tüdőgyulladás lehet a következménye. Szükség esetén tálból lehet itatni a csikót.

A kolosztrum pótlására szolgáló készítmények beszerzésére is van lehetőség, ebben is az állatorvos tud segíteni.

Mivel a bélrendszeren keresztüli felszívódás lehetőségei 12 óra után már igen korlátozottak, életmentő lehetőség a plazma-átömlesztés, ami egy rutin eljárás és a vénás infúziókhoz hasonlóan körülbelül 1-2 órás procedúra.

Fontos tudni, hogy amennyiben a csikónak nem alakul ki a megfelelő passzív immunitása, gyakran nem azonnal, hanem néhány napos-hetes korban jelentkeznek az egészségügyi problémák.

Mekónium: ne kólikával kezdődjön az élet

Bár az első vizeletürítés akár a 12. óráig is elhúzódhat, a mekónium (bélszurok) kiürülésea  születés utáni 2-3 órán belül meg kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem történik meg, a csikó állatorvosi segítségre szorul.

Az erőlködő és farkát zászlósan tartó csikó jellemzően bélszurkot szeretne üríteni, ami valamilyen oknál fogva beszáradt vagy betömörödött. Az erőlködés végbélirritációhoz, kólikához, bélgyulladáshoz, extrém esetben húgyhólyagrepedéshez vezethet. Szintén mekóniumkólikára utal, ha a csikó a hátán-oldalán fekszik kinyújtott nyakkal és behúzott elülső lábakkal.

Fontos, hogy ne próbáld házi módszerekkel kezelni az újszülött csikót!

Zászlós faroktartás, jellegzetes fekvés: a mekóniumkólika tipikus tünetei
Zászlós faroktartás, jellegzetes fekvés: a mekóniumkólika tipikus tünetei

Ha nem indul minden zökkenőmentesen

Vannak esetek, amikor a kanca nem fogadja el a csikóját. Ilyen esetben is számos lehetőség van a helyzet rendezésére. Mivel azonban az idő szorít, itt sem érdemes kivárni, hanem azonnal konzultálni a témában jártas állatorvossal. Fontos biztosítani, hogy a helyzet rendeződéséig a kanca ne veszélyeztethesse a csikót.

Ha a csikó pár napos korában elkezd vizet inni, az annak a jele, hogy a kanca nem termel számára elegendő tejet. Ismét az állatorvos, valamint egy takarmányozásban jártas szakember lehet a legnagyobb segítség. Amennyiben a takarmányozás rendben van, a tejtermelés fokozására gyógyszeres lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Az árva csikó

Szomorú eshetőség, de muszáj szót ejteni az árva csikó ellátásáról is. Az árván maradt csikó folyadék- és energiapótlását folyamatosan biztosítani kell.

A csikónak nem szabad sem higított tehéntejet, sem egyéb házilag kevert „csodaszert” adni mert könnyen hasmenése alakul ki és ionháztartása is felborulhat. A legjobb lehetőség a kanca tejének pótlására a csikó tejpótló.

Az Equi-Med állatorvosaitól mindig be tudsz szerezni néhány napra elegendő mennyiséget. A tejpótló elkészítésekor mindig pontosan követni kell a gyártó utasításait, mert a túl tömény oldat súlyos gondokat is okozhat.

Az egészséges csikót nem szükséges, a gyenge, magától felállni nem képes csikót pedig egyenesen tilos cumisüvegből itatni, mert könnyen félrenyelhet, ami tüdőgyulladáshoz vezethet. A csikók kiválóan tudnak tálból, illetve vödörből inni.

Az árván maradt csikó számára a dajkásítás a legjobb lehetőség.

A dajkásításhoz nincs szükség olyan kancára, aki maga is elveszítette csikóját, állatorvosi közreműködéssel (gyógyszeres rásegítéssel) bármilyen kanca dajkásítható, ami egyszer már ellett életében.

Ne bízd a szerencsére

Bár az ellések jelentős része probléma nélkül lezajlik, fontos, hogy lótartóként Te is tisztában légy a legfontosabb tudnivalókkal. Ha szeretnél még jobban belemélyedni a témába, érdemes elolvasnod az Equi-med blogbejegyzéseit, illetve Sue Caldwell Foaling simplified című könyvét, melyet dr. Pénzes Györgytől, a Kancadoktortól rendelhetsz meg.

Köszönöm a cikk lektorálását
dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvosnak!

Forrás: Equi-Med

Kapcsolódó írásaim:

Egy csikó érkezése nem gyerekjáték »

A ló, a munka és az energia, avagy mire kell a lóerő? »