Hová lett a józan paraszti ész?

hovalett250Ma már lassan senki nem mondja a gyerekének, hogy nem, a kutyájának, hogy nem szabad, vagy legyinti meg a lova orrát, ha az olyasmit csinál, amit nem kellene. Ma már semmi nem ennyire egyszerű, külön “tudományos elméletek, iskolák, szakértők, minivallások mondják meg, mi a teendő egy bizonyos helyzetben.

.

Régen a tudás kevés kiváltságos ember birtokában volt. A többiek csak annyit tudtak, hogy az élet szenvedés és kemény munka, de ha nem viselkednek megfelelően, nem tartják be a szabályokat, a haláluk után még többet fognak szenvedni. Valahol ugyanezt mondta az összes nagy vallás.

Ma a tudás mindenkié. Az interneten akár külföldi felsőoktatási intézmények kurzusait látogathatod, nyelvet tanulhatsz, könyvtárak és múzeumok rejtett kincseit böngészheted. És mégis… Csak annyi változott, hogy ma már nem kevés nagy, hanem sok kicsi vallás van. Minivallások sokasága mondja meg, hogyan neveld a gyermekedet, a kutyádat, hogyan képezd a lovadat, rendezd be a lakásodat, mit egyél és úgy am blokk: hogyan élj, hogyan gondolkozz.

Kép forrása: Fergus by Jean Abernethy
Kép forrása: Fergus by Jean Abernethy

A közös bennük, hogy Te vagy a felelős mindenért. Ha nem követed a tanaikat, csak magadra vethetsz, és biztos lehetsz benne, hogy megbetegszel, megbetegíted a környezetedet, a szeretteidet, az állataidat, boldogtalan és még szegény is leszel. A bűnhődés tehát már életedben elér, nem pedig a túlvilágon vár.

Ezen minivallások legtöbbje etológiára, ősi időkre, tanokra és kultúrákra, a természetre és természeti népekre hivatkozik. De a kellemetlen részletek valahogy mindig a feledés jótékony homályába merülnek

hovalett

Régen ott voltak a járványok, ínségek, a hiányos táplálkozás és az abból fakadó betegségek, az alacsony átlagéletkor, magas halandóság, és olyan halálos betegségek, melyekről ma néhány tabletta lenyelésével meg is feledkezhetünk. Az állítólag oly boldog és egészséges természeti népeknél is vannak veleszületett és gyógyíthatatlan betegségek, végezhet velük malária, tetanusz, veszettség és még egy tucat roppant kellemetlen kór. A természetben nincs segítség, nincs pardon, nincs könyörület, de ott is van betegség, küzdelem a túlélésért, stressz és a nem túl kellemes természetes szelekció.

Hogy mi a megoldás? Azt mondják meg a nálam okosabbak. Lehet, hogy egyszerűen nem kellene minden köré hatalmas áltudományos elméleteket gyártani? Hanem csak azt mondani a gyereknek, hogy „nem”, a kutyának, hogy „nem szabad”, vagy meglegyinteni a ló orrát, ha az olyasmit csinál, amit nem kellene? Hallgatni az orvosra, állatorvosra, tanítónénire, az autószerelőre, elhinni és elfogadni, hogy értenek a munkájukhoz? Örülni a tudomány azon vívmányainak, ami könnyebbé, kellemesebbé, biztonságosabbá teszik az életet…

Kapcsolódó írások:

Mi fán terem a Racionál Horsemanship? >>