Parazitológiai Program lovak részére

Parazitológiai Program – 2022. nyár dr. Joó Kinga és a Racionál Horsemanship szervezésében

Elérkezett a lovak féreghajtásának új korszaka! Itt az idő változtatni, mert egyre komolyabb problémát jelent a gyógyszer-reszisztencia a ló parazitológia területén.

A program célja a felesleges kezelésektől megóvni a lovakat, annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a gyógyszer-rezisztenciát, így egy olyan féregellenes protokoll kialakítása, amely hosszútávú biztonságot nyújt a lovaink számára.

Csatlakozz, ha még nem tetted, ha pedig már részt vesznek lovaid, jelentkezz a nyári vizsgálatra!

Minden ló esetében egyedre szabott kezelési protokollt alakítunk ki bélsár peteszám és egyedi kockázati tényezők alapján.

A kockázati tényezők közé tartozik például:

 • az állat kora
 • egyes betegségek
 • állománysűrűség (karámozott állattartás esetén)
 • utolsó féreghajtás időpontja és hatóanyaga
 • bélsár peteszám eloszlása állományszinten (ez a vizsgálatból kiderül)
Kezelési terv felnőtt lovakban (évente 2 vizsgálat: tavasz, nyár)
Kezelési terv felnőtt lovakban (évente 2 vizsgálat: tavasz, nyár)

Amennyiben szeretnéd az egy helyen tartott lovaid bélsármintáit féreghajtás előtt peteszám vizsgálatra küldeni, kérjük:

 1. Tekerj lejjebb és regisztrálj a lenti kérdőíven, vagy kattints IDE
 2. Ezt követően e-mailben küldünk egy mintabeküldő kérdőívet, amit kérünk, hogy tölts ki nagy figyelemmel.
 3. Küldj vagy hozz mintát budapesti mintagyűjtő pontunkhoz július 26-án, kedden vagy július 27-én, szerdán. A pontos címet a regisztráció után küldjük.

Árak:

 • 1 ló 5200 Ft / vizsgálat
 • 10 ló felett: 4600 Ft / vizsgálat
 • 20 ló felett 4300 Ft / vizsgálat
 • Ménesek estén 100 ló felett 3900 Ft / vizsgálat

Ha a ló parazitológia legújabb szempontjai részletesebben is érdekelnek, mindenképp olvass tovább:

Itt az idő változtatni a féreghajtáson, hiszen nyakunkon a rezisztencia!

A cél a lehető legkevesebb féreghajtó biztonságos használatával, a kezelések megfelelő időzítésével, a megfelelő hatóanyag kiválasztásával kontrollált parazitológiai program kialakítása országszerte.

Te mi alapján döntöd el, hogy évente hány féreghajtót kap a lovad?

„A lovarda előírta, hogy hányszor kell.” / „Mások is ennyiszer szokták.” / „Minél többször, mert annál jobb lesz a lovamnak.” – hangzanak a lótartók leggyakoribb válaszai.

Mit tudsz a féreghajtásról?

„Különböző szerek váltogatásával, megfelelő időközönként, minden lovat egyszerre… Pofonegyszerű” – vágja rá a legtöbb lótartó.

Nem is lenne rossz, egy pici probléma mégis van… Ez a módszer több, mint 50 évvel ezelőttről származik, amikor a nagy strongylidák voltak a lovak legfőbb bélférgei. Mára azonban a sokkal kevésbé veszélyes kis strongylidák lettek a felnőtt lovak legfontosabb férgei. Mondjuk szemléltessük őket valahogy így:

Ezek viszont a túl gyakori féreghajtó kezelések miatt egyre ellenállóbbak a kezelésekkel szemben, és ha elszaporodnak, bizony ők is súlyosan megbetegíthetik a lovakat.

Csökkentenünk kell a féreghajtó kezelések számát, mert a bélférgek egyre ellenállóbbá válnak a gyógyszerekkel szemben!

Hogy működik a féreghajtási program?

 1. Küldd el az egy helyen tartott lovak bélsármintáit féreghajtás előtt peteszám vizsgálatra, illetve töltsd ki a mintabeküldő kérdőívet (ezt online fogjuk kiküldeni regisztrációt követően) a ló alapadatairól. Ezek alapján meg lehet mondani, melyik lónak milyen féreghajtási program javasolt az adott évben. Így mindegyik ló csak annyi féreghajtót kap, amennyit muszáj.
 2. Ellenőriztesd, hogy a féreghajtó, amit használsz, valóban hatékony-e még! Ezt a vizsgálatot elég háromévente elvégezni.

De ha együtt vannak tartva a lovak, nem ugyanannyira férgesek? Miért kell mindegyiket külön megvizsgálni?

Minden lónak egyedi érzékenysége van ezekre a parazitákra. Ez azt jelenti, hogy genetikailag meghatározott, mennyi petét fog üríteni. A lovak legnagyobb része kevés petét ürít. Így általában a legelői fertőzöttség 80%-áért mindössze a lovak 20%-a felelős.

Hogy néz ki ez a módszer a gyakorlatban?

A legtöbb ló kevés petét ürít, ezen lovak számára valószínűleg egy féreghajtás is elegendő lesz, kivéve, ha magas kockázatú csoportba soroljuk őket valamilyen befolyásoló tényező alapján pl.: korosztály (csikók), egyes betegségek (pl: Cushing-kór), magas állománysűrűség (karámozott állattartás esetén), utolsó féreghajtás időpontja és hatóanyaga nem megfelelő, bélsár peteszám eloszlása állományszinten túl magas stb.

Néhány ló – kb. az állomány 20%-a, a vizsgálatból kiderül, hogy melyek ezek a lovak – sok petét ürítenek. Fontos, hogy ezeket a lovakat másképp kezeljük, náluk majd ismételni kell a féreghajtást kétszer-háromszor.

Milyen hatóanyagú készítményt érdemes használni?

A beküldött adatok és a vizsgálati eredmény ismeretében arra is javaslatot teszünk. És szeretnénk arra ösztönözni a lótartókat, hogy háromévente végeztessenek rezisztencia vizsgálatot. Ezt elegendő azokból a lovakból, amelyek sok petét ürítenek (így körülbelül csak az állomány 20%-ából).

És mi a helyzet a csikókkal?

Fiatal lovak esetében 3 éves korig több fajta és nagyobb számú féreg okozhat problémát, mint a felnőtt lovak esetén. Továbbá a csikók immunrendszere fejletlen, így nekik más protokollt fogunk javasolni, mint a 3 évesnél idősebb lovaknak. Az egyedre szabott protokoll kialakítása során mindenképp kiemelt figyelmet fognak kapni.

A mintaküldésen kívül más dolguk nincs is a lótartóknak?

De van: ki kell tölteni egy rövid adatlapot, ez azért fontos, mert ennek segítségével lehet megfelelő protokollt kialakítani hosszú távra.

Hogyan zajlik a mintaküldés?

 • Miből: 1 bélsárgolyó, minél frissebben ürített bélsár kupac tetejéről (az éjszaka bokszban tartott lovak esetén az éjjel ürített bélsár reggeli összegyűjtése is megfelelő). A minta semmilyen esetben sem lehet 10 óránál régebben ürített bélsár!
 • Mibe: Tiszta nejlon zacskóba, légtelenül lezárva (csomót kötünk minél közelebb a bélsárgolyóhoz), a ló és a tulajdonos nevével felcímkézve. Minden ló mintája külön zacskóba kerüljön.
 • Szállítás: A mintáknak minél hamarabb, de a begyűjtést követően legfeljebb egy napon belül meg kell érkeznie a budapesti gyűjtőpontra. A mintákat 7˚C alatti hőmérsékleten kell tárolni, naptól védve. A szállítás idejére jégakkut kell tenni a minták mellé úgy, hogy azokhoz közvetlenül ne érjen hozzá, mert nem fagyhatnak meg.

Hogyan jelentkezhetek?

Kérünk, hogy minél hamarabb regisztrálj az alábbi adatlap kitöltésével. Neked csak néhány kattintás, nekünk viszont nagy segítség, ha minél hamarabb tudjuk, hogy melyik nap hány mintát kell fogadnunk. A mintákat 2022. július 26-án, kedden vagy július 27-én, szerdán lehet majd leadni a budapesti gyűjtőponton.

Üdvözlettel, a Parazitológiai Program csapata

Hálás köszönettel tartozunk dr. Povázsai Ágnesnek és számos kollégánknak, akik nagymértékben segítik munkánkat folyamatos szakmai visszajelzésekkel.

Kapcsolat: dr. Joó Kinga, joo.kinga1@gmail.com, 06-30-353-3221

Nemzetközi szakfolyóiratban közölt publikáció:

Evaluation of risk factors affecting strongylid egg shedding on Hungarian horse farms »

További cikkek féreghajtás témakörben dr. Joó Kinga lektorálásával:

Lóparazitológia a Magyar Állatorvosok Lapjában »
318 ló vett részt tavaszi parazitológiai felmérésünkben »
Elérkezett a lovak féreghajtásának új korszaka »
Féreghajtás: tények és tévhitek »
Olcsó ukrán féreghajtót tessék »