Te jól gazdálkodsz a szénával?

A széna idén sem lett olcsóbb, és a lótartók terhei sem csökkentek. Ha pedig figyelmesen nézzük, mi minden zajlik körülöttünk, borítékolhatjuk, hogy ez a trend a közeljövőben nem fog megváltozni.

.

Ami a szénát illeti: a klímaváltozás miatt egyre nehezebb a minőségi széna előállítása. Az üzemanyagárak drasztikus emelkedése pedig nem csak az előállítását, de az előállítás helyétől a felhasználás helyéig való szállítást is jelentősen megdrágítja.

A lótartók terheinek növekedésére pedig nem is érdemes túl sok karaktert fecsérelni, elég csak az utóbbi napok igen-igen zsebbenyúlós hazai intézkedéseire gondolni.

Nem csoda tehát, ha minden lótartó fejében megfordul a kérdés mostanában: Hogyan tovább?

A lótartók legnagyobb költsége általában a szénavásárlás. A ló alaptakarmánya a széna. A ló nagy állat, tehát jelentős mennyiségű szénára van szüksége, normál esetben a saját testtömege 2-2,5 százalékának megfelelő súlyú szénát fogyaszt el naponta, ez egy 500 kilogrammos ló esetében napi 10 kilogramm. A ló emellett igényes állat, ezért jó minőségű szénára van szüksége. A szénán tehát csak lovad kárára tudsz spórolni.

De valami nagyon fontosat megtehetsz: azt, hogy az értékes takarmányt a lehető legjobban használod fel.

Időszerűbb tehát a kérdés, mint valaha: Te használsz már valamilyen szénaetető megoldást?

Ha nem, tedd fel magadnak a kérdést: Meddig engedheted meg magadnak ezt?:

Te meddig engedheted meg magadnak ezt? - Fotó: Pixabay
Te meddig engedheted meg magadnak ezt? – Fotó: Pixabay

Mindegy, miről beszélünk: a megfelelően megválasztott és használt szénaháló, bálaháló, vagy slow feeder is jelentősen csökkenti az elpazarolt széna mennyiségét, ráadásul még jó néhány olyan előnyös tulajdonságuk is van, ami miatt tényleg megéri használni őket.

Kép forrása: University of Minnesota
Kép forrása: University of Minnesota

A következő kritikus pont pedig a tárolás. Az ugyanis csak fél siker, ha jó minőségű bálákat tudtál vásárolni, tenned is kell azért, hogy minőségüket minél tovább megőrizzék.

Tehát: spórolj okosan és hozd ki a lehető legtöbbet a megvásárolt takarmányból.

Kapcsolódó írásaim:

Prémium minőségű szénahálók megrendelésre »

Tárold báláidat úgy, mint egy profi!  »

Minden, amit tudnod kell a szénahálókról »

Minden, amit tudnod kell a szénaetetőkről »

Szénával kapcsolatos tudásanyagok »