Te jó ég, csipog a lovam!

gumicsont250Halogatni emberi dolog. Mindenki halogat valamit. Ki ezt, ki azt. Én például egy szuper videó feltöltését halogattam évekig. Egészen addig, amíg meg nem előztek. Pedig talán az én lovam az egyetlen a világon, akinek saját, sípolós gumicsontja van…

.

Néhány hete egy gumikacsával csipogó ló videója járta be az internetet. És őszintén meglepett. Értem én, hogy már 2014 óta halogatom, hogy tisztességesen megvágjam és felhasználjam Romeo videóját. De mentségemre szóljon, hogy soha nem gondoltam volna, hogy bármiféle racionális esélye legyen annak, hogy valaha felbukkan még egy olyan lökött ló, mint az enyém. És tessék… De kezdjük a történetet az elején!

gumicsontOG2

TAnita Lovasboltja

Naszóval az úgy volt, hogy én csak elvétve kötöm ki a lovakat. Kizárólag a lószállítóban és a bokszban fordul elő ilyen, ha ott valamiért nyugton kell maradniuk. Máshol nincs szükség ilyesmire. Ebből adódóan például a pucolás is úgy történik, hogy felteszem rájuk a kötőféket egy vezetőszárral vagy anélkül, vagy akár csak átvetek a nyakukon egy kötelet – ekkor tudják, hogy ott meg kell állni.

Ez a módszer nálunk tökéletesen bevált, ráadásul Romeo mindig előszeretettel játszott a kötőfékéről lógó kötéllel, vezetőszárral. Kezdetben csak rágcsálta. Ezért kapott sajátot, amit bátran rághatott, nem sajnáltuk, hogy esetleg tönkre megy. Majd kötöttem rá egy csomót, amit előszeretettel lóbált és pörgetett. Olykor a szájába vette és csócsálta.

Majd egyszer csak jött az a teljesen elvetemült ötlet, hogy vajon mit szólna egy olyan játékhoz, amit nem csak lóbálni és rágni tud, hanem mondjuk hangot is ad. Mondjuk egy sípolós csonthoz? Hiszen olyan kíváncsi… Úgyhogy rákötöttem azt a kötőfékére. És az eredmény – ami egyúttal a Racionál Horsemanship YouTube csatornájának debütálása is:

Ez 2014-ben történt. Ekkor még csak kölcsönbe kapta a gumicsontot az egyik kutyától. Majd kapott és ki is végzett pár sajátot – hiába, nem arra találták ki őket, hogy kibírják egy jól megtermett ló csócsálását. Most épp nincs neki, de talán ideje lenne, hogy beszerezzek egy újat…

Köszönöm a videó vágását Ormándi Tamásnak! 🙂

Kapcsolódó írásaim:

Minden nap egy alma… >>

Még hogy a lovaknak nincs humora?! >>

Ej, mi a kő, Romeo kend?! >>

Lovaim és a pszichológiai hadviselés >>

Romeo és az ónos eső >>