Ajándékozz lovadnak egy szelet tavaszi legelőt karácsonyra!

Mielőtt nekiállnál lósütit sütni, vagy megvásárolnád a következő melaszos nyalókát, állj meg egy pillanatra. Mi lenne, ha egy kis energiabefektetéssel valami igazán egészséges, különleges és finom meglepetéssel kedveskednél lovadnak idén karácsonykor? Ajándékozz neki egy darabka zsenge tavaszi legelőt!

.

Lehetetlen? Dehogy! Csak némi zabra vagy árpára, néhány műanyag tálcára és egy kis türelemre lesz szükséged. A feladat: csíráztass árpát vagy zabot, hogy karácsonyra szép, zsenge fű, vagyis valami annál is jobb, hivatalos nevén zöldcsíra takarmány legyen belőle.

A dolog nem újdonság, angolul fodder néven bukkanhatsz rá a világhálón. A föld nélkül, kizárólag víz, esetleg tápoldatos víz segítségével előállított zöldtakarmány nem csak a lovak étrendjébe illeszthető be, de marhákkal, csirkékkel, nyulakkal is szokták etetni úgy kis családi farmokon, mint nagyobb gazdaságokban. A zöldcsíra takarmány nedvességtartalma 90%, körülbelül ugyanannyi, mint a friss tavaszi fűé, és több lizint, E-vitamint és Ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a széna.

Lovadnak akár néhány műanyag tálca segítségével is megtermelhetsz egy darabka boldogságot karácsonyra. Lássuk a teendőket:

  1. Végy némi zabot vagy árpát. A legjobb eredményt vetőmaggal érheted el, fontos azonban, hogy csávázóanyagtól mentes magot használj. A takarmányként használt zab és árpa csírázási képessége rosszabb, mint a vetőmagé, azok a szemek pedig, amik nem indulnak meg, könnyen megpenészednek. Ha ez előfordul, akkor a megtermelt zöldcsíra takarmánynak csak a zöldjét tudod majd megetetni lovaddal. A vetőmag további előnye, hogy tisztított, míg a takarmányként használt szemes tisztasága elmarad ettől, és szennyeződéseket (más magokat, növényi darabokat, stb.) is tartalmazhat, ami a későbbiekben szintén jó táptalaja a penésznek.
  2. Áztasd be a magokat 10-12 órára, vagy akár egy napra úgy, hogy a víz ellepje őket, majd öntsd le a vizet a magokról, mosd át és csepegtesd le őket.
  3. Terítsd el a magokat a csíráztató tálcán vékony (egyes források szerint egy, mások szerint két-három szemnyi vastagságban). Ehhez vásárolhatsz csíráztató tálcát készen, vagy készíthetsz is magadnak. Használhatsz például egyszer használatos ételesedényeket, mélyebb tálcákat vagy akár vödröt is. Fontos, hogy azt az edényt, amiben a magok vannak, lyukaszd ki néhány helyen, és tegyél alá egy másikat, így a felesleges víz kicsepeghet.
  4. Helyezd a tálcáidat kellemesen meleg helyre. Ha átlátszó fóliával vagy műanyag fedéllel lefeded őket, még kellemesebb klímát hozhatsz létre növénykéid számára. A miniültetvényeknek fényre igazából csak akkor van szükségük, amikor már kezdenek zöldülni.
  5. Naponta kétszer finoman, esőztetve, de alaposan nedvesítsd át a tálcák tartalmát, a felesleges vizet pedig hagyd kicsepegni. Fontos, hogy ne álljanak a magok a pangó vízben, hogy ne kezdődjön erjedés, penészedés.
  6. Ha minden rendben megy, hamarosan megjelennek az első gyökérkék és csírák, majd a gyökerek egybefüggő szőnyeget alkotnak.
  7. Körülbelül 7-10 nap alatt etetésre kész a zöldcsíra takarmány. Ez egy olyan takarmányféleség, amit frissen kell etetni. A teljes növényszőnyeget megeheti a ló, tehát a gyökereket is. (Feltéve, hogy minden tökéletesen sikerült és nincsenek penészes magok az ültetvényben.) Jó tudnod, hogy bár a zöldcsíra takarmány friss és egészséges, akadnak lovak, akik kezdetben idegenkednek tőle.

Tegnap meglátogattam a Haál Gábor barátomat Bábolnán és örömmel láttam az alábbi csíráztató állványt és a csírákat….

Közzétette: Biofarmer lóvitaminok – 2018. március 15., csütörtök

Ne feledd: Minden nassolnivaló plusz kalória. Egészséges lovak esetében sem szabad túlzásba vinni, de ha a kedvencednek egészségügyi problémája van (pl. Cushing-kór, metabolikus szindróma, inzulin-rezisztancia, patairha-gyulladás, emésztőszervi betegségek, stb.), akkor még azelőtt egyeztess állatorvosoddal, hogy bármilyen finomsággal feldobnád lovad karácsonyi menüjét.

Ha lovaddal rákaptatok a zöldcsíra takarmány ízére, létrehozhatsz akár egy saját kis ültetvényt, ahol folyamatosan termelheted lovad számára a zöldtakarmányt.

Kellemes ünnepi készülődést kívánok!

Köszönöm a témában Kovács-Igric Dominika, az Agroinform szerkesztője, a Farmer Starter webáruház tulajdonosa és Rácz Imre, a Biofarmer Kft. tulajdonosának segítségét.

Forrás: TheHorse.com, Equine Herbalist

Kapcsolódó írásaim:

Ha karácsony, akkor ajiajánLÓ, mert adni LÓ >>

Hogy mit szeretne a lovad karácsonyra? >>