Nyáron annyival egyszerűbb minden…

nyar250Esténként hajlamos vagyok azt gondolni, hogy nyáron annyival egyszerűbb minden. Elég csak beleugranom a gumicsizmámba, és már mehetek is ki a lovakat ellenőrizni. Nem kell sapka, kabát. Nincs szükség meleg vízre. Épp csak kiszaladok és vissza. Megigazgatom az almot, leszedem a szemes trágyát, engedek még egy kis vizet. A nagy göncöl az istálló felett gurul, a tücskök pedig nem ciripelnek, hanem egyenesen koncertet adnak.

De most, hogy itt az idei sokadik meleghullám, ismételten kénytelen vagyok felülvizsgálni a fenti megállapítást. Mert a meleg is megkívánja a magáét – sőt, szégyenkezve bevallom, hogy a 20-25 fokos, borongós-esős idő nekem tökéletesen megfelelne. Bár ahogy elnézem, a lovaimnak is.

horse_in_the_sun790

Hiába lakunk egy fagyzugba oltott szélcsatornában nyár végétől nyár elejéig, a legmelegebb napokon bizony egy levél sem rezdül errefelé. Az istálló máskor áldásos keleti-délkeleti tájolása ilyenkor átok, előtte a placcon már reggel nyolckor is 30 fok lenne – hacsak nem szereltünk volna fel egy árnyékolót idén először. Két réteg zöld kertészeti háló, némi kötél és négy oszlop – a fényt alig fogja, mégis nagyon sokat számít. Ráadásul szinte filléres trükk.

A friss víz az 50 literes üstben alap – hiszen abból sokkal jobban esik az ivás, mint egy vödörből. Persze figyelek arra, hogy mindig elég víz legyen a lovak előtt, de nem az a lényeg, hogy csordultig legyen az egész. Jobb inkább többször utántölteni, hogy a víz friss és lehetőség szerint hűvös maradjon. Amerikai weboldalakon láttam, hogy a lovak itatóját nagy melegben fagyott vizespalackokkal hűtik. Még nem próbáltam, de a híreket elnézve még sor kerülhet rá.

horsedrinkingwater790

És ugyebár nem csak az itatóból fogy a víz. Locsolom az istálló előtti betont és az árnyékoló hálót, de még az istálló frontját is. Ha csak kis időre is, de enyhülést ad, hiszen a párolgás hőt von el. Na meg a víz megköti a port. Istállófizika

Az istállóban ácsorgás és izzadás helyett inkább a legmelegebb órákban teszem ki legelni a lovakat, mert kint mégiscsak kellemesebb a levegő, mint odabent. Legelés előtt általában lefürdetem őket, így még jobban lehűlnek kinn. De persze legeléstől függetlenül ilyenkor akár naponta többször is belefér a hűsítő zuhany. Lósampont, vagy más készítményt nem használok, elég a víz, a vakaró, meg a tajtékvonó.

horse bath-790

Az okát nem tudom, de a napégés szerencsére elkerüli a hókáikat (ezt most gyorsan lekopogom) – ám minden eshetőségre készen a naptej a polcon figyel.

Ami a munkát illeti: jó régen volt már, hogy képes voltam csak azért korán kelni, hogy még a kellemes reggeli – délelőtti órákban kivigyem mozogni valamelyik lovat. Így kizárásos alapon maradnak a késő délutáni – kora esti órák, könnyebb, lájtosabb munka, árnyékos útvonal. Persze csak Romeonak.

Morgens auf der Koppel (Morning in a horse paddock)

Terina a maga 23 évével abba az igencsak veszélyeztetett korosztályba tartozik, aki minden különösebb megerőltetés nélkül is hőgutát kaphat 30 fok felett, így szóba sem jön számára a munka. Még annyi sem, mint egyébként – pedig már igencsak nyugdíjasra vettük a figurát. A kehességének sem tesz jót a nagy meleg – emiatt ilyenkor rá külön oda kell figyelni.

Amire még jobban odafigyelek, mint máskor, az a romlandó takarmány. A zabot még véletlenül sem áztatom. Az ilyentájt már lepotyogó alma hamar megrohad, a szomszédok által lelkesen gyűjtögetett dinnyehéj is könnyen megromlik, megerjed.  A zabosban tartott takarmánykiegészítőkre is jobb odafigyelni. A takarmányozás (is?) olyasmi, amiben nem ismerek kompromisszumot. Az alapszabály az, hogy a lovaknak csak olyan minőségű takarmányt adok, amit magam is megennék.

És még valami: kánikulában a kutyának is a hűvösben van a helye. Ha a lakásban van hűvös, akkor ott.

Fotók: Pinterest

Kapcsolódó írásaim:

Szénahordás, avagy: magad uram, ha szolgád nincs >>

Romeo és a kamillatea >>

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>