Nem csak a koronavírusnak van több törzse – a lovak megmutatják

Nemrégiben egy kedves ismerősöm elhűlve számolt be arról, hogy az általa olvasott hírek szerint a koronavírusnak már milyen sok törzse van. Így bizonyára a tesztelés sem megbízható és a vakcina kifejlesztése is lehetetlen, vonta le a következtetést. De valóban így van ez?

.

A lovakkal és lóbetegségekkel kapcsolatos információk ezúttal is segítenek tisztábban látni a helyzetet.

Fontos kiindulási pont, hogy a koronavírus nem új jelenség. Számos állatfajnak van saját koronavírusa, és vannak olyanok, amelyek ellen védőoltással védekeznek. A koronavírusok többsége fajspecifikus, nehezen izolálhatók.

Teljesen normális, megszokott dolog az is, hogy a vírusoknak, így a koronavírusnak is több törzse van, ezeken belül megkülönböztethetnek még szerotípusokat és altípusokat is.

A vírusok mutálódhatnak is. Ez teljesen természetes folyamat, ami a növény- és állatvilágban is megfigyelhető. A vírusok esetében mutációk sokasága biztosítja azt a variabilitást, ami kulcsfontosságú a populáció fennmaradásához. A mutáció lehetőséget teremt a vírusnak, hogy új, (számára) előnyös tulajdonságokra tehessen szert, de ugyanakkor veszélyt is jelenthet, mivel elveszítheti az addig megszerzett evolúciós előnyét. Multiplikációja során egy vírus részecske több millió utódviriont hoz létre, többnyire rövidebb idő alatt, minthogy a szaporodását biztosító sejt egyszer osztódna. Ebben az elképesztően nagy egyedszámú utódpopulációban a mutációk előfordulásának aránya is magas lesz. Idővel a mutáció elvezethet új vírustörzsek kifejlődéséhez.

És ez nem csak puszta mikrobiológia, hanem lovasként is hasznos tudnivaló!

„A lóinfluenza esetén már az sem mindegy melyik vakcinát használjuk, mert bizonyos gyártók a legaktuálisabb törzseket (amelyek éppen cirkálnak az adott területen) teszik a készítményeikbe, mások viszont csak egy vírust, amit a „polcon” találtak. Tudjuk, hogy az influenza folyamatosan változik, így egy régi típusú vakcina lehetséges, hogy semmit nem használ és a vírustörzsek elterjedése még földrajzi régiónként is változhat, ezért a helyes oltóanyag megválasztása kritikus.”

Az MSD Animal Health infografikája a lóinfluenzáról
Az MSD Animal Health infografikája a lóinfluenzáról

„A herpesz vírusnak is több törzse van. Van, ami vetélést és van, ami idegrendszeri tüneteket okoz. A herpesz vakcina védelmi vonalát az idegrendszeri megbetegedést okozó vírustörzsek képesek áttörni” – írta dr. Kutasi Orsolya egy cikkében.

A nyugat-nílusi vírus esetében Amerikáben az 1-es genetikai vonal törzsei okoznak megbetegedést, Európa középső, keleti és északabbi területein pedig a 2-es genetikai vonal törzsei. De Európa mediterrán térségébn is okozhatnak kitörést az 1-es genetikai vonal törzsei. A jelenleg hazánkban is használatban lévő vakcinákat Amerikában hozták létre, értelemszerűen az amerikai törzs felhasználásával, de biztonságos védelmet nyújtanak a vírus európai változatával szemben is. Ez a törzsek feletti genetikai vonal különbség tehát sem a vakcina által nyújtott védettséget, sem a diagnosztikát nem zavarja.

A fertőző kevésvérűség az egész világon jelen van, de az adott lóban fellelhető vírus szekvenálásával kideríthető akár az is, hogy mely országból származik az adott lovat megbetegítő kórokozó.

A legutóbb, a Lovakkal a koronavírus nyomában című cikkben emlegetett afrikai lópestisnek kilenc szerotípusa van, az idei évben regisztrált ázsiai megbetegedéseket ezek közül az egyes számú okozta.

Sem a gyógyszergyártók, sem a kutatók számára nem új tehát az a jelenség, hogy egy folyamatosan változó vírussal kell felvenniük a harcot.

És akkor térjünk vissza a koronavírushoz, hiszen ezek után már bizonyára könnyebben érthető lesz Virológia Pécs posztja:

„Új, széleskörben elterjedt mutációt azonosítottak Európában – számolt be Európa-szerte a média.

Mit jelent az újonnan azonosított mutáció? [20A.EU1 és 20.EU2 mutációk]

Új mutációk megjelenése folyamatosan várható, ez egy természetes folyamat, azonban ennek gyakorlati jelentősége a mindennapi védekezésre nem létezik.

Egyelőre tudományos érdeklődés tárgyát képezi a vírus genetikai változása, amely a tudósok számára számos értékes információkat szolgáltat. …
Idővel valóban létrejöhetnek, az emberhez jobban adaptálódott/ „hozzászokott” variánsok, ám ezeknek gyakorlati jelentősége a mindennapokra aligha lesz.”

🦠🧬Új, széleskörben elterjedt mutációt azonosítottak Európában – számolt be Európa-szerte a média.

Mit jelent az újonnan…

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. október 31., szombat

 

🧬🦠Újabb mutációk

Egyre több hírt hallani a dániai nyérc mutációról, illetve éppen tegnap jelent meg egy tudományos…

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. november 6., péntek

 

Köszönöm a lektorálást dr. Kutasi Orsolyának!

Folytatása következik: Legközelebb a betegségek kimutatására szolgáló tesztekről, köztük a sokat emlegetett PCR tesztről lesz szó.

Források:

Kapcsolódó írásaim:

Lovakkal a koronavírus nyomában>>

COVID-19 koronavírussal kapcsolatos cikkek >>