Ne várd meg, hogy a Te lovadra is lecsap a Nyugat-nílusi láz

Július, augusztus, szeptember: mi jut eszedbe róluk? A nyár, a kánikula és strandszezon? A kaszálás és szénahordás? Vagy a Nyugat-nílusi láz? Míg az előbbiek nem igényelnek különösebb előkészületeket, a Nyugat-nílusi láz elleni védekezésről most, tavasszal kell gondoskodnod.

.

A NÉBIH 2018. november végéig közel száz Nyugat-nílusi lázban megbetegedett lovat regisztrált hazánkban. A betegség az esetek közel ötödében a lovak halálához vezetett. A fertőzés évek óta jelen van hazánkban és évek óta visszatérő témája a lovas híreknek is, mégis bőven van mit tisztázni – jól mutatja ezt néhány kapcsolódó komment a témában a közösségi médiát használó lovasoktól:

„Folyamatosan figyeljük a környezetet és ha felmerül az esély a fertőzésre valahol a közelben akkor oltatunk mi is egy vérvétel után.”

„Olyan jó, hogy most a csapból is ez folyik. Nem most kellene riogatni vele, hanem időben előre tolni, hogy oltasd a lovad mert semmit nem ér ha későn oltatod. … Ez így hisztikeltés megelőzés helyett.”

„Nálunk az állatorvos nem tudott vakcinát szerezni, nincs… így próbáljunk oltatni…”

TAnita Lovasboltja

A Nyugat-nílusi láz elleni védőoltásról

A Nyugat-nílusi láz esetében nagy szerepe van az időzítésnek. Magyarországon vakcinázni minden évben tavasszal, a szúnyogok tömeges megjelenése előtt érdemes. A hazánkban jelenleg kapható oltóanyaggal az alapimmunizálás két oltásból áll 3-5 hetes időközzel. A továbbiakban minden évben késő tavasszal kell az ismétlő oltást adni.

Mivel a nyugat-nílusi vírus lóról lóra nem terjed, így akár egy lovat is érdemes beoltani függetlenül attól, hogy istállótársai oltva vannak-e vagy sem.

A SZIE-ÁOTK Nagyállatklinikai Kutatócsoportja 2009 óta követi nyomon a nyugat-nílusi vírus terjedését és vizsgálja az ellene alkalmazott vakcina hatékonyságát. Az oltóanyag eddig biztonságosnak és hatékonynak bizonyult.

A nyugat-nílusi vírus elleni oltóanyag iránti kereslet mindig szeptember tájékán a legnagyobb. Bár a járvány tombolása miatt ez a jelenség pszichológiailag indokolt, de minden más józan szempontot figyelembe véve szeptember közepén elkezdeni az oltást enyhe kifejezéssel élve is „balgaság”. A járvány előfordulásának időszakában (augusztus-november) vakcinázott lovak ugyanis már csak részleges védelemben részesülnek, mivel az alapimmunizálás kezdetétől számított 5-6 hét szükséges ahhoz, hogy a megfelelő védelem kialakuljon. Így ha egy ló szeptember elején kapja meg a vakcinát, október közepére lesz teljesen védett, így a veszélyes időszak egy részében még mindig ki lesz téve a megbetegedésnek. Ilyen esetben az ismétlő oltást 6 hónap múlva, tavasszal kapja meg a ló, hogy a legveszélyesebb időszakban már védettséget élvezzen.

Jelezd állatorvosodnak már most, hogy szeretnéd oltatni lovadat, így még időben megrendelheti a szükséges mennyiségű vakcinát. Apropó, megrendelés. Az minden bizonnyal neked is feltűnt, hogy a WNV vakcina bizony nem olcsó dolog. Épp ezért az állatorvosok és az importőr is csak a szükséges mennyiséget rendeli meg belőle, hiszen senki nem szeretné kockáztatni, hogy a nyakán marad egy halom drága oltóanyag. Épp ezért ne halogasd, szólj időben, hogy ne legyen gond.

Betegség és védettség

A vírus mindössze a fertőzött, azaz szerológiailag pozitív lovak kb. 10%-ában okoz idegrendszeri megbetegedéseket, a többi esetben a fertőzés enyhe lefolyású, általános levertséggel jár együtt, vagy legnagyobb eséllyel tünetmentesen átvészelik az állatok. A fertőzésen vagy a betegségen átesett lovak hosszan tartó védettséggel bírnak, vakcinázásuk a legtöbb esetben nem szükséges. A betegséget átvészelt lovak esetében visszamaradhatnak tünetek, amelyek idővel enyhülhetnek. A teljes gyógyulás akár 6 hónapig is eltarthat. A megbetegedett lovak halálozási aránya jelentős.

Vérvizsgálat és a Nyugat-nílusi vírus

Lótartóként a Nyugat-nílusi lázzal kapcsolatosan két vérvizsgálattal találkozhatsz:

IgM – a beteg lovak vizsgálatára

A szezonálisan idegrendszeri tüneteket mutató lovak esetében a NÉBIH végzi a mintákból az IgM típusú ellenanyagok kimutatását ELISA módszerrel. Ennek az ellenanyagnak a jelenléte a közelmúltban bekövetkezett fertőzést támasztja alá, hiszen az IgM a fertőződést követő kb. 4-7 napon jelenik meg a vérben és kb. 2-4 hónapig marad kimutatható szinten.

Az IgM vizsgálat ingyenes, amennyiben:

  • a vizsgált ló idegrendszeri tüneteket mutat és ezt a beküldő állatorvos feltünteti a vizsgálatkérő lapon
  • a lónak nem volt még pozitív eredményű IgM vizsgálata

IgG – a hosszan tartó védettség indikátora

Az IgG típusú ellenanyag a fertőződéstől számított 14. nap körül jelenik meg, és a szakirodalomban leírtak szerint akár élethosszig is detektálható szinten marad, ezáltal is fenntartva a tartós védettséget.

Amennyiben a vizsgált lovaknál IgG ellenanyag kimutatására szolgáló ELISA tesztek pozitív eredményre vezetnek, az adott évben – és feltehetően további hosszú éveken keresztül – a ló védett a betegséggel szemben, így nem szükséges a védőoltás.

A vizsgálatot kezelő állatorvosodtól kérheted, akik a natívan vett vérmintákat egyrészről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Tábornok utcai Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára (cím: NÉBIH DI, Budapest, 1143 Budapest, Tábornok u. 2., dr. Malik Péter), valamint a Prophyl Kft. laboratóriumába (Szent István utca 18-20. Mohács 7700, dr. Halas Máté) küldhetik, a vizsgálatkérő lapon feltüntetve az IgG ELISA vizsgálatot. A vizsgálat költsége mintánként 5600 Ft (ami az alapimmunizálás, illetve a rendszeres védőoltás árához képest csekély kiadás), ez az összeg több minta küldése esetén a mintakezelési és adminisztrációs díjak függvényében jóval alacsonyabb is lehet, ezért érdemes egyszerre több lovat ellenőriztetni.

Azoknál a lovaknál, akik idén, azaz 2019-ben pozitívnak bizonyulnak, annak érdekében, hogy biztos lehess a védelem fennállásában, az elkövetkező három évben évente egyszer tavasszal a NÉBIH ingyenesen újra elvégzi az IgG vizsgálatot.

Az ingyenes újrateszteléssel kapcsolatban további információ: dr. Fehér Orsolya, Feher.Orsolya@univet.hu.

A vakcinázást követően is az IgG ellenanyagszint emelkedik, azonban az oltás nem tud olyan hosszan tartó védettséget kialakítani, mint maga a fertőzés. Korábban már beoltott lovak mintái ezért ebben a vizsgálatban nem megfelelően elbírálhatók, így ez a teszt oltott lovak esetében nem alkalmazható.

Az összeállítás dr. Kutasi Orsolya cikkei alapján készült.
Fotók: Pixabay

Kapcsolódó cikkek:

Beoltották a lovamat… >>

Az egészség magánügy? >>