Az “A” verzió, avagy a hiteles tájékoztatás

hivalett250Az utóbbi napokban erősen eltöprengtem, mennyire szubjektív az emberek hírigénye. A Questor-botrány kapcsán természetes, hogy az egyes pártok képviselői, pénzügyi és jogi szakemberek is ismertetik álláspontjukat, nyilatkozik a rendőrség, a károsultak és ki tudja, ki még.

.

Az orosz-ukrán, vagy akár a közel-keleti konfliktus kapcsán is számos véleményt, magyarázatot, álláspontot hallani. A média megszólaltatja a politikusokat mindkét oldalon, a nemzetközi szervezeteket, a segélyszervezeteket, a szembenálló oldalak harcosait, a helyi lakosokat. Bemutatják a pusztítást, az öldöklést, az emberi tragédiákat, hogy legyen min berzenkednie a jóérzésű tévénézőnek.

Minden bizonnyal erre van igény, különben miért ölnének pénzt és időt az egyes médiumok az ilyen macerás küldetésekbe? Hiszen ők is tudják, hogy sokkal egyszerűbb és kényelmesebb elmenni a helyi vadasparkba és hírt adni az új lámacsikóról. Vagy halálra vált arccal a kamerába mondani egy panelház folyosóján, hogy itt, ezen a lábtörlőn próbálták újraéleszteni egy szívinfarktus áldozatát. No persze ezekből a híradásokból sincs hiány.

De úgy tűnik, a lovas élet résztvevői – legalábbis egy jelentős részük – ezt máshogy gondolja. Ha a lovas élet eseményeiről van szó, akkor – az előző példáknál maradva – sokaknak bőven elég, ha csak a Questor vezetője nyilatkozik arról, hogy nincs gond, vagy ha kizárólag Putyin beszél arról, mi is a probléma Ukrajnában. Köszönik szépen, bőven elég nekik az „A” verzió. Sokuknak egyszerűen nincs igénye másra. Mert a túl sok információ esetleg gondot okozhat.

www.fergusthehorse.com
www.fergusthehorse.com

Ha pedig az „A” verzió mellett megjelenik esetleg egy „B” verzió valamilyen lovas témában, az már furcsa. Szokatlan. Problémát okozhat. Felbolyduláshoz vezethet. Sem a lovasok, sem a rendszer nincs felkészülve rá. Mi a teendő ilyenkor? Elsősorban az „A” verzió hangsúlyozása. Mert minden ettől eltérő információ pánikkeltés, hisztéria, rágalom, bulvár, lájkvadászat, szakmaiatlanság és úgy am blokk: badarság. Fontos feladat még elmondani, hogy minden jól van úgy, ahogy van.

Félreértés ne essék, sokan járnak köztünk a „B” verzió táborából is. De innen, a monitor mögül gyakran olybá tűnik, hogy az „A” verziósok vannak többségben, ráadásul a szálak is az ő kezükben futnak össze.

Kapcsolódó írásaim:

Hová lett a józan paraszti ész? >>