Egy kis kutyaetológia

Etologia250Az etológia nagyon divatos tudomány mostanság, olyannyira, hogy egy magára valamit is adó bloggernek illendő foglalkoznia vele, ha állatok állnak a figyelme középpontjában. Mivel én egy magamra valamit is adó, ráadásul rendkívül előrelátó blogger is vagyok, hosszú időt töltöttem el etológiai megfigyelésekkel.

.

Tapasztalataimat a köz és az állatok érdekében adom közre, komolyan venni pedig csak saját felelősségre ajánlott.

Megfigyelt populáció: 1 teljes falka – 2 fő kutya természetes környezetében (tehát a kertben)

A megfigyelés során tapasztaltak:

1. A kutya fészeklakó állat. Fészkét elsősorban istállók közvetlen környezetében, főként szénában, illetve szalmában alakítja ki. A populáció egyedeinek külön fészke van, a falkavezér nem osztozik a fészkén a beosztottjával, viszont előszeretettel foglalja el a már kialakított, kényelmesre kifeküdt és bemelegített fészket.

SAMSUNG

2. A kutya költöző állat, ugyanis az időjárás függvényében – túl hideg, túl meleg, esős, havas, szeles, zivataros, stb. – hajlamos beköltözni a lakásba. Különösen kifinomult érzékeivel minden ajtónyitást észrevesz.

3. A kutya napelemes állat.

napelemes790

4. A kutya vegetáriánus állat – de legalábbis az almát és az olajos-melegvizes-korpás abrakot igencsak kedveli. Minden bizonnyal csak és kizárólag a kutyatáp-lobbi tehet róla, hogy nem abrakon tartjuk őket.

Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
Különös ismertetőjegyem, hogy ritka béna fotós vagyok,
és semmi remény arra, hogy ez valaha változni fog. 😉

Kapcsolódó írások:

Romeo szerint a világ >>