Segítség, nem iszik eleget a lovam!

Ősszel és télen a kólikás panaszok kialakulásának leggyakoribb oka, hogy a lovak nem fogyasztanak elég vizet. Hideg időben ugyanis a szintén hideg vízből a lovak egy része nem iszik szívesen, ami pedig egyenes út lehet a bélsárrekedéshez: a száraz, kemény béltartalom felgyűlik a vastagbélben. A leggyakoribb tünetek ilyenkor a levertség, étvágytalanság, csökkent trágyaürítés, kisebb, szárazabb trágyalabdacsok ürítése.

.

Lássuk, mit tehetsz lótartóként, hogy növeld lovad vízfogyasztását.

Víz, víz és víz

Egy mondás szerint elvezetheted a lovat a vízhez, de nem kényszerítheted, hogy igyon is belőle. Nos, kényszerítésről nincs is szó, de rávenni szerencsére nem ördöngösség.

  1. Ideális hőmérséklet: Az első és leghasznosabb tipp, amiről olvashattál már itt a Racionál Horsemanshipen, a meleg vagy langyos víz itatása. Azokon a lótartó helyeken, ahol nem áll rendelkezésre bojler, egy tűzhely, rezsó, vagy egy egyszerű vízforraló is jó szolgálatot tehet. Kellemes hőmérsékletű vízből lovad szívesebben és többet fog inni.
  2. Vödör: Szintén szívesebben és nagyobb mennyiséget isznak a lovak vödörből, mint önitatóból. Ha lovad tartási helyén az önitatós megoldás adott, mellette érdemes vödörből is elérhetővé tenni a vizet.
  3. Ízesítés: Ha az előző két trükk nem hozta meg a kívánt hatást, kívánatosabbá teheted a vizet ízesítéssel. Próbálkozhatsz teákkal (pl. kamilla, csipkebogyó), mézzel és citromlével. Vannak lovak, akik kedvelik az almalé ízét, de egy amerikai állatorvosi csoportban például a Mountain Dew üdítőital vízhez való keverése is felmerült az ötletek között.

A megfelelő, tehát kellemes hőmérséklet a legfontosabb. És ne feledd: a lovak a jég, illetve hó nyalogatásával nem tudják a szükséges vízmennyiséget elfogyasztani.

Alapvetés, hogy nyalósónak mindig a ló rendelkezésére kell állnia. Ebből azonban igény szerint fog fogyasztani. Ha szeretnéd növelni vízfogyasztását, vedd kezedbe a só adagolását és keverd bele az abrakjába – például egy teáskanálnyit, esetleg egy evőkanálnyit. Szigorúan tilos viszont az abrakot a ló nyalósójára öntve etetni, vagy az abrakba nagy sórögöket tenni.

Magas víztartalmú takarmányok

A lótartók előszeretettel etetnek korpából vagy készen kapható takarmánykeverékből meleg vízzel készített híg maccsot, tipikusan heti egy-két alkalommal. Ez pedig sokkal kevésbé hasznos gyakorlat, mint gondolják.

A korpában található rost irritálja a beleket, és mivel viszonylag magas a foszfortartalma, nagy mennyiségben etetve felboríthatja a kalcium-foszfor egyensúlyt. Ráadásul vízből sem köt meg említésre méltó mennyiséget.

Különösen rossz gyakorlat a maccs heti egy-két alkalommal történő etetése, mert felborítja az emésztést, ezáltal pont, hogy növeli a kólika kialakulásának kockázatát. A lótakarmányozás terén a kulcsszó mindig az állandóság és a fokozatosság.

És bár a maccs víztartalma nagyobb, mint az átlagos abrakoké, nem visz be jelentős vízmennyiséget lovad emésztőrendszerébe.

Egyes lótartók almát, répát etetnek azok magas víztartalma miatt. Ezekkel szintén nagyon nehéz érdemleges mennyiségű vizet bejuttatni lovad szervezetébe, illetve cukortartalmukról sem szabad megfeledkezni.

Kapcsolódó írásaim:

Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség »

Cikkek az itatással kapcsolatos tudnivalókról és praktikákról »

Kólikával kapcsolatos cikkek »