Higiénia és más fontos apróságok a lótakarmányozásban

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ló és lótartó étrendjében az almán, répán és zabon kívül semmi közös nincsen. Ha azonban alaposan vizsgálódunk, még két igen fontos pontot találunk: a ló takarmányának minősége, illetve a takarmányozás higiéniája bizony nagyon hasonló ahhoz, amit mindannyian kívánatosnak tartunk.

.

Lássuk a leggyakoribb hibákat és buktatókat, illetve a követendő gyakorlatot egyszerűen, pontról pontra!

Soha

  • Ne adj lovadnak penészes, rohadt, erjedt, rágcsálók és/vagy rovarok által szennyezett takarmányt.
  • Ne etesd a rágcsálókat: ügyelj rá, hogy ne legyenek a kártevőket vonzó takarmánymaradékok sehol az istállóban.
  • Ne feledkezz meg róla, hogy a rendszeres kártevőgyérítés állat- és humánegészségügyi szempontból egyaránt fontos.
  • Ne nyúlj a korpába, abraktakarmányokba, müzlibe nedves mérőedénnyel.
  • Ne öntsd az abrakot a nyalósóra vagy melaszos nyalótömbre.
  • Ne hagyj takarmánymaradékot a takarmány kimérésére, bekeverésére használt eszközökön (mérőedény, keverő, vödör, stb.).
  • Ne áztass sok idővel előre semmiféle takarmányt, mivel rendkívül hamar megerjedhet, különösen nyáron. Ha az áztatott takarmány akár csak enyhén is savanyú, vagy alkoholos illatú, ne etesd meg, mert valószínűleg erjedésnek indult. Ez vonatkozik a szemestakarmányokra, pelletekre és a széna áztatására is.
  • Ne etesd lovadat poros, homokos, sáros felületről.

Mindig

  • Használj zárt tárolóedényeket a takarmány tárolására, ami segít távol tartani a rágcsálókat, illetve ha egy ló véletlenül kiszabadul, kisebb a bezabálás esélye.
  • Az utolsó szemig használd el a tárolóból a korpát, abraktakarmányt, müzlit. Ha szükséges (de évente legalább egyszer) tisztítsd ki a tárolót, várd meg, amíg megszárad. Csak utána töltsd bele az új adagot.
  • Tartsd tisztán lovad itatóját, etetőjét, a takarmány kimérésére, bekeverésére használt eszközöket.
  • Minden nap ellenőrizd lovad itatóját, mert egyes lovak előszeretettel trágyáznak bele.
  • Távolítsd el az etetőkből a meghagyott abrakot. Ha túl sok maradt meg a szokásos adagból, gondolj arra, hogy ez kezdődő betegség, kólika előjele is lehet.
  • Fokozatosan végezdt a takarmányváltást. Mindegy hogy a tavalyi zabról az ideire, a tavalyi szénáról az ideire, az alföldi szénáról az őrségire, X tápról Y tápra, vagy épp istállóból a legelőre. Minden takarmányváltást fokozatosan kell bevezetni lovad étrendjébe.
  • Előbb a szálas takarmány, utána az abrak.
  • Gondoskodj róla, hogy lovad ne férhessen hozzá számára mérgező növényekhez és takarmányfajtákhoz.

Ne dőlj be ezeknek a mondatoknak

  • Jó az még, csak egy kicsit…
  • A ló tudja, mi a jó neki.
  • Majd kiválogatja.
  • Majd otthagyja, ha nem kell neki.
  • A vadlovak…
  • Nagyapáink idejében…

A cikk megírásakor gondolatait, tapasztalatait Möhöly Christa (Lóvitamin.hu) és Rácz Imre (Biofarmer Kft.) is megosztotta velem. Köszönöm a közreműködésüket!

Kapcsolódó írásaim: